Destilacija

Nebih se raspravljao/nastavljao više o tome jer tačno znam kakvu rakiju želim i koji je način da je dobijem.
@Sloba31
Dali sam dobro pročitao da si ti ove godine prvi put pekao rakiju? I kako je 'ispala'?
@ubovicratko
Činjenica je da imaš određeni pristup ovoj materiji, i da bi se na taj način moglo najviše izvući ali isključivo iz tih lošijih materijala. Ja od toga nikada neću peći rakiju zasigurno.
Što se tiče mog sagorelog grla ja što se kaže u narodu 'nepijem'.
Radi toga svaku aromu ili šmek sigurno detektujem.
@talianu
Loza je dobra rakija, ali je samo čista, jako malo arima sadrži. I za moj ukus previše 'dere' ili pali.
Sa Dejanom se u potpunosti slažem.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Pekao sam prvi put prosle godine a ove sam tu rakiju slao na ocenjivanje. Vec sam pisao o tome u temi kajsija pa nisam ovde pomenuo ocenu da ne bi ispalo da se hvalim. Zlatna sa ocenom 18,10.
Ja odgovorno tvrdim da svako ko prvenstveno ukomi dobro i zrelo voce ako primeni sve korake kako struka kaze moze da dobije zlatnu medalju na ocenjivanju. Za veliko zlato i ajkulu ipak treba vise iskustva i tu ulogu igraju finese a i odlezavanje rakije u hrastovim buradima.
Rakija teško da će ikad biti prepoznata kao vrhunski brend. U svetu verovatno nikada. Razlog je sledeći- ko voli rakiju njemu je dobra skupa a ko ima para taj može da bira šta mu se pije. U svim marketima gde rakija završava sa cenom tu počinje viski.
Ti ocito nisi u zadnje vreme gledao cene brendiranih rakija u prodavnici. Pre bi se moglo reci da gde zavrsavaju cene viskija, prisutnih na nasem trzistu, tu pocinju cene rakija.
A sto se tice izvoza i cena nase rakije u inostranstvu problem je niska cena po kojoj se nikome ne isplati da prodaje vrhunsku rakiju. Sirovina od koje se pravi rakija je voce koje je mnogo skuplje od sirovina od kojih se pravi votka i viski na primer pa nema ekonomske racunice. Trebale bi ogromne pare i vreme da se izgradi brend u inostranstvu i da trziste prepozna kvalitet rakije.

Ovde se već potuno slažem.
I mogu reći svaka čast ako si od prve ispekao dobru rakiju, jer ja verovatno nebih znao napraviti dobro vino jer oko njega nemam nikakvo iskustvo.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Pekao sam prvi put prosle godine a ove sam tu rakiju slao na ocenjivanje. Vec sam pisao o tome u temi kajsija pa nisam ovde pomenuo ocenu da ne bi ispalo da se hvalim. Zlatna sa ocenom 18,10.
Ja odgovorno tvrdim da svako ko prvenstveno ukomi dobro i zrelo voce ako primeni sve korake kako struka kaze moze da dobije zlatnu medalju na ocenjivanju. Za veliko zlato i ajkulu ipak treba vise iskustva i tu ulogu igraju finese a i odlezavanje rakije u hrastovim buradima.

Ti ocito nisi u zadnje vreme gledao cene brendiranih rakija u prodavnici. Pre bi se moglo reci da gde zavrsavaju cene viskija, prisutnih na nasem trzistu, tu pocinju cene rakija.
A sto se tice izvoza i cena nase rakije u inostranstvu problem je niska cena po kojoj se nikome ne isplati da prodaje vrhunsku rakiju. Sirovina od koje se pravi rakija je voce koje je mnogo skuplje od sirovina od kojih se pravi votka i viski na primer pa nema ekonomske racunice. Trebale bi ogromne pare i vreme da se izgradi brend u inostranstvu i da trziste prepozna kvalitet rakije.
Lepo odemo u Tempo,Rodu, Cash & carry vidimo cene i ako je rakija skuplja od viskija ja ti kupim rakiju ako nije ti meni viski. Gledamo samo najskuplje u ponudi. Mogu sutra ,kod Zmaja na autoputu.

