Crvenilo kukuruza

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
30.504
Lokacija
Sremski Mihaljevci
U vreme žetve bili su super kukuruzi.Svaki zelen bez ijednog crvenog listića na sebi.Završila se žetva i pala ona dugoočekivana kiša.Nakon par dana išao sam u atar i imam šta da vidim.Crvenilo se pojavilo i kako je koji dan odmicao tako je na njivama bivalo sve više i više crvenog kukuruza.Jesenas u berbi sam video sve.Ideš beračem kroz njivu i bereš a u koš upadaju pizdopalji i čokanji bez zrna na njima.Prosek jedna prikolica trotonka klipa po k.j.Najgore od svega je to što se svake godine crvenilo povećava sve više i više.Sejem ga u drugim delovima atara gde nije bilo crvenila.Ako i tamo nadrljamo onda je završio karijeru.
 

pidikanac

Član
Učlanjen(a)
13 Jan 2010
Poruka
3.683
Lokacija
Bavanište
crvenilo je bolet koju prenose cikade i bolest bi mogla da se spreči prskanjem kukuruza ali su za to potrebne one velike prskalice koje mogu prskati kukuruz kai je visok 2.5m a mi to nemamo
 

ddragan

Član
Učlanjen(a)
19 Dec 2011
Poruka
4.561
Lokacija
Bavaniste
Pre par god.kad se pojavila zlatica prskali su avionom,to bi trebalo i sad da se uradi ali nema sanse da iko ubedi starije poljoprivrednike u to,naravno ima izuzetka uvek.
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.186
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Crvenilo kukuruza je nova bolest kukuruza u Srbiji čiji je prouzrokovač stolbur fitoplazma koji na kukuruz prenosi insekt iz familije cikada pod nazivom Reptalus panzeri. Ovaj insekt živi i razmnožava se na okolnom rastinju na neobrađenim i rubnim parcelama i vrlo je teško kontrolisati brojnost i vršiti suzbijanje prenosioca ove bolesti. Roji se u periodu od 1-10 jula, a prvi simptomi nastaju u periodu 15-30 avgusta . Pošto se broj zaraženih cikada uvećava iz godine u godinu i treba očekivati povećanje zaraženih površina u narednom periodu.
Simptomi ove bolesti se ogledaju u postepenom crvenilu biljke, koja se ubrzano suši i prekida vegetaciju. Takve biljke prerano se osuše, još tokom avgusta meseca a klip ostaje u fazi u kojoj se zatekao u trenutku pojave simptoma. Smanjenje prinosa je u funkciji dostigle fenofaze kukuruza. Ukoliko nije zrno ušlo u fazu voštane zrelosi, ostaje šturo i nedovoljno naliveno. Klip koji je u početku nalivanja, ne može da donese prinos.
Iz ovih razloga preporuke u vezi prevazilaženja ovog problema mogu biti sledeće:
1. Gajenje ranih hibrida iz grupa FAO 200-300, koji će proći kritične faze i oformiti rod do pojave simptoma.
2. Uvođenje drugih poljoprivrednih kultura u plodored, kao što su soja, uljana repica, itd.
U cilju upoznavanja što većeg broja poljoprivrednih proizvođača sa ovom bolešću, predlažemo organizovanje predavanja u ovom području na ovu temu u narednom periodu.

---------- Poruka napisana u 20:48 ---------- Prethodna poruka je at 20:40 ----------

Нисте Ви непаметни већ само неорганизовани.Дакле,кад` корови на путевима и пољским путевима и увратинама мало порасту зна се шта је чинити.Удружени,организовано мотике у шаке и окресати све што се може и тако више пута током године.
Пошаст се МОРА држати под контролом.То неће радити државни чиновник којег заболе за проблем црвенила кукуруза већ Ви јер су њиве Ваше а самим тим и кукуруз.
 

Surdonja

Član
Učlanjen(a)
5 Mar 2011
Poruka
1.130
Lokacija
Progar - Srem
Niko se ne javlja sa ovim problemom. Nisam valjda ja jedini koji je ove godine imao cast da ugosti crvenilo. Mada mislim da se kolega @Kristal pozalio u temi kukuruz 2012. Bolest ga je izgleda dokacila u fazi oprasivanja, steta ce biti bar 50%. Ubacicu slike u cetvrtak, danas mi nije bilo do slikanja kada sam video, samo sam se okrenuo i otisao.

