Crvenilo kukuruza

Učlanjen(a)
21 Avg 2009
Poruka
4.692
Lokacija
Stubal, Kraljevo
Hteo sam i ranije da otvorim ovu temu o crvenilu kukuruza. Kod nas je to već popriličan problem i iz godine u godinu sve je više na našim parcelama obolelih biljaka. Kakva su vaša iskustva?

 

meshter

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2009
Poruka
843
Lokacija
ne idem nigde, dolazim niotkud a evo me ovde
Zorane, ima na internetu dosta podataka o tom problemu, ovo mi se ucinilo interesantno

Pon Sep 28 2009, 02:27pm


I ove godine došlo je do značajnije pojave bolesti crvenila kukuruza u Braničevskom okrugu.
Do informacija o pojavi crvenila dolazili smo zahvaljujući saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima. Na osnovu ovih informacija, utvrdili smo da je bolest prisutna na teritoriji celog našeg okruga gde se gaji kukuruz. Lično smo se uverili u postojanje crvenila i to na našem makroogledu kukuruza, gde je na pojedinim hibridima, krajem avgusta, uočen simptom.
Do skoro je to bila bolest nepoznate etiologije. Utvrđeno je da se patogen -Stolbur fitoplazma prenosi jednom vrstom cikade Raptalus panzeri. Bolest je prisutna u 14 okruga Srbije i to samo na onim lokalitetima gde su prisutne brojne populacije ove vrste cikade.

U toku 2008.godine,sa lokaliteta u selu Kasidol sakupljeno je i analizirano od strane kolega iz Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu ukupno 165 primeraka R.panzeri.P reko 15% cikada je bilo inficirano fitoplazmom. Brojnost cikada je bila izuzetno visoka-preko 20 primeraka po biljci.
Ove godine smo primetili sredinom juna meseca veći broj cikada na kukuruzu. Krajem avgusta na tim površinama je bilo prisutno crvenilo, a što sve govori da je bila brojna populacija upravo Raptalus panzeri.

Zvezdana Jovanović,dipl.ing.zaštite bilja
 

SAKULJAN

Član
Učlanjen(a)
10 Mar 2010
Poruka
470
TAJ PROBLEM IMAJU SVI i kod mene u srednjem banatu je jesenas bilo jako mnogo ali se pojavilo kada je vec formirao klip ali se ipak osusio na kraju i sada kada ga krunimo taj koji je bolestan izadje iz krunjaca malte ne ceo.Ja saradjujem sa institutom za kukuruz ZP radim oglede za njih i pricali smo jesenas na njivi o tome i oni mi kazu da jos uvek nemaju pravi odgovor za to.
 

cukaneca

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Lokacija
kambodza
bas je tako. klip je formiran ali suv izdaleka izgleda normalno ali to je ustvari samo "slika kukuruza" neki ga vec zovu "rak kukuruza"
 

Rale 83

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
22 Dec 2009
Poruka
3.718
Lokacija
Kobilje (30km od Pozarevca)
meshter je napisao(la):
Zorane, ima na internetu dosta podataka o tom problemu, ovo mi se ucinilo interesantno

Zvezdana Jovanović,dipl.ing.zaštite bilja
To je mentor mog kolege.
Dali ste uocili razliku u usevima tretiranim Ponco i ne tretiranim, pricao sam sa Sasom Obradovic (mozda sam pogresio prezime) menadjerom i savetodavcem za branicevsi region o ovom problemu, kaze da ponco nema dovoljnu duzinu dejstva da bi odbilo cikade al da moze da doprinese da smanji broj . Zanimame dal je mozda duzina delovanja prodduzena ako se poveca doza insekticida, video sam u NS da ise na vrecma o.5 i 1,25 Ponco , sta to znaci?
 

