Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Ne znam da li sam napisao,ali iz Dekalba su poceli pre nekih 15-tak dana pa plasiraju pricu kako je nestasica semena,svi hoce samo dekalb ne pitaju za cenu,da se pozuri sa nabavkom semena jer ga nece biti za sve.

Svojevremeno dok je P bio dominantan iste igrarije su pravljene. Pa na primer onda nema odredjenog hibrida a ostali su na kraju. Epilog cesto bude da 10.4 mozes kupiti seme za 70-80% cene jer se nije prodalo kako su planirali.

Нека им Клинтон сеје за 23.000 стока безрепа,позван сам на њихову презентацију данас послао сам их у пм....Нећу ни да једем ни да пијем на њин рачун.

Ма знам...ако се ништа не промени а верујем да неће што се цене тиче,ове године квс и пионир.
Vidi komso kod svih je problem cena,ali ima i drugih problema.Prosle godine na istoj njivi dkc kws i pionir.Vetar slepio pionir i kws a dkc poneki nakrivio.Najmanje sam 500kg kukuruza izgubio po jutru.

Знам и то било је тога и код мене....Само та уцена ме нервира дај ти цену третираног не третираног као што је било годинама у назад и свима лепо радимо јбг

Kada poredimo vec, imao sam situaciju da mi KWS Konfites bude najbolji prinos od 7 hibrida (3dkc, 3p i 1kws), ali je imao vecu vlagu. Da imam susaru KWS je itetako dobar. Bilo je situacija takodje da P 9537 i dkc 5031 iako je P raniji fao, dkc ima manju vlagu. Skinemo dkc 14.2-14.4 vlaga, predjemo na P bez uzimanja uzorka misleci da moze biti ili manja ili ista, kad stigle prikolice u halu vlaga 15.3. Prinos 9537 je bio isti kao i DKC +-100kg tu negde. Posle toga P izbacen, gutam knedle i kupujem dkc iako im sve po spisku za cene semena.

Vidis Bojceticu, ja o tome vec godinama pricam. Ne treba se paliti samo na tih vise par stotina kg a i to se retko dogaja, a na kraju ima vecu vlagu od Dkc. Kad podvuces crtu opet kako god okrenes Dekalb je otac i majka svih hibrida kukuruza.
Sto se tice Grunta, razumem tvoj revolt i nikome nije drago sto je seme skuplje, ali na zalost nije to ni do Klintona ni do Trumpa ni do SAD-a ni do Nemacke ni do BASF-a, vec iskljucivo od unutrasnje polititike i uvoznika tog hibrida.
U svakoj zemlji u okruzenju imas tretiran DKC i ne tretiran i plus je mnogo jeftiniji nego kod nas, pa ti vidi sad do koga je to.

Ako vec toliko gadite taj DKC kako je skup kazite i koliko je skuplji od ostalih semenskih kuca. Racunajte kao tretirano seme iz prve grupe pionira ili kws pa onda da komentarisemo.

Odnosno samo tada se nije pokazao a to znaci da zadnjih 10 g kako je na trzistu kod nas kidao je druge hibride.
Nekad manje nekad vise u prinosu, nekad jedini ostao prav i uspravan a uvek sa manjom vlagom prilikom zetve.
Ko ga je imao svih ovih godina razume, ko ne, nek se jos bavi gradivom.
Ovo nije nikakvo ubedjivanje vec realnost od kojeg se ne moze pobeci!

Kod nas uvek, ali uvek je pionir bio taj koji je bio bolji od dkc. Jedini koji je valjao je 5276, a ostalo cist marketing. Ima i pionir par hibrida koji su kao dkc, dobar i rodan ali samo kad su uslovi odlicni. Cim dodje neko teze vreme pionir, pa i neke druge semenske kuce kidaju dkc.

Хм, овде увек можемо да се сложимо, да се никад нећемо сложити!

Зашто то кажем?!

Па зато што свако од нас има неке своје преференције, и спрам тога бира себи хибриде кукуруза.
Мени рецимо тај 5276, никад није био нешто посебно, па ни помињани 5031.

Мени је код кукуруза битно да имам што бољи принос са што мањом влагом, јер како рече мој друг @олалија нећу да радим пола-пола са одкупљивачима.

Гро кукуруза сејем до фао 400 групе, јер мислим да до те групе условно речено, увек можемо да очекујемо најбољи принос за дате услове производње...
Који су то приноси, то се увек може рећи кад се скине кукуруз...

П. С. Био сам револтиран и ја са ценама Дкц хибрида, поготово због цене, али опет кад се све сабере и одузме, ипак су они у врху...

Тако да и ове године иду на 70% површина.

2012 specificna godina ne povratila se. Mnogo je zavisilo od vremena setve to jest kad se kukuruz oprasivao. Tad sam na jednoj vecoj parceli imao 5276, sidzentin Heliko i pionirov R10 ili tako nesto. Sva tri gotovo nista, kombajn prolazi lisce susti, a bunker cuti. Dkc mozda nije uvek naj rodniji, ali nikad ne zaostaje puno i siguran je da ce dobro otpustiti vlagu sto zadnjih dve godine nije bilo primetno jer su kukuruzi rano stigli i jesen bila povoljna za skidanje ispod 14% vlage. Kad su jeseni kilave i zetve kasnije mnogo znaci 1% vlage manje. Paore voleo bi da mi napises koji su to hibridi taliko bolji pa da napises da su pokidali DKC.

Има их доста који су легал са дкц а има и оних који су и бољи ,нећу да их набрајам и рекламирам .Једина предност дкц је та мања влага у јесен која пуно значи кад немаш своје складиште или сушару,и кукурзовина која је прилично скромна, па је лакша даља обрада.Не сејем дкц сејем друге хибриде овро сам задњих 5 година скоро све у јусу (највише је било до 15% влаге) Не теба само бити не стрпљив и повести се сликом оног другог како врше и скида , што обично буде проблем кад дође та јесен,стрпљен спашен...

Kako su svi stigli u isto vreme?Dkc hibrid i pionirov hibrid,ista fao grupa,dkc skinut sa 13-14%vlage,u tom momentu pionir je imao 16,6%vlagu.Skinuta su oba u dva dana i dkc je imao prinos za 560 kg/kj bolji.Zapravo je to mnogo vise jer pionir treba svesti na jus pa se tu pravi razlika poveća.2017.na istoj parceli dkc i pionir iz iste fao grupe oba ispod jusa sa vlagom i dkc je bio bolji za 1200 kg/kj.Pionira je bilo 2350 kg/kj a dkc nesto preko 3500 kg/kj.Sigurno na necijem terenu ne uspeva kao kod drugoga.Klima se ne menja,klima se već promenula i to je realnost.Polako treba zaboraviti 500-600 grupu zrenja.Živi bili pa videli.

Nazad
Vrh