Ако није претенциозно, и сам имам нека мала искуства са пауловнијом томентосом, па... Пре три године заинтересовало ме то дрво, а како сам скептик по природи нисам "из кеца" поверовао слаткоречивости г. Бошњака који као и сваки трговац свога коња хвали. Дакле, пауловнија нема исту калоријску вредност као мрки угаљ. Пауловнија има огроман прираст, и петогодишње стабло има годове размака 5 центиметара један од другог! Неозбиљно је очекивати да се у таквом дрвету формира маса потребна да сагорева попут мрког угља или буковине. Нисам вршио испитивања (пишем искључиво на основу личног искуства), али тежина цепаница исте запремине букве и пауловније није упоредива, наиме - буква је много тежа, што значи да у једној цепаници букве има неупоредиво више суве материје која сагорева у пећи.
Међутим реклама није потпуна лаж, јер је брикет пауловније тежи од цепанице букве одговарајуће запремине. Сува пауловнија гори чистим пламеном без дима, количина пепела је занемарива и врло је вероватно да се калориска вредност брикета пауловније може упоредити са мрким угљем или тврдим огревним дрветом. Са квалитетом резане грађе или фурнира немам искуства, па се о томе не бих ни изјашњавао.
Што се тиче недоумица око размножавања:
Најбољи резултати се постижу клонирањем из коренових резница. Прве године се саднице могу "билдовати" у саксијама или растилу, тако да се након чеповања могу очекивати прилично квалитетне и уједначене саднице за поље. Размножавање из семена је оправдано само за хоби узгој, из простог разлога јер ван института није могуће контролисати особине сваке поједине саднице, што је (ваљда?) неопходно ако се улази у посао који подразумева заузеће веће земљишне површине, улагање у материјал, велики рад итд...
Садница која се произведе (на било који начин) у пролеће следеће године се скраћује до нивоа земљишта ван рупе за садњу, из корена у кратком року избија један или више изданака... Након престанка опасности од мразева, потребно је покидати све изузев једног који делује најбоље и то је то. У првој години једина агротехника која је потребна је заштита од корова и заливање. Не прскати Глифосавом, него коров око сваке биљке уништавати механички (може косом или тримером). За добијање стабла које се користи као техничко дрво, потребно је у првој години након садње на стално место биљку однеговати тако да буде висока минимално 1,5 до 2метра, јер ће се ако је превише ниска зељасти врх смрзнути, на пролеће идуће године из првог пупољка кренуће нови изданак, а на стаблу ће се створити кривина... Друге године, ако су биљке посађене на већем размаку, да би се спречиле да стварају крошњу (тј. да би се натерале да иду у висину), потребно је покидати све листове до висине до које човек може дохватити руком са земље. Наравно, тек након што се на врху биљке формирају нови прави листови... И то је онда стварно све, осим у случају велике суше. Тада је обавезн залити свако стабло, по једна канта воде минимално.
Ако има заинтересованих за саднице по повољној цени - пустите поруку у инбокс.