Dunja

Pa ok mravi mogu biti upozorenje na mogući problem, ali dali si pregledao voće vaši uglavnom budu na mladarima tako da ih nije teško primetiti ako se obrati pažnja. Opet kažem ja ne prskam dok nevidim vaši, dali je to dobro ili ne nemam pojma i želeo bi da čujem od drugih kolega kako rade. U ovih par godina bavljenja dunjom svake godine sam imao vaši ali nikad nije odjednom ceo zasad napadnut i nikad nije bilo vaši u centralnom delu zasada (a možda sam ja na vreme primetio) uglavnom mi vaši kreću na pojedinačnim stablima po obodu zasada tako da čim primetim makar na jednom stablu prskam a pre toga ne.

Prskam kad vidim da ima nekih štetočina,pojava mrava ili buba-mara je kao neki pred znak,ali bolje sačekaj i kontroliši.Ja koristim Nurel ili Tonus i obavezno neki fungicid.

I ja sam juče oprsko sa extrasolom, cvet koji je bio pod snegom u većini se nije zametno... situacija trenutna ok ali treba sačekati kraj maja i početak juna jer se ranijih godina u to vreme pojavljivala ervinija. Inače Vranjska mi je u lošijem stanju nekeko list izgleda kao oprljen u odnosu na Leskovačku koja je u odličnom stanju, imam je 5-6% razbacane po celom voćnjaku dobila je sve isto kao i Leskovačka pa nemam pojma šta joj može biti.

Dunja mi je posadjena jesenas, prijem je dobar, ako moze neki savet, cime da je prskam..

Dunja mi je posadjena jesenas, prijem je dobar, ako moze neki savet, cime da je prskam..

U prvoj godini najbitnije ti je da ako se pojavi cvet obavezno skineš, za ovo prevrtljivo vreme (kišno, vlažno) neki fungicid i da ispratiš mladare ako bude vaši da ih oprskaš insekticidom. Uglavnom kod dunje problem dolazi sa cvetanjem a to je kod tebe dogodine ... dotle čitaj, pitaj...

Da...trava kao luda...mokra zemlja...udarilo sunce...pa trava sami piči...

Sent from my Z30 using Tapatalk

ja danas aliette flash,bakterije,kubik... jos poneki cvet ostao...

U kojoj koncentraciji prskaš sa Aliette flash, da li ono što preporučuje proizvođač ili nešto drugo. Ja sam prskao jednom u punom cvetanju, imam 25 dunja u trećoj godini i stavio sam 40g na 10l vode +100ml preparata Bakterije. Planiram ponovo da radim za vikend, da li ista koncentracija ili nešto drugo?

Proporuka proizvođača
"2) Jabuke (valjda i za Dunje) za suzbijanje prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastih voćaka (Erwinia amylovora), preventivno, u koncentraciji primene 0,4 - 0,45 % (4 - 4,5 kg/ha) u fazama pred cvetanje, u toku cvetanja i u vreme intenzivnog porasta mladara (fenofaze 57 – 69 BBCH skale).* Utrošak vode je od 200-400 l/ha u usevu krastavca i 1000 l/ha u zasadu jabuke.
Maksimalan broj tretiranja u toku godine je tri puta na istoj površini."

Ja sam u sredu prskao Fostonikom i Slavolom,jedna parcela 80 kom. je stradala od mraza,ostale su ok.Jel imao neko problema sa izmrzavanjem?SREMAC67,Aliete i Fostonik je isto,ja idem sa 40g na 10l vode.

tri puta sam prskao bakterijama i aliettom. doza je oko 50-60 gr/10 l vode otprilike.bakterije sam malo jace od preporucenog. rezultate cu tek videti,kao sto je neko rekao za 15-ak dana. prosla godina mi je bila katastrofalna. udario sitan grad u cvetanju,nema sta nije dohvatio. isekao sam masu grana i grancica. sad cekam razvoj situacije. sad vidim da im i gvozdja moram dati :D trave ima ko da je gajim :D

Nazad
Vrh