Crvenilo kukuruza

Jutros poceo zastitu kukuruza od crvenila,videcemo da li ce da ima nekog rezultata na kraju.Probacu razne kombinacije(samo insekticid,2x opera i insekticid,1 opera 2x insekticid,prskanje insekticidom kad izbaci metlicu...) pa na kraju ako urodi plodom bice dobro.Prskano sa Operom i Ahthocid-om danas,veceras nastavak.
fotografija08821.jpg

fotografija08901.jpg
 
Poslednja izmena:
Gazicu 2 vrste a grane da dignem iznad kukuruza,ili avionom.Jedino mi se kod aviona nesvidja sto jako malo vode izbaci po Ha.
 
Ne zajebavam se,ozbiljan sam.Kad budes pazario od crvenila pitacu te da li je za zajebanciju.Po lancu ako pregazim 2 vrste to je 10% a crvenilo nosi 80% prinosa kao dobar dan.Pitanje je samo hoce li ti preparati uticati na suzbijanje crvenila.
 
Već radjeno prošle godine , dobro ne operom ali signumom al to je skoro isto , ne zbog crvenila nego zbog drugih razloga . Radio sam samo malo za probu , a dal mi se svidja , ... pa ove godine sam na 70 % kukuruza ostavljao po 2 reda neposijana na svakih 15m širine , malo više od zahvata prskalice . Ko god me pita šta mi bi uglavnom kažem zbog tifona , al glavni razlog je nešto drugo.
 
Dragane, koja je kolicina po kj preparata? Inace imam u ponudi Operu po 41 eur, placanje na jesen, ali ogranicene kolicine.
 
Narode danas bio u Stigu. Totalna najezda onih malih sivkastih buba koje lice na skakavce, zvao sam PSS u Po, rekose mi da je to Reptalus Panzeri koji prenosi crvenilo. Ako je stvarno taj djavo mozemo da se oprostimo od ovogodisnjeg roda posto na svakoj biljci ih ima u velikom broju.
 
Došli smo u situaciju da tretiramo kukuruz protiv cikada i crvenila. Za par godina ćemo morati i merkantilni kukuruz da tretiramo protiv kukuruznog plamenca, kao što se sad već i radi na kukuruzu šećercu. Ili ostaviti dva reda za prohod, ili ih gaziti. Problem će biti hibridi visokog rasta koji će se moći samo sa samohodnim prskalicama prskati. A svi znamo ko ima te prskalice i koliko koštaju. Sve veća ulaganja po hektaru a cena se drastično smanjila. Neće biti dobro u budućnosti.
 
Nazad
Vrh