Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Stvarno smo cudan narod. Uvek omalovazavamo tudji rad i trud, a i uspeh iako sami nista nismo postigli. Cena ide shodno kvalitetu. Neko maglu ne moze da proda za 100 eura, a ko ima kvalitet prodaje za mnogo vece pare. Sta reci neko zna znanje a neko po forumu pisanje i nista drugo.

Pa nije lose pjesaciti ako nije pumpa daleko, ali ako je morao da do pola potrosi djonove od patika onda mu nije bilo lako!:osmeh: Ali kako god da bilo bitno je da je ovnic kupljen! Da bude ziv i zdrav i da da mnogo potomaka! Brzo ce se vratiti ulozene pare!:ppozdrav:

Stvarno smo cudan narod. Uvek omalovazavamo tudji rad i trud, a i uspeh iako sami nista nismo postigli. Cena ide shodno kvalitetu. Neko maglu ne moze da proda za 100 eura, a ko ima kvalitet prodaje za mnogo vece pare. Sta reci neko zna znanje a neko po forumu pisanje i nista drugo.
. U celosti potpisujem gore navedeno! Zato Bato uči i samo uči. Čitaj naprimer šta je pisao Bosnian, Tar, Brundalo, Zemun, Velimir i Vlada Miladinović da naučiš nešto korisno o ovcama. Mogao bi poneki čas dopunske nastave da uzmeš kod onog Mirka iy Požege. Da ne dođeš recimo u zabludu da plodnost ovaca zavisi od ishrane 90% ili tona sena po ovci čisto za mezetluk da čačkaju zube. Ja još uvek učim o ovcama iako se petljam snjima duže nego što ti imaš godina.

. U celosti potpisujem gore navedeno! Zato Bato uči i samo uči. Čitaj naprimer šta je pisao Bosnian, Tar, Brundalo, Zemun, Velimir i Vlada Miladinović da naučiš nešto korisno o ovcama. Mogao bi poneki čas dopunske nastave da uzmeš kod onog Mirka iy Požege. Da ne dođeš recimo u zabludu da plodnost ovaca zavisi od ishrane 90% ili tona sena po ovci čisto za mezetluk da čačkaju zube. Ja još uvek učim o ovcama iako se petljam snjima duže nego što ti imaš godina.
:bravo::bravo::osmeh:

I za sve te godine bavljenja ovcarstvom corak. Strasno... Naravno da ucim, malo forum, malo fakultet i tako nauci se ponesto, par profsora sa fakulteta ima ovce pa se i od njih moze nauciti ali je zalosno kada je neko toliko godina u ovcarstvu pa corak.
Kvalitet treba platiti, nebitno koja je rasa i ko je odgajivac, za 100 evrica se moze kupiti za razanj, mozda nesto za priplod ko zna da prepozna ali sve je to slabo. Pogotovu musko jagnje.
Ishrana dosta znaci u plodnosti mozda ne 90% ali znaci dosta, navelo me je da eksperimentisem i dokazao sam sebi da ishrana znaci dosta u plodnosti ne kod svih grla, ali kod vecine da. Kazem dokazao sam sebi, a na forumu ne osecam potrebu bilo kome sta da dokazujem jer je ovo pre svega neko druzenje ovcara, ne shvatam forum kao mesto pod*ebavanje.

Ni ja nemam nameru bilo šta da dokazujem bilo kome jedino što nekad nemogu da prećutim nebuloze. Bato koliko si jagnjadi prodao skuplje od 100 evra?

U principu ne prodajem jagnjad ispod 35 kg, cekam da u turi bude najlakse 35 kg, a prosek je 40ak kg. Sto ide za klanje cena je pijacna i u mom kraju nikada nije bila ispod 5 km(2,5 eura). Priplodna su marku skuplja po kg. Ove godine je pijacna cena bila 6 km(3 eura) i dosta sam muske jagnjadi prodao po 7 km (3,5 eura). Sve je potkolnjeno zakonu ponude i potraznje i ko ima smisla za trgovinu on moze prodati po mnogo vecim cenama. IDF-ovcima gori pod nogama za svezu krv i nije Miljko kriv sto je povukao pametan potez i uvezao ono sto se trazi i sto zna to da naplati.
Vezano za ishranu i plodnost. Pre 2 godine prodam nesto ovaca iz jedne grupe koja mi se priblizno jagnjila. Ostane ih 6 u grupi. Isforsiram ih kosenom zelenom travom sa pasnjaka u aprilu mesecu i rezultat na kraju je bio 11 jagnjadi.

Drustvo manite budalastine,aj lepo sad na pojedno

Breeeeeeee kontrirajte kao ljudi:ppozdrav:(Mirko kontras)

hahahaha! Podjsecas me na jednog mog kolegu! Doduse ti si pozitvan kontras!:ppozdrav: Pa nam ne ides na zivce! Dok je ovaj sa pocetka teksta bas "fino" znao da skace po zivcima! Kod njega je crno uvijek bijelo i da ga je*es tako je!:haha: Mirko, a i svi momci u zdravlje!:ppozdrav:

Mislim da starijeg ovcara treba postovati i da nikajav corak nije ako se covjek posveti ukrstanju jer ce tako najlakse doci do rentabilne i isplative proizvodnje
Mirko svaka cast za sliku neznam za vas ali ja veceras idem da se uzdravim zivi i zdravi bili:ppozdrav:

Kolege iz klana virtemberg imaju svoju filozofiju i tu dokazivanja nema. Svako ko bilo šta ospori to kod njih izaziva gnev i onda kvalifikuju ljude raznim pogrdama. Još ako se nedaj boze neko drzne pa ospori nešto idolu onda sledi paljba. Svi koji drugačije misle ili rade su neznalice.

