"ZA GOSPODINA GVOZDENA IZ ROBAJE"
Prvo, iz RobajA.
Padeži, znaš.
Zajebavam te malo, video sam da se primas..
Kažem imam voćnjake, nekoliko hektara, postavljao slike, ne vredi, opet kaže, izdržava te žena.
Pa naravno da te izdrzava zena, vise puta su ti skinuli gace sa cenom nego sto si " solidno prosao" al ne sekiraj se zena radi "posao koji voli" pa joj ne pada tesko da krpi tvoje rupe.
Pazi, verujem da će šljiva biti jefitna, sve je jeftino ove godine, što ne bi bila i šljiva.
Ali isto tako verujem da će to ljudi dostojanstvenije podnet od vas napaljenih "biznismena" malinara.
Milsiš da će mi ovo biti prva godina sa lošom cenom?
Ne brate, truinaeste sam je prodavao po 12 dinara i vozio do Smedereva, pretprošle po 15, i niko nije kukao.
A znaš što?
Znam, zato sto "uleti" zena sa platom zato i ne kukas..bitno je da ti ostanes dostojanstven.
Pa možeš li korak unapred da razmisliš?
Samo jedan korak jbt.
Ti, koji na ženinom imanju pokušavaš nešto da zaradiš, drugome spočitavaš da ga izdržava žena, bez i jednog jedinog razloga za takav zaključak.
Ja zaradjujem i bez tog imanja za razliku od tebe.
Vidis tebi smeta sto meni malina nije jedini i osnovni prihod pa iz toga, sto ja imam izbor, ti izvuces "zakljucak" da sam ja u to usao da bi "zaradio milione"..
Cinjenica je da ne "pokusavam nesto da zaradim" nego zaradjujem cak i sa ovom cenom jer ne placam NI DINAR bilo kome za plevljenje, okopavanje, branje...vec to radim sam ALI je cinjenica takodje da ja ne moram da je berem ako nisam zadovoljan cenom jer IMAM IZBOR dok tebi mogu da gule kozu sa ledja a ti opet MORAS da sagnes glavu, progutas i BERES..
Neko ko je fakultetski obrazovan, neko ko je izucavao sljivu ceo zivot, ne moze da nadje posao u struci i ne moze da zivi samo od sljive nego mora da zasadi i visnju jer je PRIMORAN da svastari da bi preziveo ili da ceka zeninu platu..jel dovoljan razlog za zakljucak da te izdrzava zena dok ti povremeno, kad "solidno prodjes" malo popunis kucni budzet?
Inace izbor da zasadim malinu na tim njivama je cisto prakticne prirode, jer iako tast ne moze da radi on moze da pusti kpk pa ne moram da gubim vreme i da idem svaki put.
Inace od oca imam 4ha zemlje(baba donela u miraz), ima livade, sume, stari sljivar madzarka, belosljiva i novi koji sam zasadio pre 5 god. 70 sadnica Cacanske rane i 100 sadnica Cacanske rodne sve kupljene u Cacanskom institutu pa ce za koju godinu doci neka kosnica (moja velika zelja)..jel dovoljno unapred ili hoces jos?
Ej, mnogo si bre glup, jebote!
Radi se o devetnaestom veku, o prvom poslu sa Amerikom.
Zna se da je i suva šljiva iz okoline Valjeva otišla put Amerike u tom poslu, zna se i koji valjevski trgovac je učestvovao u tome, zna se da su se svi, pa i moja porodica bavili šljivom u to vreme, ali da li su oni, moji preci, te godine prodali baš tom trgovcu, da li im je šljiva rodila, da li ih je pobio grad, to stvarno pojma nemam, otud ograda da verujem da jeste ali da nisam siguran.
Sagniglavupasitravuglupsinisitiupravu.
ZNA SE i da je Kraljevo poznato po kajmaku, ZNA SE da se isti izvozio u Ameriku, ZNA SE da je moja baba drzala cetiri krave i pravila kajmak, ZNA SE i kako su se zvale krave..
Dobijes nekad zelju da malo izdignes sebe, sujeta proradi pa pocnes sa vekovnom tradicijom, pa "stan na CETVRTOM spratu", ovo hoces da kazes da ti zgrada ima lift, visikogradnja pa mora da je u strogom centru...samo najbolje za gazda Gvozdena..
"
ja sam iz porodice koja se šljivom bavi vekovima, zna se da je moj kraj, a
ja verujem i moja porodica"
Htedoh da napisem nesto o pripovedanju uz gusle posto si vec iz porodice "koja se sljivom bavi VEKOVIMA" al me stigo umor pa da ostavimo nesto za sledeci put..