Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Pre tri godine sam sejao 5276 i tada je bio u III cenovnoj grupi.

Ja cu 5007 i super sto je u 3 grupi stavljen. Da napomenem da se kod mene on pokazao jako dobro, sto ne znaci i za vas teren. Kod mene 5276 je krs nad krsevima. 4590 je losiji od 4795, a 4717 nit smrdi nit mirise. 5031 skupo skupo a nista posebno. Dekalbu fali prava zamena za 4795 a to je rodan hibrid sa DOBRIM otpustanjem vlage. 5007 bolje otpusta vlagu od 5031 koji je novijeg datuma i samo 10 fao grupe kasniji.

Zato ove godine kukuruz zauzima kod mene vrlo skromne povrsine. Kad spuste cenu semena na normalu razmislicu o povecanju povrsina. Za 1 KJ semena kukuruza mogu da kupim za 2 KJ za soju, a ako jos imam svoje seme onda bi na letovanje mogao otici za 2 do 3 KJ. Preteruju sa tim cenama kao da je zlatan.

Velika većina tvrdi da je bolje strano seme i hibridi te otuda i cene takve, ovamo se kunete u kvalitet a skupo vam e pa neš kolega, ali no.

Velika većina tvrdi da je bolje strano seme i hibridi te otuda i cene takve, ovamo se kunete u kvalitet a skupo vam e pa neš kolega, ali no.
Pre par dana sam sedeo sa direktorom jedne semenske kuce cije je seme poskupelo, kaze nije to do nas nego su poostrili kriterijume(oko klijavosti i energije) te su morali da poruce malo kvalitetnije seme.
Ne znam da li je tuznije sto je opet poskupelo seme ili sto nam se namerno gura losije seme.

To je priča samo za nas ,da je tako kako kaže onda nema prepakovanih vreća i starog semena samo novo ,svi znamo da se ništa ne baca i svo to staro ide u dalju distribuciju...

Tek će vidimo šta će nam sve progurati (ugurati), starog semena na zalihama ima mnogo zato je 2017g-e bila smanjena proizvodnja semenskog kukuruza a plus još i suša tako da novog semena nema puno (bar ovog što se proizvodi kod nas).

Ja cu 5007 i super sto je u 3 grupi stavljen. Da napomenem da se kod mene on pokazao jako dobro, sto ne znaci i za vas teren. Kod mene 5276 je krs nad krsevima. 4590 je losiji od 4795, a 4717 nit smrdi nit mirise. 5031 skupo skupo a nista posebno. Dekalbu fali prava zamena za 4795 a to je rodan hibrid sa DOBRIM otpustanjem vlage. 5007 bolje otpusta vlagu od 5031 koji je novijeg datuma i samo 10 fao grupe kasniji.
Sve zavisi od terena i uslova.Da nisam imao ove godine taj 5031 ne bih imao kukuruza skoro nista.Ovako bar imam nesto.

33a3rtj.jpg

ovo nije normalno:

Pricacu i u vezi toga, spomenuo sam danas u razgovoru sa 2 firme da je problem novci jer smo imali susu. Sa jednom firmom u cetvrtak imam razgovor pa cu probati da vidim kako bi islo za odlozeno, tj metod garancije za placanje kako resiti.

Nazad
Vrh