Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

I ja kad bi mogao da biram koje seme da bude to bi bila frakcija VO.:ppozdrav:

@aKris80 Pravo da ti kazem ne znam koliko km/h ali probao sam trecom i suvise mi je brzo za dobru setvu! No, brzi je sa drugom od Zetora 5011 sa trecom u kojoj vozim u setvi soje!

@Kris80
Pravo da ti kazem zasto je tako ne znam. Ali i kod nas u ataru posto znam pojedine njive i gazde, kod nodeta je raspored odlican. Za nju samo treba priprema dobra jer je lagana. Kao sto je rekao Lord Ogy do semena je jako puno da setva bude precizna.

5031 100 Mapa 150 Ureje razmak 21. Setva 14 April
Svaka biljka ima 2 do 3 zaperka! Gura kao lud!
1261ab18b330ca0b131162f1ec61bd35.jpg
8bfad7202450eded43a2d88817a72db9.jpg
489bb31bd4f6863b3cbf64a7b69cbfdc.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mogao sam da se kunem u Dekalb hibride! Od energije klijanja do odlicnog prinosa sa najmanjom vlagom od svih drugih hibrida na trzistu!
Sejem ih zadnjih 6-7 godina i bio sam zadovoljan sa njima, mozda zato sto nisu naisli do sad na ovako ekstremno pasije susno vreme ovde kod nas u juznom Banatu bez skoro kapi kise u Junu sa velikim vrucinama i vrucim vetrom!
Mogu vam reci da ove godine sam posejao 3 hibrida, 4717, 5031 i 5222 od kojih ni jedan ne vredi k...u ove godine!
Prvi je hibrid u ataru koji je odustao od borbe i eto za par dana se skroz osusio!
Na par parcela do mog Dkc-a su posejani drugi hibridi koji skoro ne znaju da ih sunce i vetar spici dan za danom, raspitacu se i pisacu ovde na forumu i u ovoj temi koji su!
Hteo sam reci, toliko o cuvenim Dkc hibridima, koji su medju najskupljim na trzistu ali bice jos dosta toga s moje strane o njima!
Takvo razocarenje jos nisam doziveo u poljoprivredi!
Bice i slika!

Nisi doziveo zadnjih 6-7 godina, zato sto ste 2012 dobili dooobru kisu.
Da si bio npr u Sremu razumeo bi sve nas ostale koji smo potrazili hibride sa 1-2-3 % vecom vlagom, ali stabilnim prinosom.

2012 je bila malo drugacija godina. U februaru je bilo metar snega i bilo je dosta rezerve vlage dok nije nastupila susa. Ove godine snega minimalno a i padavina u prolece isto minimala.

Ok ako se osušio - onda tu nema šta da se priča.

Mene interesuje nešto uopšteno u vezi kukuruza koji su jako uvrnuti, da li se tim uvrtanjem on bori protiv prekomernog odavanja vlage iz samog sebe ili prosto pati za vodom više od drugih hibrida jer mu je slabiji koren i sl.? Odnosno koji će bolje na kraju proći ako se suša nastavi, ovaj koji se uvrtao ili onaj koji nije (pod uslovom da se ne osuše baš skroz)?

Evo i konkretno: ja ove godine imam Dekalb 5031 i on je jako uvrnut čak i u 19-20 h, dok recimo isto moj ZP 606 u to vreme nije uvrnut (u podne nisam išao gledam da se ne bih ja uvrnuo :osmeh: ).

Ok ako se osušio - onda tu nema šta da se priča.

Mene interesuje nešto uopšteno u vezi kukuruza koji su jako uvrnuti, da li se tim uvrtanjem on bori protiv prekomernog odavanja vlage iz samog sebe ili prosto pati za vodom više od drugih hibrida jer mu je slabiji koren i sl.? Odnosno koji će bolje na kraju proći ako se suša nastavi, ovaj koji se uvrtao ili onaj koji nije (pod uslovom da se ne osuše baš skroz)?

