prosperiteta za sta? svako drvo ima nemerljiv znacaj, ozbiljno vam kazem. Jedan drvored recimo u vojvodini ima nemerljiv znacaj sa aspekta recimo zastite od vetra nekog lokalnog putica ili lenije, ekoloski znacaj (kiseonik, pticice...), vizuelni efekat jednog drvoreda usred ravnice se jos ne moze izmeriti.... Na kraju tek dodje vrednost par kubika drveta koje to drvo proizvede. Ocu reci da je vrednost samog drveta mizerna u odnosu na sve ostale blagodeti koje nam svako drvo donosi. ALI kod nas sve te blagodeti jos ne racunaju niti ih ljudi realno sagledavaju. Kod nas je drvo drvo, kubik kubik. Isto tako paulovnija ima izuzetan znacaj recimo za pcelarstvo, kao parkovska vrsta, energetski svakako kao brzorastuca vrsta kratke ophodnje... Namerno sam napisao energetska vrednost a ne tehnoloska vrednost, jer cestim izmrzavanjem vrsnog pupoljka (barem sto sam imao priliku videti a i cuti od strucnjaka) gube se kvalitetni trupci koji bi se mogli koristiti u tehnoloskoj preradi za dobijanje svih tih skupih sortimenata a cilj je proizvodnja sto vece kolicine sto kvalitetnijih sortimenata u sto kracem vremenskom periodu. Za energetsku upotrebu se melje i pravi pelet kao i od svih ostalih vrsta kratke ophodnje (vrba, dopola, bagrem), ali u tom slucaju tehnologija proizvodnje je totalno drugacija. Sadi se na minimalnom razmaku (do 10 cm recimo) skida se masinski (masina kao silo kombajn)... Treba videti sta se hoce : trupci ili masa za proizvodnji peleta (energija) i tome treba prilagoditi proizvodnju. Za energetske potrebe ne znam kako se pokazala proizvodnja paulovnije ali obzirom na brz rast mogla bi da prodje ali ne znam kakva joj je izdanacka sposobnost ( pozeljna je jako sposobnost obnavljanja iz korena kako bi se vise godinama mogla kositi vegetacija). Ocekivati silno tehnicko drvo u situaciji kada jos niko nije jasno i dokazano , da stoji iza svojih tvrdnji ( a ne silni strucnjaci sto navukose ljude da potrose milione), rekao koji hibrid da se sadi , je pomeni cisto trcanje pred rudu i trosenje para bez jasne vizije. Recimo postoje instituti za zitarice gde ce sti reci : ' u tim i tim uslovima , uz toliko i toliko djubriva i zalivanja, rezultati su toliki . i to je to plus minus. Isto i recimo za topolu tacno se zna na kakvom zemljistu i od kojeg klona za koliko godina mozes da ocekujes koliko drvne mase. E to kada bude za paulovniju smatracu da je podizanje velikih plantaza uz enormne troskove opravdano i pametno trosenje novca ( naravno ukoliko racunica pokaze da je sve to isplativo). Evo koja slika kak izgleda proizvodnja drvne mase za energiju...