Dunja

Imam nesto yara 8-11-23 pa cu jos dokupiti. Stajnjak sam vec oko svake bacio. Bakrom isprskao. Razbacam taj vestak i do prolecnog sunca od mene dosta! Sta mu Bog da, nek stoji sve na povrsini... Smrzao sam se
Stajnjak si trebao zaorati i staviti u rupe pre sadnje. Stajnjak koji ti odstoji celu zimu na površini zemlje neće tvom voću doneti ništa osim povećanja količine humusa u samom površinskih sloju zemljišta.

Postoji ozbiljna polemika oko načina đubrenje i obrade voćnjaka. Ja sam se pre sadnje priklonio grupi koja tvrdi da zemlju pre zasnivanja treba dovesti u stanje visoke obezbeđenosti hranivima, i prilagoditi fizičke osobine i hemijski sastav potrebama vrste koja se sadi. Kad se posadi nema obrade. Voćnjak se zatravi što znači fosforu i kalijumu koji se baci po površini treba, ako se dobro sećam , oko 15 godina da se spusti do korena voćaka. Najveća masa korena na dubokim zemljištima kao što je moje , se nalazi na dubini većoj od 30 cm.

Voleo bih da čujem ima li ovde više onih koji obrađuju voćnjak ili ne.
Nekad je bilo " Ko travu kosi taj rakiju prosi" , meni se čini da je novi pristup ovu izreku promenio.

Nazad
Vrh