oldtimer

Član
Učlanjen(a)
16 Sep 2008
Poruka
2.261
Lokacija
Zrenjanin/Tomaševac
Rale 83 je napisao(la):
, video sam u NS da ise na vrecma o.5 i 1,25 Ponco , sta to znaci?
0,5 znaci da je koriscena doza od 0,5 mg Poncho-a po zrnu hibrida, a 1,25 da je korisceno 1,25 mg preparata po zrnu hibrida
Post je spojen: [time]1268355332[/time]
_________________________________________________
A sto se tice crvenila, moj atar je bio pogodjen 2002. godine najvise. Tad sam na 4,5 kj imao prinos od 1800 kg zrna.Nije maltene bilo zdrave biljke. Crvenilo je doslo u fazi nalivanja zrna, i rezultati su bili katastrofalni. Od tad se crvenilo javlja ponekad, i ponegde, a stete su razlicite, mada ne kao prve godine. Primetio sam da vise stradaju kasniji hibridi kukuruza
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.186
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Konstatovano je prisustvo simptoma bolesti crvenila kukuruza na području atara Jakova. Simptomi bolesti konstatovani su već prošle godine na ovom području na parcelama pod kukuruzom. Crvenilo kukuruza je nova bolest kukuruza u Srbiji čiji je prouzrokovač stolbur fitoplazma koji na kukuruz prenosi insekt iz familije cikada pod nazivom Reptalus panzeri. Ovaj insekt živi i razmnožava se na okolnom rastinju na neobrađenim i rubnim parcelama i vrlo je teško kontrolisati brojnost i vršiti suzbijanje prenosioca ove bolesti. Roji se u periodu od 1-10 jula, a prvi simptomi nastaju u periodu 15-30 avgusta . Pošto se broj zaraženih cikada uvećava iz godine u godinu i treba očekivati povećanje zaraženih površina u narednom periodu.
Simptomi ove bolesti se ogledaju u postepenom crvenilu biljke, koja se ubrzano suši i prekida vegetaciju. Takve biljke prerano se osuše, još tokom avgusta meseca a klip ostaje u fazi u kojoj se zatekao u trenutku pojave simptoma. Smanjenje prinosa je u funkciji dostigle fenofaze kukuruza. Ukoliko nije zrno ušlo u fazu voštane zrelosi, ostaje šturo i nedovoljno naliveno. Klip koji je u početku nalivanja, ne može da donese prinos.
Iz ovih razloga preporuke u vezi prevazilaženja ovog problema mogu biti sledeće:
1. Gajenje ranih hibrida iz grupa FAO 200-300, koji će proći kritične faze i oformiti rod do pojave simptoma.
2. Uvođenje drugih poljoprivrednih kultura u plodored, kao što su soja, uljana repica, itd.
U cilju upoznavanja što većeg broja poljoprivrednih proizvođača sa ovom bolešću, predlažemo organizovanje predavanja u ovom području na ovu temu u narednom periodu.

Surčin, 25.08.2009.
 

cukaneca

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Lokacija
kambodza
problem znamo, a resenje ne. neko kaze da su otporniji kasniji hibridi a neko je za ranije. ono sto sam ja primetio je puno blize ovom drugom resenju. i u tome bi se slozio sa prethodnim postom. ove cu godine uzimati i sejati vise ranijih sorti kukuruza, ali ostaje problem silaze. mikado necu da menjam, mada je i kod njega prosle godine bilo crvenila dosta
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.186
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Ако неко примети ову болест кукуруза молим да ме обавести.Имам нешто за пробу против црвенила кукуруза.Ко зна можда ми и успе.Прошле године сам одбранио 10 стабљика експериментално,а сада сам направио мало више екстрата ,за једно јутро.
Напомена :Није шкодљиво ни за кукуруз ни за људе ни за стоку.
 

cukaneca

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Lokacija
kambodza
moze taj tvoj ekstrat da bude uspesan, ali ostaje problem nacin tretiranja!! bolest napada u vreme kad samo avionom moze da se prska.
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
4.708
Lokacija
Vrsac
Ma ako treba bolje i pregaziti 2(4) vrste nego da se štetuje na celom lancu. Ili ako su komšije imale žito, onda se može terati traktor pored kukuruza i prskati sa jednom granom.
 

cukaneca

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Lokacija
kambodza
Bolest opet uzima danak. Ovih dana čini mi se naglo se crvene kukuruzi i suše. Ne znam da li to ima veze ali sam primetio da u zasenčenim delovima /pored vrzina/ gde ima manje sunca, nema crvenila. Generalno je opet moj utisak da raniji hibridi imaju manje bolesti.
 
Vrh