Claas

Gde je kupljen?
Ja do sad nisam naisao na takav primer, a uzimam iskljucivo u Almexu. Svo remenje koje sam kupio je bilo propisno obelezeno.

Godinama teramo Dominatora ...jedne godine promenimo za Lexiona manjeg i iste godine ga menjamo za Lexiona veceg..i kazu da nam nista nevalja...he heeeee

p.s. Cestitam....ali ovaj nek dugo sluzi...

Dok se ceka predstojeca zetva valja nesto i da se malo pregleda, ako treba i zameni, doradi, popravi...
Lezajevi na kretaci (obe strane), silen blokovi na kretaci, lezajevi na vetru (3 komada). Nove caure na varijatoru vetra, i donjeg i gornjeg, novi odstojnici (3 komada), 30 novih plocica na APSu, desni lezaj na dobu. Ima jos nekih sitnica. Da napomenem da nista nije bilo pokvareno, to jest sve je bilo jos u funkciji, ali je sve odradjeno preventivno. Trudim se da nista na kombajne ne doceka kvar vec da se odradi u pauzi izmedju dve zetve. To naravno ne zaci da se nesto nece pokvariti i u zetvi, ali se barem procenat kvara smanjuje.

Delovi iz originala ili zamenski? Ta korpa na APS-u se menja za razlicite kulture ili ide uvek ista?

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Kako si dijagnostikovao koje ležajeve treba menjati?

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
Nisam koristio nikakav uredjaj, ako na to mislis.
Najednostavnije. Otpustis spanere, oslobodis remenice i zavrtis. Naprosto lezajevi se cuju, vibracije su ocigledne. Poznajem sopstveni kombajn i znam koje su slabe tacke. Spram radnih sati vrsalice se lako odredi sta bi moglo biti za zamenu sto se tice lezajeva.
Lezajevi vetra nisu problem jer su samopodesivi i tesko stradaju, ali posto je ovo stari sistem sa tri lezaja onda je srednji lezaj problematican, to jest nepristupacan. Na novom sistemu je to odradjeno drugacije, sa dva lezaja, ali to vise nisu samopdesivi lezaji. Mnogo ih je lakse zamenuti i ako odu u sezoni, fakticki na njivi. Tu je mnogo opasnije i skuplje ono sto meze da se desi turbinama ako lezaj propadne skroz. Te lezaje sam promenuo preventivno jer su se na slobodnom hodu malo culi. Naprosto nisam hteo da rizikujem. Isto je i sa remenjem. Claas ima sistem za odredjivanje momenta zamene remena, ako ne dodje do havarije pa remen pukne (sto se jako retko desava).
Desni lezaj na dobu je jedan od najopterecenijih na Lexionima. Njega smo isto promenuli preventivno jer je proizvodio dosta jak zvuk na slobodnom okretanju, Posto je lezaj dosta nepristupacan za namenu odlucli sno da i njega zamenimo. Nakon skidanja lezaja ustanovili smo da je mast u lezaju promenila boju u tamnu i dobila blagi miris spaljene masti. Dakle ocito je da se lezaj vec grejao vise nego sto je trebalo i da je bio pred sam kraj svog zivotnog veka. Normalna temperatura za tako opterecen lezaj ne bi smela da predje vise od 50ak C.
Najbolja provera lezaja je da pustite kombajn da radi na punom gasu 5 min i onda krenete redom da pipate. Za to vreme ni jedan lezaj ne bi smeo da bude vruc na dodir. Tokom radnog dana nakon 2-3 sata rada onoviti postupak. Tad bi vec lezajevi morali biti barem mlaki, ali ne vreli da nemozete ruku da stavite.

Delovi iz originala ili zamenski? Ta korpa na APS-u se menja za razlicite kulture ili ide uvek ista?

Remenje uvek original , a lezajevi ako moze Koyo, Timken, NTN. Plocice APSa su zamenske. Silen blokovi takodje zamenski. Original delovi nisu sita kvalitetniji od ovih zamenskih koje ja koristim.
Korpa, ta prva je trodelna. Imam za psenicu, repicu i ostale sitne kulture i imam univerzalnu za kukuruz i soju. Ova univerzalna se pokazala dobro. Radi odlicno i u soji i u kukuruzu. Nije klasicna perforirana za kukuruz vec kao zitna sa poprecnim sipkama, ali debljim zicama. Dovoljno je dobra za soju, a u isto vreme ne lomi kukuruz. Ova varijanta omogucuje da fakticki kukuruz i soju mozete raditi u istom danu. Ujutru dok ima rose kukuruz, a onda kad rosa ode samo prekacite heder. Naravno ovo se retko radi, ali bilo je dana kad smo jedan dan radili kukuruz, a drugi soju i tako u krug.

A znaci onda ona korpa gde su sine bubnja se ne menja nikako?

Tako je. To je univerzalna korpa i na nju se sve radi, osim pirinca. Postoji i opcija samo zitne korpe, ali to je jako jako retko. Ja poznajem samo jedan takav kombajn do sad, a i kod njega je promenjeno na univerzalno.

Nazad
Vrh