Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Do sad nisam isao u obilaske, samo sam slusao kuknjavu u selu kako je sve jalovo i da se nista nije oplodilo, al sam znao da ljudi preteruju. Ne mogu da kazem da se nisam prijatno iznenadio na zateceno stanje ipak je deficit vlage u zemlji u trocifrenom broju litara, al ono zahladjenje i u par navrata po neka litra kise izgleda da se poklopilo sa mojim datumima setve i i FAO grupama, te su imali donekle nesmetanu oplodnju :ppozdrav:
Ja sam posle svake kise odlazio u basti da vidim dokle je vlaga stigla i gle cuda ni jednom nije otisla dublje od 2 prsta.
Danas idem u peskovitijem delu atara gde imam posejan 4590 5222 5031 3623 i ne ocekujem ovakvo stanje kao na ovoj zemlji gde sejemo soju a nekada s.repu.

Malopre sam obilazio DKC hibride i daleko od toga da su dobri ali kako su izgledali i kako su se susili u proslom tropskom talasu sad sam zadovoljan sa njima. Imam ranije FAO grupe i posejao sam ih izmedju 4 i 13 aprila i formirali su klipove i poceli su da nalivaju zrna. Zrna polako rastu i dobijaju zutu boju i cak ako i ne bude kise ima jos u stabljikama toliko vlage da ce biti nekog prinosa. Po mojoj proceni ce dati 2 - 3.5 tone po KJ u zavisnosti od parcele. Ne kazem da valja taj prinos ali je mnogo bolje od Pioneera u susednom selu gde na 30-35 KJ nece biti verovatno nikakvog prinosa. Opet cu da ponovim da po meni ne zavisi toliko od semenske kuce koliko od parcele.

Primetio sam jednu interesantnu stvar otkad su formirali klipove listovi se vise ne suse iako imamo vruce vetar od juce. U proslom tropskom talasu za 2-3 dana feniranja osusilo se 2-5 listova zavisi kako gde.
Videt cu na kraju kako ce sve ispast ali kako izgledaju trenutno kod mene lose im se pise! Ja bi se zadovoljio i sa 2000 kg/kj!
Ne znam sta reci ili kako bi objasnio to da ne zavisi od semenske kuce ako je parcela jedna do druge ili jedna nas razdvaja a razlika je ko nebo i zemlja!
Na jednoj je moj 5031 a do mene 9911 a na drugoj moj 5222 do 1114. Pioniri su zlatni u pravom smislu reci pored mog Dkc dok moj ima samo boju zlata!

Nisu oni krivi, krivi su "Amerikanci" koji su pogrešno procijenili ovaj region pa šalju hibride koji su radjeni za stres hladnog i vlažnog vremena u nicanju . Kad im je pala prodaja nakon 2012 i 2013. godine pratili su 14. i zaključili da ovde nije sušni i vrući region. Dekalb definitivno nevoli temperature preko 30 stepeni . Ipak , ipak treba sačekati vagu .

Sta on covek tu moze da festari, on je samo zaposlen i na taj nacin existira. Nije u redu Peet da sad toliko pljujes (mozda je malo prejaka rec) po DKC hibridima ove godine. Treba biti realan i reci sam sebi da smo hteli najbolje i progutati knedlu.
Kod mene dkc i nije tako los mada kise nije bilo gotovo ceo jun i jul.

Momo o kakvom cekanju i vagi pricas?! Imam parcele gde nece se nista nakupiti. Hoces sa velikim slovima da napisem NOTHING!:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Aman ljudi nemam ja licno sa deckom nista, necu ja kriviti njega za sve ovo, ali recicu mu da cu se pojaviti na prezentacijama samo radi toga da vidim da li ce u buduce kad budu velicali njihovu semensku kucu reci ljudima:
- Ej ljudi sve ovo sto sam vam pricao pada u vodu i nema uopste istine u svemu ovome sto sam vam pricao u slucaju da naidje neka godina opet kao sto je slucaj u 2017 NA NEKIM MESTIMA. I onda neka pokaze slike, pa ko je mudonja nek izvoli i nek uzima rizik na svojim ledjima!

Sta on covek tu moze da festari, on je samo zaposlen i na taj nacin existira. Nije u redu Peet da sad toliko pljujes (mozda je malo prejaka rec) po DKC hibridima ove godine. Treba biti realan i reci sam sebi da smo hteli najbolje i progutati knedlu.
Kod mene dkc i nije tako los mada kise nije bilo gotovo ceo jun i jul.
Kod mene zavisno od delova atara 4007 dace nista nesto i extra. Jer je tako i kise bilo.

Nada poslednja umire.

Generalno na prezentacijama zimus ce pricati kako i druge kuce nisu dale neke rezultate I bice rezultata ogleda gde je I pala po neka kisa I gde je bas dobra zemlja pa ce izgurati bar nesto.
Ja imam DKC 5276 na 3 parcele ukupno 4,5ha. Na jednoj nece biti skoro nista 30% ima klipa to ce u silazu, doduse u tom potezu ni kod drugih hibrida nije bolja situacija (imam Kerbanis I AS 160) ali je DKC prvi podgoreo. Na drugoj njivi malo bolja situacija ali isto ima dosta jalovih biljaka, ali to ce proci kroz kombajn. A na trecoj njivi od 2ha je najbolja zemlja na 600-700m od Morave rose uvek ima, tu prosle nedelje nije skoro ni podgoreo, mozda 1-2 lista I to gde ima peska po malo. Nisam cini mi se video jalovu biljku, e sad kako se oplodio nisam isao da vidim. Tu mozda I mogu da ocekuje koliko toliko dobar prinos za ovakvu godinu. Ako obilazim ovih dana (a I nemam zelju) slikacu razliku od njive do njive. Necu bataliti DKC hibride ali cu za sledecu godinu odabrati neki drugi verovatno raniji.

Nije los, nego ocajan. Jest da kise nije bilo, ali prvi je izgoreo. Radio sam prethodnih godina i oglede za njih lepo je kad ti i semena ostane, ali kad bukvalno nemas nista dzabe sve. Necu ga sejati do daljeg.

Dzabe, opet ce se lako prodati.
Kao sto sad od jednom nikome soja ne valja puno posla i uloga, a psenica i repica i suncokret najbolji usevi ali ih ipak imaju manje od soje. :osmeh:

Ima svako manje zato što je soja dobar predusev za sve...I ja sam razmišljao kako bi mogli soju izbaciti skroz...Ali nemožeš maltene nikako...Kada bi išao varijante kukuruz-pšenica samo...Moraš neke ranije hibride rano posejane,rano skinute da bi mogla pšenica u optimalnom roku da dođe u tu njivu i nije se baš pokazao kukuruz kao dobar predusev pšenici...tako da ostaje soja do daljnjeg...:ppozdrav:

Valjda zbog prevelike mase koja odvlači isto dobar deo vlage zbog razlaganja...:ppozdrav:

P.S. A ni ja se nisam nikad proslavio na pšenici a predusev da je kukuruz bio...:ppozdrav:

Baš sam razmišljao da je posejem na džombu ali kanda od tog posla neće biti ništa.

Nazad
Vrh