Dunja

i kod mene ima dosta cvetova koji nisu zametnuli.cetvrta je godina vocnjaku,nznm da li je to normalno.

Jedno zanimljivo zapažanje,
dunje su mi na površini nešto većoj od 1ha, 1/4 je idealno ravno a 3/4 blaga strana što bi rekli ocedito. Danas opet isecao one zaperke (drugi put ove godine) i razmišljao,prebrojavao... uglavnom preko 90% osušenih skroz i delimično su na tom ravnom delu, na oceditom delu tek po koja. Na tom ravnom delu posle kiše duže bude vlažno... i da njiva je preko 220m i što ideš višlje jače je stujanje vetra. Sami izvucite zaključke.

Slicno je kod mene, ja imam tresnje, gornja trecina njive je brdo donja ravno, u ravnom delu mi se posusile neke tresnje posle poplava onih, a i danas se desava poneka samo odluci da umre.

Pozdrav, evo da se i ja pohvalim sa svojim dunjama. Slikano na danasnji datum.
1. Dunje stare 8 godina, odlicno rodila. :)
20170530_154009_zpsmbydaxrc.jpg

2. Imam jedno stablo, malo je mladje, nesto ga je napalo, verovatno ERVINIJA. :(
20170530_154230_zpsrjryvgec.jpg

3. Mlada dunja, koliko vidim i nju je napalo.
20170530_154106_zpsfhae3oxp.jpg

Ova godina ce biti bas rodna. Ima li spasa ovoj bolesti ?

Ja mislim da ovo nije ervinija. Kod mene je isti ovakav list ali samo na dunjama od kojih je srndac cesao rogove, na ostalim nema... Isto se ovako manifestovalo.

ako mene pitaš nije ervinija, verovatno si spržio sa nekim preparatom i nastale ožegotine, ili možda nedostaje nešto, što reče pixixi....postali smo mnogo bojažljivi i svi pa i ja odmah sumnjamo na najgore....

Meni se ovo isto pojavi na listu dunje, a nesto zatim se pojavi i erwinia, uglavnom bas na granama sa takvim listom. Ne kazem da jeste erwinia, samo kazem moje iskustvo sa jednim stablom dunje koliko imam.

Ervinija nije sigurno, ona polazi od vrha i one delove grana koje je uhvatila su skroz suvi, ovo mislim da je neka ožegotina od hemije,

Iskreno da vam kazem, imam vocnjak vec duze vreme, sad sam ga tek uzeo u obzir. Prskam samo jednom godisnje i to napravim mix . Dunja imam oko 100 komada i ocekujem oko 2 tone, kao sto sam imao i prosle godine...
Sto se tice tih listova izgorelih sto imam, skinuo sam ih pa cu sad da vidim da li se siri.
Imam i jabuke koje takodje prskam samo jednom godisnje (mix), I stvarno nemam nikakvih problema, jeste, bude malo crvavih jabuka, ali ni ne prodajem ih vec pravim rakiju.
Posadio sam i kajsije, jako sam razocaran, tacno ove nove vrste sto prave su razocaravajuce. ( Pisacu na temu kajsije, pa ko zna nesto, nek mi se tamo javi.

- - - - - - - - - -

Jos jedno pitanje, pocele su da mi nicu ove grancice ( da li su to vodopije- kako sam cuo tako nesto) Da li treba njih da secem-skidam?
dunjaa_zpsvpmfmvtx.jpg

Pitanje za drugare. ....imam oko 550 stabala u 3 godini i oko 200 u 1 i 2 godini. Na ovim dunjama u 3 godini ima puno roda ali bas puno i ja bih voleo da je manje.
Problem : na grani ima oko 10 plodova. Plod se susi a sa niim i lisce koje se nalazi na rodnoj grani. Nema veze koji je rod po redu, suse se i prvi u nizu i 5 i 9 na grani i obicno se susi samo jedan plod do dva retko i 3 ploda.
Da li to dunja odbacuje visak pa se susi plod sa celom rodnom granom ili imam posetu od gospodjice Ervinije.....hvala na odgovoru...

Pitanje za drugare. ....imam oko 550 stabala u 3 godini i oko 200 u 1 i 2 godini. Na ovim dunjama u 3 godini ima puno roda ali bas puno i ja bih voleo da je manje.
Problem : na grani ima oko 10 plodova. Plod se susi a sa niim i lisce koje se nalazi na rodnoj grani. Nema veze koji je rod po redu, suse se i prvi u nizu i 5 i 9 na grani i obicno se susi samo jedan plod do dva retko i 3 ploda.
Da li to dunja odbacuje visak pa se susi plod sa celom rodnom granom ili imam posetu od gospodjice Ervinije.....hvala na odgovoru...
Može da bude i monilija ima je puno, kišno je bilo tokom cvetanja, ne mora da znači da je ervinija ali sigurno nije odbacivanje plodova.

Nazad
Vrh