Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

U mom kraju nema Dekalba ni za leka. Pionir nabaljen, ali ovoga nema. I ne zna se da li ce biti.
 
DKC 3623 iz 2017
IMG_20200324_102510.jpg
prva tri zrna imaju neku klicu
 
DKC 3623 iz 2017
IMG_20200324_102510.jpg
prva tri zrna imaju neku klicu
Hladno mu bre!!!!
Bez obzira sto je seme iz 2017, moze da se desi da 6-7 niknu a 3-4 ne......
Nisam jos merio temperaturu ali zemlja verovatno nema vise od 5-6 stepeni, sto je malo za kukuruz +ovo zahladjenje sada sto je bilo....
Zbog te hladnoce i ovo seme sto je pustilo klicu verovatno nece da izbije iznad zemlje, klica ce da se uvija nekeko cudno oko semena i na kraju tako ce i da ostane.
Pricam iz proslogodisnjeg iskustva,
1kj setva 27 mart to se desilo, i nicanje "iznad zemlje"je bilo oko 60%, ostalo seme je pustilo klicu koja nikada nije izasla iznad zemlje, dok seme sto je ostalo(ista kesa) posejano 2 nedelje kasnije niklo maltene 100%
U pitanju je isto bio dkc 3623.....
 
Ako su dnevne 15-17C a noćne 5-6C da li može tada da se seje i da nema problem za nicanje i za biljku kad izađe?
 
Temperatura zemlje bi trebalo da se ustali na nekih 8 stepeni, pa setva moze da pocne. a i to je neki minimum.......
Gledajuci prognoze to ce ove godine biti tamo negde posle 10-tog aprila, mozda 15-tog.....
 
Ne zurite sa setvom jer seme koje nice po 15+ dana mora imati ful klijavost i energiju da bi opstalo. Kod nas su pre 7dana posejand prve povrsine secerne repe. Pratim 2 parcele zivo me zanima kakav ce biti sklop posle torture koju prezivljava.
 
Dok se neustale fine temperature i zemlja ne ugreje ne pada mi na pamet ni da pomisljam o setvi ,mada siguran sam da vec ima nekih kandidata koji razmisljaju da roknu seme u zemlju ovih dana :haha:
 
Po prognozama deluje da narednih 10 dana je zima. Spremna je sonda za merenje zemlje pa kada dodje do 8 krecemo u akciju.
 
Hvala bojceticu:ppozdrav:.
Nemam takav termometar, ali pratim meteorološke podatke na bližim meteorološkim postajama. Inaće, za sjetvu kukuruza imam prirodni indikator. U neposrednoj blizini je manja planina 850 mnv na vrhu i u podnožju strmine je oko 600 mnv. Pojava zelenila u podnožju strmine označava početak sjetve, a kad zelenilo dođe do vrha, sjetva bi trebala biti završena. Pokazalo se da je najbolje sijati kukuruz kad se zazeleni u sredini strmine.
 
Nazad
Vrh