Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

91d794203466274.jpg

Sto si ga ovako rastegao
Ovo je cengel koji koristim za posek od 100 i vise kilograma.

Poslednja izmena:
Boca odlicna lubina(a randman sigurno),a ove rastegnute cengele imaju i moje komsije iz Bosne(npr. svinju ne kace za tetivu skocnog zgloba nego do papaka:off_topic:)

Danas sam skinuo zob,30 ari 32 dzaka.Al moram da je rasturim na beton cini mi se da je malo vlazna-dzakovi su tezi nego sto bi trebalao bar po mojoj proceni.Koliko od prilike treba da bude(kg) dobro napunjen dzak zobi

Sika sa cim sam zakasno sa setvom ili zetvom:haha:,kasno sam posejao al sam zadovoljan kako je rodilo,izmericu za 15-dana dzak.Setva obavljena u zadnji cas jer sam odlozio sadnju maline a i strniste ce dodatno popraviti zemljiste,sad preprskam herbicidom i opet izvucem stajnjak- pa u hobi malinare

Gledo sam neki prilog o ishrani ovaca covjek kosi zob kad krene u jedranje zrna kosi suši i balira kaze da je odlično hranivo i plodnost pojačava
Au Mirko pazi se malina tu su mnogi zube polomili srećno

Balirana zob jedino je zeznuta zbog miseva i oni je obozavaju,a sto se tice maline ona drzi u zivotu ovaj moj kraj,a ove godine ko je navodnjavao lepo je zaradio,takodje i sa kupinom.Nema bolje zarade na manjoj povrsini:off_topic:

Мирко свака част ;d}, стварно одличан принос зоби, још кад се ова суша урачуна...

Velimire u Pozegi je susa bericet,stari kazu"u susnoj godini 9 bericeta u kisnoj ni jedan".Npr. kukuruz je odlican,psenica imala odlican prinos,kao i jecam.

Napokon dobra kiša! Sejao sam sirak zrnaš. Neiskustvo prilikom setve pa je sklop oko 60%. Dobro je podneo sušu nefali nijedno pero zeleni se kao gora. Ako prinos bude bar 50% od onog što se priča sejaću ga i sledeće godine. Od kukuruza ove godine nema ništa kao ni prošle. Zob ili ovas kako ko zove je dao lep prinos. Jedan deo je sejan u smeši sa stočnim graškom i dobro mi je došlo na ovu cenu sojine sačme. Neka predviđanja govore da će i narednih godina biti slično kao ove pa stoga treba razmisljati o usevima koji mogu ostvariti neke pristojne prinose. Pre svega ozime žitarice koje ne zavise toliko od ovih velikih vrućina. Ječam, raž, ovas, stočni grašak tritikal i pšenica. Sa kukuruzom i sojom je zavrseno. Ovaj silažni sirak nije nešto naročito. Mislim da ova sorta koju sam sejao nije za te stvari. Kod nas nema KWS ovih sirkova koji daju velike prinose mase.

KOd mene je bila ista visina ako to nesto znaci,ali rod je kod tebe siguran sam veci,koja je sorta,mene je zeznulo poleganje,a sve zbog kasnije setve.
Uzgred sta moze da se mesa od zitarica u setvi mislim sta bi moglo da seje sa ovsem u jesenjoj setvi

Pozdrav momci! Juitros dok su ovce pasle vidim u jedne ovce koja je zasusena jos u martu prilicno veliko vime. Nalila bas dosta. Pa otkud opet da nalije mlijeko kad je toliko proslo od zasusivanja. Doduse njezina cerka je sa njom, tj u stadu. Nisam vidjao da ju sisa, mozda po noci. a ta ovcica ima 7 i po mjeseci Izmuzao sam do pola, nisam smio cekati sta znam da ne dobije upalu vimena. I da, da s pomenem ovan je tek krajem maja pusten u stado. tako da iskljucujem tu mogucnost da je sjagnjena.Tj iako jeste ne moze prije toliko naliti mlijeka.Da li se kod vas slicno desavalo i da li da ju opet zasusim kao sto se inace i radi?

Nazad
Vrh