Petrovo nije bilo reci o melezima ili cistoj rasi nego o cenama priplodnog materijala. Ako cemo po godinama bavljenja ovcarstvom da se svrstavamo treba da me postujes jer se duze bavim ovcarstvom nego sto ti imas godina :)

Tako je Sarbanac potpuno si u pravu za sve. Zato sa sada javljaju ljudi u temi R sa porazavajucim indeksom jagnjenja. Ocekivale se trojke, cetvorke pa onda cvrc, corak. Toliko o tome.

Druga Bozija zapovest kaze ''ne pravi sebi idola niti ikakva lika, nemoj im se klanjati niti im sluziti'' tako da idola nemam za razliku od Vas.

Miljko Vam ne odgovara, pa Deki vam nije odgovarao, pa Rajko, Enti itd... Samo Vama, verovatno je problem u njima a ne u Vama. Ja bih na vasem mestu ipak stavio prst na celo.

Toliko od mene.

Ja sam upravo zbog takvog ponasanja prestao da pisem i samo se po nekad javim kad se neka granica predje. Vise puta sam razmisljao u cemu je problem zasto toliko smetam nekima. Sa vecinom ljudi ovde sa foruma sam se na sajmu ove ili proslih godina upoznao i fino ispricao. Sto bato87 rece, nemam potrebe nikom ovde nesto da dokazujem vec samo sebi svojim radom i trudom. Ranije sam se vise puta javljao sa dobrim namerama da koliko toliko pomognem i iznesem neka novostecena saznanja i to cinim i dalje ali ne ovako javno jer nemam potrebe za time. Ako neko od clanova koji su duze ovde razmisle koliko ljudi je ostalo i koliko diskutuje, onda ce videti da je dosta njih upravo zbog slicinih raspravi i prozivki odustalo. Na zalost mislim da je ovaj forum u zadnje vreme malo izgubio smisao ili se to samo meni cini.

miljko da si ti nama ziv i zdrav! neka tebe ovde i nigdje ne idi! Danas sam gledao na jutjubu o vasoj farmi ovaca. Sto se mene tice samo tako nastavite! Mnogo srece i u daljem radu!:ppozdrav::ppozdrav:

hvala tebi druze na lepim recima i drago mi je da je vecina ljudi takva kao ti samo mi nekada tesko pada da me neko bez potrebe proziva. Svako ko je kod nas do sad bio kuci najmanje sto je uvek mogao da dobije je gostoprimstvo i i savete koje nesebicno ja kao veterinar i brat kao stocar i ratar podelimo sa drugim ljudima. Mi smo svesni toga da samo ako kolegama ovcarima bude dobro i oni budu mogli da zarade novac da ce moci da dodju i kupe neku zivotinja od nas pa mislim da nam je u interesu svih nas da ovcarstvo bude sa sto boljom i genetikom sto ekonomicnijom proizvodnjom.

Sve ce to biti dobro! Vi samo nastavite tako, od srca vam zelim sto bolji uspjeh!:ppozdrav: Miljko nikog nije uslovio da mora kupiti jagnje kod njega! Svako svoju "robu" cjeni i ima pravo da odredi cjenu koliku zeli! A na nama je da odlucimo hocemo li kupiti ili ne! A sad da malo stanemo na loptu! Jer ovaj forum sa izgubljenim bilo kojim clanom ne moze vise biti isti! Meni ste momci mnogo pomogli i svima vam mnogo hvala! Zato hajde da nastavimo da se druzimo i da ne bude bezveze (negativnih) prepucavanja! Svi zivi i zdravi bili, da nam se stada sire i da sa njima sire i novcanici!:ppozdrav:

Ponovo se ponavljaju prazne price koje nikuda ne vode.
Stvarno mi nije jasno sta vi ustvari hocete sa jedne strane se pominje jedinstvo ovcara zajednicka trzista,bolje stanje u ovcarstvu u globalu.A sa druge strane se svadjate medjusobno oko izbora rase,hrane ili sta znam cega jos.Jednostavno cenite tudji rad bez obzira da li se vama to svidelo ili ne i trudite se da u vasem dvoristu bude sto bolje i sto lepse.
Svako ima pravo da iznese neko svoje misljenje a na tebi je da li ces ga prihvatiti ili neces.Ja sam licno cuo milion gluposti ovde na forumu od raznih clanova ali ako sam imao potrebu nesto da mu kazem nisam ga namazao pred svima nego lepo objasnio neke stavri na pp.Takodje kada nesto lupim ili kazem pogresno ocekujem od vas da me ispravite a ne odmah da me gadjate kamenjem.Niko se naucen nije rodio niti ce!

Ja sam licno "oguglao" na bilo kakve prozivke i provokacije,ne obazirem se na njih ili se jednostavno nasmejem i teram dalje.

Nazad
Vrh