Dunja

Otkriven uzrok kisele rakije. Bukvalno za ne poverovati.
Od 5 kaca od 300kg,najvise je stradala prva,zato sto je kalorifer tukao direkt u nju,ova do nje skoro nista,a ostale tri perfektne.
 
Izgleda da sam izazvao fitotoksičnost kod dunje prskanjem kombinacijom fungicid + insekticid (zamir - prohloraz i difenokonazol i sonar - dimetoat).
Prskao sam jedan manji zasad šljive ovom kombinacijom (po 20 ml/10l vode) i ujedno i sve drugo voće koje je precvetalo ili je posađeno jesenas, a koje imam u dvorištu - nekoliko dunja, kajsija, kruške, breskve, trešnje, malinu... Sve po preporuci prodavca u polj. apoteci.
Samo kod dunje i malo kod kruške na obodu lista ima ožegotina i nekroze. Srećom, na početku je vegetacije pa će se verovatno oporaviti.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока
 
Aко основна стабла имају колико толико леп плод онда вреди расађивати те изданке. Ја бих увек сачувао те старе сорте. Ако немаш у дворишту места увек има нека ледина или ћоше или питај неког па поклони.
У дворишту код покојног деде су биле три дуње. Не памтим какав је плод али памтим та три дрвета испод којих сам се играо. И сада увек кад одем тамо сетим се тих стабала којих више нема.
Сачекај јесен да би их расадио јер је сад прилично касно. Или пресади сад, на ризик, неколико па их редовно заливај али ипак остави неколико изданака ако се пресађени не приме.
 
Prošle godine sam posadiop 3 sadnice. primile su se i dobro isterale grane. Da li da ove godine pokidam cvetove? Msl ostaviti ih da donesu plod ili skloniti da se još više formira krošnja?
 
Da li na sadnicama koje su posadjene jesenas i lepo su krenule treba pokidati mladice i ostaviti samo par komada na vrhu??
 
Mislim da imam poprilično iskustvo sa dunjom pa ako nekoga nešto zanima neka pita.

Da odgovorim prvo ovo za kidanje grana. Poželjno je, ali nije obavezno da se sve grane koje su ispod željene visine krošnje pokidaju/odseku. Do 50 cm sigurno nema potrebe da se ostavljaju grančice koje su
krenule. Kada se one pokidaju bolje će da rastu one koje ćemo da ostavimo za krošnju.

Kidanje cvetova sam radio u jednom zasadu prve 2 godine i za to vreme stvarno nije bilo ervinije. Ona uglavnom ulazi kroz cvet (može i preko lista) pa kad nema cvetova manja je šansa za zarazu. A i nema poente ostavljati rod prve dve godine.

Svako ko gaji dunju neka unapred bude spreman da vodi bitku sa ervinijom. Retki su oni koji to izbegnu. Postoje određene metode zaštite, ali nisu stopostotno efikasne.
 
Imamo 5,6 starih stabala dunje . To rodi svake godine izuzetno , plodovi krupni , to se zuti . Jedino bude nekih koje su djelomicno trule . Prskano ili djubreno nikad i nicim ,
Nego jedno , vama glupo pitanje . Sta se radi sa tim vocem ? Kako se to jede?
Stari to valjda skrka u rakiju , stali nisam pratio sta uradi snjima .
 
Imamo 5,6 starih stabala dunje . To rodi svake godine izuzetno , plodovi krupni , to se zuti . Jedino bude nekih koje su djelomicno trule . Prskano ili djubreno nikad i nicim ,
Nego jedno , vama glupo pitanje . Sta se radi sa tim vocem ? Kako se to jede?
Stari to valjda skrka u rakiju , stali nisam pratio sta uradi snjima .
Може да се једе свеже а може и да се прави компот и слатко од дуња. У Војводини се прави слаткиш који се зове китникез.
Ако имаш довољно направи ракију али је ''сведи'' на 42 степена и уживај.

И немој никада да их прскаш.
 
Sveže su tvrde i opore, pa ih nije baš lako sažvakati. Hoće da zastanu u ždrelu ali zato u kompotu, pekmezu ili pomešano sa orasima u kitnkezu, prava poslastica. Nekada su bake ostavljale na šifonjerima (ornarima), cele zime, pa kad uđeš u tu sobu, milina božija kako to lepo miriše.
Nema više baba, nema ni šifonjera, nema ni mirisa, ni devojačkih soba...
 
Kako da se jadu svjeze ? Ove su tvrde ko kamen
Ostavi ih na drvetu do prvih mrazeva, budu nešto mekše i punije soka (Leskovačka, bude kao malo tvrđa jabuka). Ovo važi i za pravljenje rakije, što duže na drvetu. Ako se već mora ranije brati onda da odstoji u nekom podrumu 2-3 nedelje pre mlevenja dobije se i količinski više rakije a i sama rakija bude aromatičnija.
 
Nazad
Vrh