Djubrenje u malinjaku

Isto i kod mene... Sad dok sam plevio, kako iscupam neku travku one samo mile napolje :) A dete ih uzima i juri mamu po dvoristu i uziva dok ona vristi :haha:

- - - - - - - - - -

Proximus,

i sam kažeš da kompost koji praviš vole gliste što znači da taj kompost gliste pretvaraju u glistenjak, to je sledeći prirodni proces, od kvaliteta glistenjaka zavisi koji mikroorganizmi će se naseliti i organsku materiju mineralizuju i ti minerali su potrebni biljkama. Nije doviljno samo da se zove glistenjak. Za dobijanje jako kvalitetnog glistenjaka je potebno minimum 2 godine rada i poprilično znanja.

Naravno, upravo tako... Uz znanje i vreme potrebna je i upornost u pravljenje istog ;)

- - - - - - - - - -

A kazite mi jel nalazite vi u vasim malinjacima gliste kad ceprkate nesto oko malina? Ja kod mene nalazim, ali slabo koristim hemiju pa me interesuje da li je to znak da mi zemljiste jos uvek nije prezasiceno sa tim sra..ima? Ja kad krenem da citam na forumu, naricito u zadnje vreme par clanova sta sve bacaju, prskaju u svojim malinjacima prosto se zapitam da li ja imam neka staromodna shvatanja ili oni preteruju? A narocito bi voleo jer je jedan kolega vec spomenuo ove iz okoline LE da ih neko iskontrolise. To naviklo na povrce, pa prskaju maline da ledja otpadaju, a o postovanju karenci nema ni govora. Svaka cast izuzecima, da me neko ne shvati pogresno.

A mislim i ja da se preteruje sa prskanjem, ali koliko sam uspeo da pohvatam za ovo kratko vreme cini mi se da se to prskanje najvise odnosi na Wilamet... Prskaju ga zbog ovoga-onoga, posle mraza, posle kise, posle vrucine, itd... :) Ili sam mozda pogresno i ja protumacio da se ne zamerim nekome bez potrebe posto sam ja Rookie, nisam Pro :)
 
Na moje pitanje niko nije dao komentar pa ga opet postavljam!

Ne vidim zasto ne bi mogao... Ja sam doduse bacio AN pre 10ak dana kad su pocele kise (po preporuci). KAN je koliko znam namenjen za prihranu isto kao i sva azotna djubriva. S'tim sto se KAN preporucuje za nesto kiselija zemljista.

BTW, koja malina je ovo u pitanju sto je na slici?
 
@Nenad Đorđević
Naeavno da možeš baciti, samo manje količine. Azot će ih samo dodatno isprovocirati da krenu da rastu.
 
I da, da dodam... Da ne bude posle "sto su mi zuti listovi" :osmeh: KAN bacas 15-20 cm od biljaka... Ne znam koliko iskustva imas sa aplikacijom djubriva, ali nikako uz koren, niti blizu biljaka... Doci ce to do korena ;)
 
U blizini korena biljke nikako nesmete stavljati mineralna đubriva zato što uništavaju korisne mikroorganizme. U mineralnim đubrivima imate uglavnom makroelemente a preostale mikroelemente i elemente u tragovima biljkama dostavljaju mikroorganizmi iz okruženja pa ih zato morate čuvati.

Послато са SM-G3815 уз помоћ Тапатока
 
Ne vidim zasto ne bi mogao... Ja sam doduse bacio AN pre 10ak dana kad su pocele kise (po preporuci). KAN je koliko znam namenjen za prihranu isto kao i sva azotna djubriva. S'tim sto se KAN preporucuje za nesto kiselija zemljista.

BTW, koja malina je ovo u pitanju sto je na slici?

U pitanju je vilamet. A dilema da li sad baciti samo zbog nedovoljne visine - samo je 20 % visine 15-20 cm, 60% ispod 15 cm, a 20% 2-3 cm, mada je slika od pre 7-8 dana. Ph je 6.10 na zadnjem merenju (umereno kisela).
 
