Chat u Živinarstvu 3

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prikupljamo se polako....pozavrsavali poslove pa na opustanje uz komp.Ja sam danas cistio jedan zidani objekat u kom sam prosle godine privremeno drzao golubove,oci su mi iskocile (zasrali domacinski).Popodne istovario stoku sto ce se peci za vikend (sutra koljem),tako da mi je dan protekao bas radno.:ppozdrav:

Dobro veče .Ja danas počeo da radim posle skoro mesec dana mislio sam da neću znati da se vratim kući po danu.:osmeh:

Jos ako izmisle neku pricu da se aflatoksini nalaze i u piletini domaceg porekla :haha:Onda ce narod jesti samo kupus i postacemo biljojedi.:haha:

Jos ako izmisle neku pricu da se aflatoksini nalaze i u piletini domaceg porekla :haha:Onda ce narod jesti samo kupus i postacemo biljojedi.:haha:

Bez sveg zezanja, ako jedu plesnav kukuruz, a svaki je ove godine bio manje ili više plesnav, onda i pilići imaju tragova mikotoksina u džigerici najpre. A što se biljojedisanja tiče, ne bih preporučio. Gore ti je da jedeš proju, kačamak i kokice od plesnavog kukuruza nego da jedeš pile koje je hranjeno plesnavim kukuruzom. To ti je kao da se zatekneš u kafiću u koji je neko bacio ručnu bombu - bolje je po tebe ako je neko između tebe i bombe nego da nemaš nikakav zaklon.

Bice problema s mesom evidentno.Ipak pilici su naj osetljiviji i ukoliko je plesnjiv kukuruz,ono ce odma uginuti.To pile moze biti opasno samo sitno mleveno.:osmeh: Svinja je nesto izmedju i znam da su nekima crkavale.Svinja povraca krv i crkava.Predozirala se aflatoksinom.Ne reaguje na prvu,kao pile vec se talozi u njoj neko vreme,pa odreaguje.Krava moze da jede zbog prezivara vlazan i plesnjiv kukuruz bez posledica na nju.Masovno se los kukuruz ove jeseni silirao.Ljudima bilo zao da ga bace,pa je pravio silazu i onaj sto nikad nije.Eto otkuda zarazeno mleko.Sve ima svoje logicno objasnjenje.Da zlo bude vece,postoji realna osnova,da i to junece meso ne bude ispravno.Kako god bilo,neka nam je Bog u pomoci.Neko ce mozda ovo protumaciti kao reklamu,ali je realnost da je s obzirom i na zarazenu ribu,piletina jedina sigurna.

Poslednja izmena:
Zar oni preparati na bazi zeolita, razni minazeli i ostalo ne pomažu kod aflatoksina, jer mi je nenormalno da neko ugrožava svoje, tuđe i zdravlje svoje stoke zbog nečega što košta 100 dinara.

Poslednja izmena od urednika:
Meni uopste nije jasno otkud plesnjiv kukuruz na ovako susnoj godini:sta: Pa u mnogim mestima je nestalo i vode za pice a kukuruz odnekle izvukao vlagu za plesni...::vadjenje_repe::
Nego da to nije neki uvozni??

Kod mene se bolest pojavila upravo posle jedne kise.Ili je slucajnost da je tada masovno primecena.Sto se tice minazela,on poboljsava varenje,ali nemoze da unisti alfatoksin i nije svemoguc.U principu niko nije lud da daje pilicima budjav kukuruz,sto za krave nije slucaj.Da se ne baci,a evo sta ispade.

Cim se naucnici dogovore bicemo obavesteni.:haha: Predlaze se ekstrudiranje kukuruza.To ce reci da ga moze unistiti visoka temperatura.
E sad koliko je taj proces isplativ.U svakom slucaju vredan zdravlja sigurno.S tim sto se ogradjujem od delotvornosti ekstrudiranja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh