Dunja

Moguće da će kasnije da krenu pupoljci. Zagrebi u vrhu pa vidi da li je zeleno ispod kore.

Kod mene se Jos nije otvorilo..A kakvo vreme najavljuju...
00573c36be8fb97a7ccc5154a00328c2.jpg

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

"Bakteriozna plamenjača (Erwinia amylovora)
Povoljni uslovi su visoka relativna vlaga i temperatura. Optimalna temperatura za razvoj bolesti je 23-25 stepeni,a temperatura od 18 stepeni je minimalna za razvoj bakterije. Kako su trenutno temperature niže od najniže temperature za razvoj bakteriozne plamenjače za sad se ne preporučuje tretman."

Vranjska je cvetala a Leskovačka oko 10%-20%, da li smo u narednim danima zbog lošeg (hladnog) vremena mirni u vezi ove bakterije?

Ja sam sadio Leskovacku i Vranjansku. Sve su se lepeo primile i olistale. Cak Vranjanska isterala i cvetove.
Ja zasadio jesenas dve dunje leskovacku i sampion. I sampion bas se lepo primio i ima dosta lista a leskovacka nista. Ima pupoljke rekao bih da spavaju.
Ne znam da li ce se primiti ili s obzirom da je sampion lepo olistao ov0o znaci da se nije primila.

"Bakteriozna plamenjača (Erwinia amylovora)
Povoljni uslovi su visoka relativna vlaga i temperatura. Optimalna temperatura za razvoj bolesti je 23-25 stepeni,a temperatura od 18 stepeni je minimalna za razvoj bakterije. Kako su trenutno temperature niže od najniže temperature za razvoj bakteriozne plamenjače za sad se ne preporučuje tretman."

Vranjska je cvetala a Leskovačka oko 10%-20%, da li smo u narednim danima zbog lošeg (hladnog) vremena mirni u vezi ove bakterije?

Kod mene cvetalo preko 80%, sa ervinijom nikad nisi miran ne opuštaj se.

- - - - - - - - - -

Ja sam sadio Leskovacku i Vranjansku. Sve su se lepeo primile i olistale. Cak Vranjanska isterala i cvetove.

Ako su ti mlade sadnice skidaj cvet sigurnije je.

- - - - - - - - - -

Kod mene se Jos nije otvorilo..A kakvo vreme najavljuju...

Možda je i bolje da ne cveta dok ne prođe ovaj belaj od vremena.

Kod mene cvetalo preko 80%, sa ervinijom nikad nisi miran ne opuštaj se.

- - - - - - - - - -

Ako su ti mlade sadnice skidaj cvet sigurnije je.

- - - - - - - - - -

Možda je i bolje da ne cveta dok ne prođe ovaj belaj od vremena.
То се и надам. Да лепо стане и преспава ову недељу...

I ja sve hoću da pitam ali znam da je muka... uglavno kod mene ima nešto izlomljenih grana od snega, cvet nije izmzao ali pitanje kakva će biti oplodnja tako da mislim da na dunjama naročiti kod mene pravo stanje će se znati tek za jedno 10tak dana.

nije ni kod mene mrzao cvet,u stvari tek pocinje cvetanje a stanje ce se tek pokazati u narednom periodu...

I ja sve hoću da pitam ali znam da je muka... uglavno kod mene ima nešto izlomljenih grana od snega, cvet nije izmzao ali pitanje kakva će biti oplodnja tako da mislim da na dunjama naročiti kod mene pravo stanje će se znati tek za jedno 10tak dana.
Шта планираш од прскања и када? Ја бих опет Бактерије и неки фунгицид само нисам паметан када....

Ja sam u Petak prskao kombinacijom Aliette flash i Bakterije, u punom cvetanju i precvetavanju ću raditi samo Bakterije pa ostaje samo da pratim situaciju sa Ervinijom, nadam se da će je ovo hladno vreme usporiti a posle videćemo...:osmeh:

Da li ekstrasol ima neki miris? Kupio sam bocu iz 2016 mart i nikakav miris nema ni kad se rastvori u vodi posle dva dana.

Ima miris na nesto ustaja,malo vuce na balegu. E sad,problem je sto nije hermeticki zatvoren,pa moze da ti sipa sta god ko hoce....u svakom slucaju mora da "smrducka". Srecno

Baš tako balega, stajnjak... ako se ne oseti verovatno mu je isteko rok ili nije adekvatno čuvano. Ja sam ove godine našao litru bacilomixa (isto što i ekstrasol) iz 2015. god rok upotrebe 18 meseci i naravno nije se uopšte osetilo.

Pretpostavljam da je preparat samo u fazi mirovanja i da ima i dalje u njemu bakterija tako da mislim da valja
Inace jos sam pisao o tome preparatu 2014
I dalje smatram da fungicidi nemaju nikakvog ucinka ljudima je nevolja kad krene bolest i kupice svasta da pomogne, a to trgovci lako prepoznaju, i jos na ovo dole bih dodao da ko ima uslova biljku neka prehranjuje samo sa koprivom i slavolom ako treba azota (preko korena)
Ervinija inace je bakterijska bolest prenosi je i pcela kada sakuplja polen kao i ostali insekti, tako da nekad i bakar nece pomoci (inace bakar se najvise koristi kod gljivica) - dobre rezultate pokazao je i ekstrasol
Jako razorna bolest a obozava dunju i kad primetis je ona je vec odnela 15-ak cm grane, pa kad skratis jos 20-ak koliko treba - imas porast od 10-ak cm godisnje
Moje misljenje je da list dunje treba nabombardovati bakterijama kao sto je taj ekstrasol i mozda bakterije iz mleka - mada nisam se upustao u to isprobavanje iz prostog razloga posto imam drugog voca i cim sam izbacio dunju nemam problem ni sa ervinijom
http://www.horvat.hr/preporuke.php

Primetio sam danas dosta mrava kako se krecu po stablima. Da li je to znak da ima vasi na listu. List nije kovrdzav. Da li da koristim neki insekticid i koji?

Voleo bi da čujem i iskustva drugih ali ja protiv vaši ne špricam dok ih nevidim, ako se na vreme primete i tretiraju neprave one neku štetu.

Nazad
Vrh