---------- Poruka napisana u 17:02 ---------- Prethodna poruka je at 17:00 ----------

To mi je inace do danas bio najbolji kukuruz. :zli:::jako_besan::::samo bes::
 

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
30.504
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Ja sam oguglao na crvenilo.Prošle godine nas je upropastilo a ove suša+crvenilo=kombinacija boli glava uši otpadaju.
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
13.553
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Sve u svemu pod hitno neko treba da razmišlja o načinu prskanja kukuruza u fazi klasanja i kasnije. Ako već nećemo Biotek odn GM kukuruze onda ćemo obavezno morati prskati i to više puta visoke kukurze. Kod vas tamo je ratarstvo jako bitna stvar i površine su velike , država stvarno mora da pomogne navodnjavanje i avio prskanje
pod hitno!
Ja već 2 godine razmišljam kako da prskam visok kukuruz i ništa da smislim , imam prskalicu koja to može al nemam čime da ju nosim.
Pokušo sam da nadjem zainteresovane za udruživanje i nabavku samohodne prskalice koja je baš skupa al to nikog ne zanima .
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.344
Lokacija
Stara Pazova
Lele, ove godine imam parcelu gde je svaki andrak napao kukuruz. Najpre neka podgrizajuća sovica je "podgrizla" nekih 15% kuruza, zatim dijabrotika oborila još toliko, sad dva puta olujni vetar... Ako tome dodam i 5% semena koje nije niklo...
 

Malisa M

Član
Učlanjen(a)
18 Dec 2011
Poruka
146
Lokacija
Požarevac,Lučica
Cudi me da nema komentara na ovoj temi, danas sam obilazio njive i mogu reci da je strasno crvenila ima od 10% do 40%. A pre desetak dana se nije videlo nista, kako li ce biti do berbe
 

SasaK

Član
Učlanjen(a)
16 Nov 2009
Poruka
2.030
Lokacija
Gaj (Kovin)
I kod nas u ataru ima dosta crvenila,na tom crvenom kukuruzu ima samo tuluz,zrna nema uopste!
 

ddragan

Član
Učlanjen(a)
19 Dec 2011
Poruka
4.561
Lokacija
Bavaniste
Pisano je u temi kukuruz 2012 o crvenilu.Evo kakvih napada crvenila ima kod nas.
Najgore od svega je sto je ovu parcelu uhvatilo dosta rano pa bukvalno nema nista.
 

szeky

Član
Učlanjen(a)
7 Maj 2009
Poruka
335
Lokacija
Bačko Gradište
Pre par dana te su osušene biljke su još bile crvene.... Ni kod nas u delu prema Čurugu nije drugačija slika iz godine u godinu....
 

ddragan

Član
Učlanjen(a)
19 Dec 2011
Poruka
4.561
Lokacija
Bavaniste
Iz ovog ugla se bas i ne vidi crvenilo!
Osusile su se i pozutele,pre 10ak dana je bio crven.

---------- Poruka napisana 13-08-12 u 21:10 ---------- Prethodna poruka je 10-08-12 at 22:22 ----------

Danas sam obilazio neke kukuruze i crvenilo se iz dana u dan pojacava.Kermes ubedljivo najvise zahvacen,jedna parcela sigurno preko 60%(odokativno),na dekalbi jako,jako malo tek po neki struk,Pionir D12 oko 6-7%,a na D11 opet jako malo ga ima.Sutra cu jos neke parcele u drugom delu atara da obiljem da vidim kakva je tamo situacija,a cuo sam da je katastrofa tamo.
Susu pregrmeo odlicno i sad se usro.Prva slika je D12 a ove dve Kermes.
 

nju-viliđ

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
863
Lokacija
prečno
Vidim kod susjeda kuruz sijan 2.5. počeo crveniti. Hoće se to na moje prenesti?
Ovdje vidim da tek stariji kukuruz crveni a ne tako mlad.
 
Vrh