Evo i konkretno: ja ove godine imam Dekalb 5031 i on je jako uvrnut čak i u 19-20 h, dok recimo isto moj ZP 606 u to vreme nije uvrnut (u podne nisam išao gledam da se ne bih ja uvrnuo :osmeh: ).
Svako ima svoju teoriju! Mozda sam i ja mislio da ima neke istine u toj prici da se nekako savije i bori protiv sunca, medjutim uverio sam se ove godine da to, ne da ne pije vodu, vec u narednih 7 vrucih dana ce izgubiti svaku bitku i svirace k...u!
Imam jednu parcelu gde za nijansu bolje stoji 5222 nego na drugim mestima i danas sam pogledao u svesci i video sam da je posejana 25 Aprila dok ostalo je posejano sve 13 i 15 Aprila! I ta ce parcela da pukne ali tek za 10 dana jer padavine nema na vidiku!

U 95% slucajeva po ataru sto je u naj losijem stanju je Dekalb!

Evo i ja se slažem stim . Očajni su za ovakvu godinu . Jedino što sam i dosad primijetio jer sam imao nesreće da sam već imao 3 ovakve godine u zadnjih 6 da dekalb samo prvi rikne , a isto se desi i sa ostalima nakon samo par dana.

Što sam ja zapazio da 2012-e se (kod nas) više ježio i uvrćao se nego ove godine(dao rod 3,5 tone po kj. doduše na zemljama u full kondiciji)...sad je ostao nizak ali izbacuje metlicu i klip i uopšte ne liči na ananas kao pre 5 godina...:ppozdrav:

To je tačno,ali izbacuje metlicu i klip naprimer taj 4717...kod mene...e sad šta će biti od toga na kraju neznam,ko preživi pričaće...:cool:

Nisi doziveo zadnjih 6-7 godina, zato sto ste 2012 dobili dooobru kisu.
Da si bio npr u Sremu razumeo bi sve nas ostale koji smo potrazili hibride sa 1-2-3 % vecom vlagom, ali stabilnim prinosom.
Pa stvarno ne znam da li ima smisla da opet objasnjavam da ta kisa od 27 Jula 2012 mom kukuruzu koji je tada zavrsio mnogo ranije svoje je bila kasna za bilo sta! Kad, kad se ponavljate o tih 100 l kise koja je cinila soji dosta toga i mozda Majskoj setvi kukuruza, a vise nikako nije mogla da doprinosi skroz osusenom mom kukuruzu!
Te godine od 7 hibrida izvuko me samo Dkc 5783 i 5276 sa 4500 kg/kj dok su ostali podbacili skroz!
Setva je bila 5-6 Aprila, oplodnja uz vruc vetar i temp. 39-40 c
E sad zasto ove godine ova 3 ovogodisnja hibrida koje imam posejane nemaju sansu da daju taj prinos iz 2012 verovatno je ta teorija po pitanju vlage koje je izneo Rasa 91!

Tako i kod nas,ranija setva ranih hibrida će nešto napraviti,a ostalo je landara pišore,klipa nema,a podgorelo do mesta gde treba da bude klip

Jos neki dan je Cici pisao o stanju 2012 i sad i kaze da je onaj 2012 uspeo da se regenerise.

- - - - - - - - - -

Pored sela imamo deo gde je lagana zemlja i tu su kukuruzi GOTOVI. Inace ovaj moj kukuruz je u tom delu daleko najbolji. Setva 13 ili 14 april neki najnoviji KWS.

Kao sto se vidi korova nema a ne moze nijedna pukotina da se nadje.

ngoviq.jpg

Ista parcela 2012 godine slikan nedelju dana kasnije 8 jula. Te godine je kukuruz bio za metar vislji i onih 100 litara je palo 16 dana posle ove fotografije. Ova parcela je 2.5 KJ i tada je dala 4500 kg na celoj parceli, ali ove godine nece sigurno, verovatno nece biti nista.

2e4vt51.jpg
Nadjeno je.

NA Nije tačno,ja sam pokrenuo na tu temu po onoj njegovoj slici gde se jasno videlo ko dan da nema klipova i u sledećoj poruci mi je odgovorio da ta njiva je imala bolje delove pa je to dao rod,nikakva regeneracija nije u pitanju bila...:ppozdrav:

Nazad
Vrh