Chat u govedarstvu

Kolege imam jednu kravu steona sad vec 6.5 mjeseci. Prije 10 daana poceo se javljati edem u zadnje dvije cetvrti. Da li se neko susreo sa slicnim problemom?

Imam problem sa teletom , nece da sisa, nema nagon za sisanjem jutros se otelilo , pa smo mu davali na kanticu i cuculu ,ali jedva sta da popije , mozda pola litra max litar .. Ima li kakvo resenje za to ? Inace krava je Holstajn , prenela je 10 dana , tele krupno musko vece je od ovih simentalcica od po 15dana .. Stoji hoda igra se sa drugim telcima, ali nece da sisa nikako ..

Imam problem sa teletom , nece da sisa, nema nagon za sisanjem jutros se otelilo , pa smo mu davali na kanticu i cuculu ,ali jedva sta da popije , mozda pola litra max litar .. Ima li kakvo resenje za to ? Inace krava je Holstajn , prenela je 10 dana , tele krupno musko vece je od ovih simentalcica od po 15dana .. Stoji hoda igra se sa drugim telcima, ali nece da sisa nikako ..
Dobro je što išta popije. Kod mene se dešavalo i 2 dana tako da se ponaša i posle bude sve normalno. Nisam veterinar, samo prenosim svoje iskustvo.

Meni se desilo da nece uopste da sisa.Problem je bio u tome sto se nagutalo plodove vode koja mu je ostala u plucima. Veterinar mu dao neke inekcije i pocelo da sisa za 5-6 sati.

Evo jutros sisalo , ali cudi me slabije vuce kod majke , pored nje vezana Hereford krava , kod nje se nacoka dobro , a deluje mi i nocas da je sisalo .. A desavalo mi se i pre isto da od crvenog holstajna tele predje pod hereforda i nece posle da se vrati kod majke ,mada je to tele bilo sa 2 meseca. .

Treba da pije od majke, jer kolostrum ima protivtela koja u prvim satima života prelaze direkt u krv.
Ako se napije drgog mleka, tele sito, vreme ide, prelaznost stene creva se završi i tele nema prirodne imunosti.
Ja sam davao po 3 l prva 3 dana. I prvu turu što pre moguće.

Pa prvi dan sam mu i ja davao ali je slabo htelo , drugi dan sam mu isto dao kolostruma koliko je htelo , i jedva da je pilo ..Kad se otelilo , dok je krava jos lezala tu se dobro nacokalo onako , evo danas mu je 3. dan sisa malo kod majke sisa kod te druge krave , kod majke posisa jednu sisu , kod ove sisa 2 sise ..

Kolege da li junice mogu da umaticim posto su steone, ili moram cekati da se otele?

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

One su rodjene umaticene ili ne. Kada se otele dobijaju hb broj i sa tim hb brojem imas pravo na subvencije pod uslovom da su umaticene. Ako nisu imas subvencije ali manje.

One su rodjene umaticene ili ne. Kada se otele dobijaju hb broj i sa tim hb brojem imas pravo na subvencije pod uslovom da su umaticene. Ako nisu imas subvencije ali manje.
Roditelji su umaticeni, 2 su mi se otelile i njih sam umaticio, pa sam mislio da li moze dok su steone da se matici ili da cekam dok se otele

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Nazad
Vrh