Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

koliko ja vidim po vimenu cini mi se da je ovca povratila mleko...uradi eksperiment,odvoj jagnje uvece a ujutru kad ga pustis vidi sisa li, i miruje li ovca dok sisa...tako ces znati sta je fora

pozdrav svima moje koze jako kaslju dobile su injekcije i sve al opet ja rijesi da ih pokoljem pa vase misljenje

koliko ja vidim po vimenu cini mi se da je ovca povratila mleko...uradi eksperiment,odvoj jagnje uvece a ujutru kad ga pustis vidi sisa li, i miruje li ovca dok sisa...tako ces znati sta je fora
A da li da ju onda opet izmuzam do pola, tj da ju zasusujem? Ne vjerujem da ce joj se toliko mlijeko samo izgubiti. Sinoc sam joj pregledao stomak i nista nisam osjetio pod rukom. Tako da da sam siguran 95 % da je samo povratiloa mlijeko, ali prbacu i to sa jagnjetom.

pozdrav svima moje koze jako kaslju dobile su injekcije i sve al opet ja rijesi da ih pokoljem pa vase misljenje
Pa jel kaslju sve? Probaj sa drugim inekcijama, tj drugim lijekom. Nemoj ih odmah klati, pokusaj ih izlijeciti. Ja imam jednu ovcu koja od kad sam ju kupio kaslje. Povremeno. A desi se i da prilikom kasljanja bas glasno prdne! Dobijala je inekcije, antiparazitike ali opet isto.

Citam vec dugo ovaj forum i polako kraduckam zanat. Ali doslo vreme da se javim, skroz sam zbunjen.
Naime ja sam novi odgaivac koza. Kupio sam jednu kozu neku mesanku, velika kao magare (sto me je i opredelilo da nju izaberem) od vlasnika koji drzi 80 koza. Kupio sam je 1.05.2012. stari vlasnik kaze da je sjarena 1.03. pa da je ponovila 20.03. Citajuci oko zasusivanja, dosao sam u dilemu jer joj stomak uopste nisam primecivao i sumnjao sam da je sjarena i opet poslusao babske price da je najbolje da koza to sama odradi. I dobro je krenulo, povukla je mleko sa 2,5l na 0,6l dnevno, stomak je poceo da se primecuje... Pa opet citajuci po forumu da ne valja da bude sama (a jos smo se i navukli na mleko), odem pa kupim jos jednu kozu (20.07.) od istog vlasnika ali ovaj put se opredelim za Alpinu sa rogovima(obe su starosti od 3god). I nelezi vraze, ova nova nervozna, na novo okruzenje, novog vlasnika a pogotovo na koleginicu...Posto ih drzim slobodne po velikom dvoristu, da same ulaze i izlaze iz staje (nisu vezane), doslo je do carki oko hrane tj. oko deteline i ova suta izvuce deblji kraj. Dobila je udarac u vime. Prilikom muze roze mleko iz jednog vimena, sledeceg dana ugrusci, uvece manje ugrusaka i tako posle 4 izmuzanja stanje je ok, uz mazanje vimena nekom Italijanskom antibakterijskom kremom, mleko cisto. Posto ova Alpina daje oko 3l mleka odlucio sam staru zasusiti bar 25 dana pred jarenje. Da li to ima efekta na razvoj ploda jarica (bolje ikad nego nikad)? Kad ce se vime povuci, tj. mleko ?Da li moram da ih odvojim, da se ova na miru ojari ? Sad je proslo vec desetak dana i malo se ova nova smirila i slabije mekece...bolje se slazu... Hvala unapred

Kolega mislim da si sam sebi sve odgovorio koze su se vec smirile a logicno je kad druga koza ili ovca dodje normalno da se nece slagati jer nije isti miris ali kad provedu duze vrijeme normalno da ce se slagati ali uvijek ce se malo koskati jer mora se znati koja je jaca, da ti jos malo priblizim ovce kad sisas one sto nisu osisane udaraju tek osisane tako da se nista ne sekiras samo ih hrani i bit ce sve Ok, a sto se tice zasusivanja dobro bi doslo kozi da nabaci koju kilu pred jarenje.

Pozdrav! Imam sest koza i osam jaradi koje sam odvoio pre dve nedelje i poceo pomalo da prodajem mleko. Zanima me posto pred kozama stoji sveza lucerka a dva puta po sat i po idu na pasu ujutro i popodne dobiju mesavinu koncentrata i repinih rezanaca a i so je u jaslama sta jos mogu da im ponudim da bi povecale mlecnost. P.S. preneki dan je bilo govora o sircetu jabukovom da se stavlja u vodu za pice pa me zanima i koliko se sipa. UNAPRED HVALA

Sta mislite momci da li je kasno da ovcu po drugi put osisam? Nju sam sisao u martu jer joj je vuna bila ucebana i kasljala je. Dobijala je redovno protiv parazita inekcije. Kad je osisasna okupao sam ju sugovanom. Ali vuna joj se opet ucebava kako raste i cese se ( samo da naglasim da joj vuna nije opadala i tad ni sada) a i kaslje povremeno. Dobila je Faskoverm prije 15-ak dana. Pa sam mislio da ju opet osisam i okupam sugovanom. Njena jagnjad su oni blizanci sto su sporo napredovala, ako se sjecate pisao sam o tom. Jednog od njih sam zaklao sad u nedelju i bio je tezak samo 33 kg a star 7 i po mjeseci. To je inace bas velika ovca iskreno toliku u zivotu (pramenku) nisam vidio, ali prosla jagnjad su joj lose napredovala, pa se plasim da ce biti i sledeca takva.Jer opet ima onako losu vunu i ne prestaje (povremeno) kasljati.Pa razmisljam da ju prodam. Ne znam ni sam sta cu sa njom.

Nazad
Vrh