Destilacija

Zalio mi se jedan vlasnik destilerije da je, kad je otvarao destileriju, pretpostavljao da ce ugostiteljski objekti pored nabavke pica na papire traziti da ih snabdeva i na crno. Ali nije pretpostavio da ce odnos jednoga i drugoga biti toliko u korist nabavke na crno. Jedna flasa na papire i nema vise, ostalo na crno. Kaze zaduzio odredjeni broj akciznih markica i nikako da ih potrosi. Razmislja da zatvori destileriju.

U mnogim zemljama clanicama Eu je pravilo da su kazani popisani i zapecaceni. Kad oces da peces rakiju zoves inspektora koji proceni koliko imas komine tj vocnog kljuka i na osnovu normativa usvojenog od strane drzave procenjuje koliko ces dobiti rakije. Na neku minimalnu kolicinu ne placas poreze jer je to kao za sopstvenu potrosnju a na ostalo moras da platis sve. Pa ti posle radi sa njom sta oces.

Auuu. Aj ti mani čitanje stručne literature i kreni sa osnovama. Šta je destilacija i na kojoj temperaturi koji alkoholi isparavaju, pa posle toga pročitaj šta si napisao.
Ili u Čačku destilacija ide obrnutim smerom od ostatka sveta.
Sve se vise uveravam da se samo oslanjas na pretke kod pecenja rakije. Veruj mi ne boli da procitas ipak po nesto.
Metil alkohol zaista ima nizu tacku isparavanja od etil alkohola ali samo kad je sam to jest kad nema drugih sastojaka u toj tecnosti. Kad je u smesi sa svim drugim sastojcima kao i sa vodom potpuno se menjaju odnosi i tacke isparavanja. To mozes procitati cak i na internetu ako nemas neku knjigu o destilaciji. Znas kako kazu "Google zna sve".

Пише нешто слично и у првом посту на овој теми.
Ја сам то разумео да ипак постоји "Божја капљица" која се ствара када кљук прелази у испарење па опет у течно стање.
Само Бог може од нечег што трули да направи нешто што загрева душу и срце :).

😃 A, raduje me da je sve vise malih destilerija koje tehnoloski ispravno rade.
Padace cena... jeste sada nesto skuplje. Kazem to zato sto odlicne francuske konjake,
poznate brendove, odnosno dobar deo koji ne ispeku sami, kupuju od seljaka pa kupaziraju,
po cenama od 7-8 €. A ti seljaci itekako pravilno i dobro to rade.
Eto malocas procitah, skepsa na kvalitet nasih nekih rakija... kao, previse dobra
da bi bila "prava" 😄 A, covek ima kvalitetniju sirovinu od te, od koje je napravljena ta dobra.
Posledicno, njegova bi bila itekako bolja, kada bi hteo da uci. Srpska posla...

Madzarka je u suficitu sa aromama, pa i brlja mirise. A i ubija sive celije...
Stenlej... jedino da ide na konjak/vinjak, tako nesto bude od njega, posto je krs sljiva.
Madzarka uradjena kao konjak, je rapsodija mirisa i ukusa, i konjak ne moze da joj parira.

Rekoste da se prekine jaca rakija par gradi od planirane i da se nakon mjesec dva kad se izbistri , da se doda destilovana voda do zeljene jacine .
Na koju destilovanu vodu mislite ? Neka sigurna marka ? Mislim kolko su destilovane vode sigurne za pice ,posto nisu ni namjenjene? Ili pravite sami

Uglavnom se prodaje demineralizovana (filtrirana) voda sa cesme sto je ok, a od filtera zavisi koliko ostane minerala u njoj a od toga ti i zavisi koliko i kad zamuti rakiju razblazivanjem i nista vise.

Kad se razvila fina polemika oko destilacije imam jedno pitanje.
Da li veličina, litraža, kazana utiče na sam kvalitet destilata?
Da se razumemo imam kazan od 1000l koji se koristi (nikad lepa rakija ne ispadne istanjeno dno, nema mešač, baš je izandjan) i jedan od 500l koji se ne koristi.
Mene lično ne privlači pečenje rakije nešto, još uvek se otac time bakće, mada u zadnje vreme mi se vrzma po glavi da se ovaj od 500l osavremeni, mešač sa regulacijom vremena i dinamike mešanja, digitalna termoregulacija kljuka, tabarke itd...

Nazad
Vrh