Claas

Taj desni na Dominatoru koštao je 36.000 rsd komplet sa glavčinom u Almexu.Originalni isti kao stari koji se raspao.

Oprostite što ovako upadam u temu,svakako volim pročitati što se i kako radi (servis,popravak ili bilo šta slično).
Zanimljivo je da inžinjeri nisu predvidjeli mjerenje temperature na ležajevima,a da je taj podatak vidljiv,jer puno bi puta spriječilo neki veći kvar,a naprimjer kod balirke i požar jer se puno puta grijanjem neispravnog ležaja zapalila balirka,a mogao bi i kombajn...

Da se rade redovni servisi na predviđenoj satnici za to, ne bi dolazilo do tih problema.
Mi kupimo mašinu iz uvoza, platimo je grčki i mislimo to je od preko, održavano je redovno a ono ni blizu toga.
Ja sam fasovao ove godine zbog lošeg i aljkavog održavanja kombajna iz uvoza.
Na kraju sve se dobro i mirnodopski završilo i sreća je što ne plaćam majstore inače bi bilo katastrašno.

Prevencija je najvaznija. Medjutim nekad naprosto strada "samo od sebe", ili usled vise sile.
Bitno je redovno vizuelo pregledati kombajn jer se tako najpre uoce nepravilnosti. Prilikom izduvavanja, ili detaljnog ciscenja.
Sve u svemu kad se na kombajn obraca paznja, ma da je i nov novcat, moze on da potraje dosta dugo.
Onda im skupo kosenje. Slobodno nek kupe kombajn pa nek kose sami

Svaka cast kako vi to odrzavate i menjate i sta treba i sta ne treba. Ja se jos razmisljam da li da menjam drvene lezajeve na slamotresima ili mogu jos malo :)

Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока

Istroseni drveni lezaj nece zapaliti kombajn ili njivu,lako je sa njima.Iznenadio sam se da ih jos koriste na novijim kombajnima.

Tucano je 2012, a sa drvenim lezajevima je. Gledao one cele osovine sa metalnim lezajevima ali zamenske, pa neko kaze dobre su, neko da pucaju i sad ne znam sta da radim. Tako da mi drveni najlakse da izmenjam. Mada ove JAG zamenske delove i ja koristim, nisam imao problema sa njima.

A imam dosta onih tankih creva za hidrauliku da izmenjam, skoro pa sva vlaze tamo gde se savijaju, skuplja se prasina. Toliko o kvalitetu...

Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока

@paorpaor svaka cast. Treba znati svoj kombajn.
Ja na moj df znam da lezaj vetra nece da izdrzi cele god koji god da stavim.
Od puza sto nosi elevator u njega svake 2.
I kajla od puza iz bunkera do lule svake 3.
😀

@Paracinac83 Ni slučajno nemoj da ubacuješ metalne ležaje na slamotrese.Prednost kod drvenog je što možeš da zameniš polutku, možeš ceo ležaj i najbitnije menjaš koji moraš bez skidanja ostalih ležaja i samih osovina.Kod metalnih da bi zamenio 1 ležaj moraš da skineš i rasturiš sve komplet, veoma zahtevan i skup posao a uz to ležajevi koji se danas nude ne izdržavaju više od 3-4 sezone jer su kilavi i slabi.

A u originalu ako uzme komplet osovinu, jel i onda traje 3-4 sezone?

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Nije to sad nesto ni komplikovano zamijeniti te lezajve na osovini. Nemamo Claasa, ali nas Deutz sad ima 5300 rs. Na zadnjoj osovini jos nikad nisu mijenjani lezajevi, na prvoj osovini na 4500rs jedan lezaj dobio malo lufta, tad smo zamijenili sve cetiri lezaja ( ostala tri su bila dobra, mozda su i bolji nego sto smo ove stavili). Kolega ima isti kombajn, odrzavanje nula bodova, pali, vozi kad nesto stane, popravlja, i tako u krug. Kombajn mu ima 6300rs, jos uvijek su orginalni lezajevi i na prvoj i zadnjoj osovini.. Drugom prijatelju sam mijenjao lezaj na zadnjoj osovini, tu nismo skidali osovinu, vec na lici mjesta zamijenili lezaj. Skinuli vanjski lezaj sto drzi osovinu, pa lezaj prvog slamotresa, i na drugom zamijenili lezaj, zatim vratili prvi lezaj od slamotresa, i lezaj osovine. E da napomene, svi kombajni su 4 slamotresa, i slamotresi nisu nesto dugi, pa mozda nemaju preveliko opterecenje na lezajeve..

@paorpaor svaka cast. Treba znati svoj kombajn.
Ja na moj df znam da lezaj vetra nece da izdrzi cele god koji god da stavim.
Od puza sto nosi elevator u njega svake 2.
I kajla od puza iz bunkera do lule svake 3.
😀
koji df druze?cesto smo menjali pre lezaje vetra i kuciste na4075 dok nismo jedne godine po knjizi odradili stelovanje i od tada drzi dosta.evo vec 4godina od zadnjeg menjana lezaja vetra sad se nakon zetve poceo malo cuti.ide zamena uskoro.ove godine je vecinom usluzno skinuo skoro 200ha

Nije to sad nesto ni komplikovano zamijeniti te lezajve na osovini. Nemamo Claasa, ali nas Deutz sad ima 5300 rs. Na zadnjoj osovini jos nikad nisu mijenjani lezajevi, na prvoj osovini na 4500rs jedan lezaj dobio malo lufta, tad smo zamijenili sve cetiri lezaja ( ostala tri su bila dobra, mozda su i bolji nego sto smo ove stavili). Kolega ima isti kombajn, odrzavanje nula bodova, pali, vozi kad nesto stane, popravlja, i tako u krug. Kombajn mu ima 6300rs, jos uvijek su orginalni lezajevi i na prvoj i zadnjoj osovini.. Drugom prijatelju sam mijenjao lezaj na zadnjoj osovini, tu nismo skidali osovinu, vec na lici mjesta zamijenili lezaj. Skinuli vanjski lezaj sto drzi osovinu, pa lezaj prvog slamotresa, i na drugom zamijenili lezaj, zatim vratili prvi lezaj od slamotresa, i lezaj osovine. E da napomene, svi kombajni su 4 slamotresa, i slamotresi nisu nesto dugi, pa mozda nemaju preveliko opterecenje na lezajeve..
Po rečima servisera ti metalni ležajevi treba da idu 4000 sati...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Ako su ugrađeni valjano, idu.
Nedavno sam menjao ležajeve jednog slamotresa na NH (tako je vlasnik tražio) koji su jedva izdržali od polovine ječma do kraja pšenice (Timken. Oko 300kj) a vlasnik i vrv radnik ih menjali.
Dve greške su napravili. Ostavili su stare loše filcOve a ostavili su i stare krunaste osigurače kojima nisu ispravili krunu koja je prethodno držala maticu. Ta jedna iskrivljena kruna je kačila u zaštitu novog ležaja, otvorila ga ubrzo a tako otvoren nije mogao ići dugo bez obzira što je Timkenov.

koji df druze?cesto smo menjali pre lezaje vetra i kuciste na4075 dok nismo jedne godine po knjizi odradili stelovanje i od tada drzi dosta.evo vec 4godina od zadnjeg menjana lezaja vetra sad se nakon zetve poceo malo cuti.ide zamena uskoro.ove godine je vecinom usluzno skinuo skoro 200ha
Na propelere je. Crkne lezaj od remenice.
1322

Nazad
Vrh