U pitanju je vilamet. A dilema da li sad baciti samo zbog nedovoljne visine - samo je 20 % visine 15-20 cm, 60% ispod 15 cm, a 20% 2-3 cm, mada je slika od pre 7-8 dana. Ph je 6.10 na zadnjem merenju (umereno kisela).

Azot i ide da bi 'poteralo' malo bolje te sto su slabije krenule da stignu brze one sto su vec odmakle... Samo kao sto rekoh, nemoj blizu bacati... Ili ako ides kroz sistem pridrzavaj se ispravne kolicine koja ti je recena.

- - - - - - - - - -

Kako unistavaju korisne?

Ja pretpostavljam zato sto je previse agresivno, hemijski kiselo pa mikroorganizmi ne opstaju u takvoj sredini... :)
 
Svi mikroorganizmi koji žive u blizini korena su od koristi samoj biljci iz razloga što je njihova uloga da organsku materiju pretvore u neorgansku to jest da je mineralizuju jer koren biljke može da usvoji isključivo minerale. Hemijska đubriva su soli i jako su štetna za zemljišne mikroorganizme. Baš zbog toga je poželjno da se hemijska đubriva bacaju što dalje od korena.

Послато са SM-G3815 уз помоћ Тапатока
 
Nije bas to sasvim tacno,npr po nekim istrazivanjima Orkina djubriva su stetna iz tog razloga,ali jarina u znatno manjoj meri...soli kao soli vecina nije stetna,stavise NPK se oslobadja da biljka moze da uzme uz pomoc vode drugih materija i mikroorganizama,inace za svoju ishranu mikroorg ZAHTEVAJU NPKSFe itd....ima bise razloga zasto se ne baca uz kpren....cak ni total ne moze da ubije sve korisne mikroo
 
Vockica,

bila bi ogromna šteta da se ubiju svi mikroorganizmi ali je šteta i ako se ubije mali broj njih. Ja samo kažem da je to samo jedan od razloga.

Послато са SM-G3815 уз помоћ Тапатока
 
Shonepa ima ih mali milion,recimo da ppatoje nitrigikacione baktrrije,medju ppznatijim,sumporne itd...imam kod sebe mikrobiologiju pa akp te neka kpnkretnp zanima...
 
Planirao sam sutra da pođubrim malinjak sa polinom (žutom i belom) i Guanitom i da pređem preko toga frezom.
Zanima me da li će malina usvojiti potrebne hranljive elemente i materije na vreme do branja, ili u toku branja (malina je druga godina, jako oštećena od grada prošle godine, ali je opet iznela dosta cvetova i moj je strah da neće uspeti da izgura sve plodove kako treba, lastari su tanki i delom oštećeni od grada) iz tog razloga sam planirao ovo đubrenje.
Da li ga odraditi, ili je to bacanja đubriva?
Odradio sam već jednom NPK, Polinu + Guanito i Yaru Nitrabor ove godine u tom malinjaku, sva prskanja protiv bolesti i štetočina + 2x Trainer i 1x Isabion, takođe planiram jedno kalcijumovo prskanje sledeće nedelje i jedno kalijumovo prskanje pred branje.
Hvala unapred!
 
Naravno da nije bacanje ako to uradiš sada, ali ako si ga već u ovoj sezoni koristio i to u preporučenoj količini, onda zaista nema potrebe. Bolje je da to ponoviš sledeće godine u kasnu zimu tj rano proleće, jer svrha koju bi ti želeo da postigneš sada je prosto nemoguća. Organska đubriva naravno hrane biljku ali je njihova najveća uloga uz hemijsko, popravljanje i fizičkog sastava zemljišta.
Ako već koristiš yarin program, onda posle nitra bora odnosno u fazi formiranja ploda, možeš koristiti unika kali u dva navrata recimo, skupa jeste ali je u tom periodu učinkovita. Takođe folijarno đubrivo sa naglaskom na N i na K, na primer 16-8-32 i slično.
 
Hvala puno na odgovoru!
Imas li neki konkretan proizvod te formulacije, ili slične, da mi preporucis za Folijarno pred berbu?
Šta misliš o Polyfeed 16:8:32+2MgO pred branje?
 
Nazad
Vrh