Nije mi jasno kako neki ne mogu da procene rod na tim parcelama gde je vec naliveno zrno! Narocito ako radi taj posao vise godina. Na neki nacin ima pravo Kish da je lepse racunati manji rod da bi na kraju bio srecniji. Prosle godine svaku parcelu kukuruza koja je dala manje od 3 t po kj procenio sam je u 300 kg + -. A na parceli koja je dala 4500 kg/kj pogresio sam u 500 kg. misljenja sam bio da ce roditi 4 t/kj. E sad jos kad se lepo sve kalkulise moze se doci do jos preciznijih podataka.
- - - - - - - - - -
Danas sam obilazio jednu parcelu sa 5276 i definitivno sam shvatio da prosla godina je suprotna od ove sto se tice roka setve. Prosle god. ranija setva se pokazala porazavajuce u odnosu na ovu godinu. Na jedoj slici mozete videti kukuruz posejan 19 Aprila na 21 cm koji je imao nicanje za 7 dana a tu i tamo u nekim redovima mozete videti da taj koji je kasnije nicao nema teoretske sanse da izbaci klip. I ove godine Dekalb je medju prvima podgoreo i stvarno stabiljka ruzno izgleda ali zato je klip u dobroj formi. Skoro svaki klip je prosao fazu kuvanja. Nadam se prinosu od 5 do 5.5t kj.