Chat u malinarstvu

Moze to,moze. Lako nije ali moze . Da radi porodica duzi niz godina isti posao npr 30+ godina uhodalo bi se to. Fala bogu atomizer a ne vuci crijevo . Za 30 godina valjda bi se osmislilo nesto da se ne kopa rucno. Evo ja prvi radim samo desetak godina ratarstvo ito kao dodatni posao oko 50ak ha , treba da me sramota i da pustim nekom drugom . Osnovna djelatnost ako je ratarstvu sve ispod bar 150-200 ha i bez duze tradicije neozbiljno je . Tako i za malinu ima vjerovatno neki minimum povrsine ito duzi niz godina . Da i bilo kakva obrada zemlje na nagibu vecem od npr 5% trebala bi zakonom biti zabranjena i kaznjiva.

Moze to,moze. Lako nije ali moze . Da radi porodica duzi niz godina isti posao npr 30+ godina uhodalo bi se to. Fala bogu atomizer a ne vuci crijevo . Za 30 godina valjda bi se osmislilo nesto da se ne kopa rucno. Evo ja prvi radim samo desetak godina ratarstvo ito kao dodatni posao oko 50ak ha , treba da me sramota i da pustim nekom drugom . Osnovna djelatnost ako je ratarstvu sve ispod bar 150-200 ha i bez duze tradicije neozbiljno je . Tako i za malinu ima vjerovatno neki minimum povrsine ito duzi niz godina . Da i bilo kakva obrada zemlje na nagibu vecem od npr 5% trebala bi zakonom biti zabranjena i kaznjiva.

Pa vi koji tvrdite da moze,slobodno radite i dva i sto dva hektara,niko vam ne brani.Sto se tice nagiba od 5%,tako mudre ideje se nisu setili ni u Austriji,a ni u Svajcarskoj,kao ni u Italiji.

Inace Vilamet daje najbolje rezultate na strmim terenima!

Evo u Arilju rade malinu preko 40 godina,pa i dalje tvrde da bez motike nema ni malinjaka.

Zato i u Bosni dizu ruke od maline,da ne pricam da je Srbija pala na 40 000 tona,a dogodine jos i manje.

Možete da imate i velike i male freze, ali malinjak koji se ne okopa jedne godine motikom sledeće godine se može okopati samo budakom. I malinjaci su , najčešće, na jako nagetim terenima i uopšte se ne frezeruju zbog erozije. A nije ni dobro ulaziti traktorom u malinjak zbog sabijanja zemljišta. Može sa malim kultivatorom da se frezeruje pored reda uzbrdo, a nizbrdo je malo rizicno.
Nije mi jasno zbog čega se ljudi, koji nemaju veze sa malinom uopšte uključuju u diskusiju.

Послато са GT-I9082 уз помоћ Тапатока

Jevto nisi u pravu , a Gera je to malo obrazlozio . Upravo u Svajc.austriji i slicno odavno se uvodi konverzacijska ,notill ako nista onda striptill agrotehnika na nagnutim terenima ako bas mora a sve vise se totalno izbjegava obrada ,dabome zbog erozije . Samo zbog toga se desavaju u zadnje vrijeme ove poplave u donjem slivu manjih rijeka koje dolaze iz brdskih krajeva . Oranje i freziranje ne dolaze u obzir.

Jevto nisi u pravu , a Gera je to malo obrazlozio . Upravo u Svajc.austriji i slicno odavno se uvodi konverzacijska ,notill ako nista onda striptill agrotehnika na nagnutim terenima ako bas mora a sve vise se totalno izbjegava obrada ,dabome zbog erozije . Samo zbog toga se desavaju u zadnje vrijeme ove poplave u donjem slivu manjih rijeka koje dolaze iz brdskih krajeva . Oranje i freziranje ne dolaze u obzir.

Jedno je prilagodjena agrotehnika,a drugo zakonska zabrana.Eu je poznata po suvise strogim i komplikovanim procedurama,posebno u poljoprivredi.
Ipak,u brdskim podrucjima moze se uspesno organizovati vocarska proizvodnja,sa sto vise tarupiranja,a manje freziranja.Moze i stocarstvo,ali ne i ratarstvo.

Kod nas se poplave desavaju zbog prekomerne i neplanske sece suma a ne zbog obrade zemlje.
Povrsine koje se porodicno obradjuju su u vezi sa kulturom koja se gaji pa tako u USA prosecna povrsina poljo.gazdinstva iznosi 169ha ali se uzgajaju zitarice, uljarice.. gde se sve radi mehanizacijom.
U malinjaku je to nemoguce, samo freziranje se ne preporucuje zbog sabijanja zemljista ili se svodi na minimum sto znaci da manuelni rad odnosno popularni motikon nema alternative.
Ovo je jos izrazenije u organskoj proizvodnji pa te price od @pp kako jedna porodica moze da dovede 2ha maline do branja uz nikakav ili minimalan trosak ne zasluzuju bilo kakav komentar jer covek ocigledno nije svestan sta prica.

@Miloica
Kakav kajmak je skinuo i ko? Ovo je clanak da se podigne citanost... A sta ceko sa proslogodisnjom malinom koja je ostala neprodata stoji na lagerima a do sada napravila zavidne troskove. Cena u izvozu se nije drasticno promenila. Mi najvise uzivamo kada mislimo da je nekome tamo drugom bolje. Jedna losa godina i rad na zilet ili gubitak ne znaci smak sveta, pisao sam da maline ima dosta u ponudi i da je to razlog zasto cena ovoliko oscilira...

20k tona u jednoj hladnjaci?! Ili 20kT maline u vise hladnjaca? Hladnjaca za fime za koju vi radite ili ste to tako "čuli" da ima?