Lepo odemo u Tempo,Rodu, Cash & carry vidimo cene i ako je rakija skuplja od viskija ja ti kupim rakiju ako nije ti meni viski. Gledamo samo najskuplje u ponudi. Mogu sutra ,kod Zmaja na autoputu.
Ajmo ovako.
Umesto u jeftine markete gde su prilagodili robu plateznoj moci kupaca da odemo u specijalizovane prodavnice za pice tipa Rakija market.

Ajmo ovako.
Umesto u jeftine markete gde su prilagodili robu plateznoj moci kupaca da odemo u specijalizovane prodavnice za pice tipa Rakija market.
Uopšte nisi u pravu, robe ima za svakog,pića pogotovo rakije ima od 7000, viski do 30 hiljada i jedan poklon kofer sa čašama je preko 70 hiljada. Pogledaj ovo pa javi ima li rakije po toj ceni. Macallan M Decanter 0.70 - 788.172,00 rsd.

Ne znam da li si cuo za destileriju Emperus. Njihova rakija od sljive je prodata za 1750000 din. Znaci nista nismo dokazali ni sa tvojom ni sa ovom skupom rakijom.
Od ozbiljnih poznavaoca rakije ces cuti da je nasa dobra rakija u rangu sa skotskim malt viskijima kao i francuskim konjacima. Sve ostalo je ispod.

Отишли смо далеко од теме. Што се тиче укуса ту се нећемо сложити никада.
Ако професор Никичевић каже да изнад 45 степени рецептори у устима не могу да детектују све атрибуте ракије онда сматрам да оно што је изнад 45 степени и није ракија.
А ко воли нека пије и чист алкохол.

Али о томе можемо у некој другој теми где би модератор пребацио ове поруке а оставио само ове о дестилацији.

Иначе свака част за покретање теме.

Uopšte nisi u pravu, robe ima za svakog,pića pogotovo rakije ima od 7000, viski do 30 hiljada i jedan poklon kofer sa čašama je preko 70 hiljada. Pogledaj ovo pa javi ima li rakije po toj ceni. Macallan M Decanter 0.70 - 788.172,00 rsd.
Dakle prvo plaćaš marketing pa onda ambalažu, pa to koferče i na kraju čaše.Malo tu ostane za sam viski.

A i viski je oduvek bio piće "seljaka" i onih koji glume elitu.Prava elita je oduvek pila brendi/konjak što te opet dovodi da je najbolje piće ono koje ima aromu voća, a svet je spreman tu aromu dobro da plati.

Viski je bez bureta ništa, a i bure mu slabo pomaže jer ima očajan ukus, ali marketing čini svoje pa je eto viski postao neko mnogo zajebano piće, a brendi ga šije u svakom pogledu.

Problem je što se kod nas rakija pije da se napiješ, pa malo ko ceni aromu već se gleda nešto drugo.

Oni koji su provalili da je aroma ono što privlači one koji su spremni mnogo da plate su uspeli da unovče svoju rakiju za masne pare.Ali to je proces koji je još u razvoju, jer za dobru rakiju kao i za sve ostalo treba vreme i nega, ali ide se u dobrom smeru

Momo koja rakija se pije u vašem kraju? Od koje šljive, kruške, dunje?
Pio sam skoro rakiju od drena iz okoline Bihaća. Čista, lepa, ali ima malo specifičnu aromu.

90 posto sljiva. Probirljivi su musterije ,mora biti dobra . I ne prejaka, to se ovde ne trazi , 19 do plafon 20 gradi. Svi pominju da je najbolja ta bijela sljiva , al se tesko nadje. Od neke plave , Savke tako nekako.

Nazad
Vrh