Ok, znaci ima sada 20kT maline "viska"... S'obzirom da ove godine nemaju ni pola k'o prosle u otkupu, znaci li to da ce se sav taj lager napokon rasprodati do sledece sezone sto bi znacilo neko povecanje cena u otkupu shodno tome da ce im se ocistiti lageri?!

ILI!? Te zalihe i lageri ce misteriozno da se povecavaju ili stoje na 20-30kT maline?!

Neeešto se tu zbiva sto se nikako ne slaze... Al' 'ajde...

@Proximus

Suvisno je sa vama diskutovati ako postavljate takva pitanja. Jer ocigledno je da se ne snalazite sa osnovnim relacijama 1tona, 10tona i 20.000tona... Sta znaci visak? To je kolicina koja je preneta u ovu godinu a nije prodata jer je bila najvise placena i kao takva malina nije bila konkurentna na trzistu i najvecim delom se nalazi u zap Srbiji. Sta ce se dalje desavati to niko ne moze da predvidi.

Ne razumem sad ovo "takva pitanja"?!

Vidi, hladnjaca Elixir-a ima kapacitet 10kT (10 hiljada tona) koliko su meni rekli ljudi kad sam bio jednom prilikom tamo...

Ako ima "viska" 20kT robe to mora biti jedna ultra-velika hladnjaca ili nekoliko manjih...

Pitao sam samo da li tu informaciju nama dajete iz vase firme ili "ste culi" da je jos toliko ima kojekude?!

@Proximus

Pitanje je pogresno jer nijedna firma kod nema kapacitet od 20.000tona i da pri tome radi samo malinu. Zakljucak izvedite sami.

Informacija je sa trzista , takva je procena.

@Proximus

Suvisno je sa vama diskutovati ako postavljate takva pitanja. Jer ocigledno je da se ne snalazite sa osnovnim relacijama 1tona, 10tona i 20.000tona... Sta znaci visak? To je kolicina koja je preneta u ovu godinu a nije prodata jer je bila najvise placena i kao takva malina nije bila konkurentna na trzistu i najvecim delom se nalazi u zap Srbiji. Sta ce se dalje desavati to niko ne moze da predvidi.

Koja je to malina prosle godine preplacena?
Zapadna Srbija 150 din/kg. U okolini mog kraja dobar deo hladnjaca, koje su bile fer su doplatile do 140. Aj sad ti meni kazi ko bi to radio a da nije prodao robu? Da nije dobro zaradio???
Prosle godine ubrano 60.000t, izvezeno 100.000t, ostalo 20.000t?????!!!!
Ma sta mi naprica.
Sta mislis koliko ce zaraditi na ovoj robi placenoj 60 dinara za kg? Pa i da ode u cisterne, a dobar deo ce otici u prvu klasu. O onoj od po 40 da i ne pricam.

Evo ti jos jedna informacija koja najbolje ilustruje tu pricu kako "maline ima mnogo"..u Mondiju obustavljen rad trece smene dok je prosle godine u ovo vreme red bio i izvan hladnjace.
Mozda da im das kontakt tih sto imaju zalihe od pre 15 godina..

Ma razumeo sam ja vas da sveukupno ima toliko, ali mi samo nije jasno odakle VAMA taj podatak... Jer fakat, postoji 101 hladnjaca, jedna ima 100 tona, jedna 1100tona, itd... Vi nemate nicim da potvrdite tu vasu informaciju. Tako moze bilo ko da kaze, "E, ima viska-manjka" bilo kada u 365 dana u godini :)

A vi izvedite zakljucak jer je moje pitanje bilo na mestu ;)

- - - - - - - - - -

Mozda da im das kontakt tih sto imaju zalihe od pre 15 godina..
hahaha :haha:

@Srb1n

I sta kao stabe jedan Mondi i to je odmah reper kakvo je stanje na trzistu. Posmatrajte stvari malo sire, razgovarajte sa ljudima, krecite se pa cete onda videti da nine sve tako kako vi zamisljate.

@Proximus
Podatak nije zvanican podatak je procena, smatram da je tacan, ostala je ona najskuplje placena malina. Sve se prodalo i bosanska i kosovska i dobar deo nase ali ona pretplacena je ostala neprodata. Sta sam rekao a da nije tako bilo? Sta sam vam sve postavljao i vi opet nista vise verujete drugima koji iznose neistine...

@Milos2506

Svojstveno nasem narodu je da nam je sve tudje sladje i cini se bolje. Pa nije bas tako, da li ce zaraditi ili ne videcemo, kvalitet je izuzetno nizak, nema cena, nista se tu jos ne zna.

@Srb1n

I sta kao stabe jedan Mondi i to je odmah reper kakvo je stanje na trzistu. Posmatrajte stvari malo sire, razgovarajte sa ljudima, krecite se pa cete onda videti da nine sve tako kako vi zamisljate.
Ne razumem bas sta si napisao..razgovarao sam sa profesorom koji radi kao konsultant u Mondiju i kaze covek da do sada nisu otkupili NISTA.
Sa Vilametom je bila katastrofa pa se ocekivalo vadjenje na jesenje sorte ali je kisa+losa cena razbila i tu iluziju.
Kako se skupljala malina tako je izlazila iz hladnjace, sleper CG table vozi za Bar.
Daj neku hladnjacu koja radi punom parom kao prosle godine kad se narod nadao da ce nesto da se promeni..nemoj onu pricu kako nije korektno nego daj JEDNU hladnjacu koja ima zalihe ili je zadovoljna kako malina pristize.
Imam jos neke, doduse nezvanicne informacije da se razgovaralo o povecanju cene za 20% sto im je izgleda povoljnije od placanja penala, ali cim budem znao nesto konkretnije napisacu.

Nazad
Vrh