Chat u Živinarstvu 3

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@sama pa ako je riblje 200,00kg uz 60%proteina, sojina sacma je je povoljnija sa svojih 44%proteina pa i kad se doda lizin i metionin trebalo bi da je jeftinije

Da malo pojasnimo stvari. Metionin i lizin su esencijalne amino kiseline koje nastaju razlaganjem odredjenih proteina, a koje su jako vazne u ishrani neprezivara. Razlaganjem proteina biljnog porekla ne dobija se dovoljno metionina i lizina pa su se u smese ranije dodavale komponente animalnog porekla ciji su proteini bogati sa ove dve esencijalne amino kiseline. Danas se metionin i lizin dobijaju sintetickim putem i to je mnogo jeftinije u odnosu da se u smese dodaje rib. brasno koje je bogato lizinom i metioninom. Otprilike kao kada se u caj umesto limuna doda tableta vitamina "C" Najvecu proteinsku vrednost ima onaj obrok koji obezbedjuje sve potrebne esencijalne aminokiseline i u odnosu koji je najblizi sastavu proteina u zivotinjskom organizmu. Nadam se da sam malo pojasnio stvari.

Poslednja izmena:
To ne znaci da je istog kvaliteta koncentrat od 20% proteina sa ribom i od 17% proteina sa sojom i metioninom.Metionin ce poboljsati iskoriscenje soje,ali nece nadoknaditi ona 3%.

To ne znaci da je istog kvaliteta koncentrat od 20% proteina sa ribom i od 17% proteina sa sojom i metioninom.Metionin ce poboljsati iskoriscenje soje,ali nece nadoknaditi ona 3%.

Dobro jutro drustvo.:ppozdrav:

Komponente bogate proteinima se stavljaju u smese da bi se razlaganjem tih proteina dobile amino kis. Posto u soji nema dovoljno metionina i lizina onda se te amino kis. dodaju ili kroz riblje brasno ili direktno a dobijene sintetickim putem. Ne sadrze amino kis. (metionin, lizin....) proteine, nego one nastaju razlaganjem proteina. Sigurno da nisu isti i sam si napisao da jedan ima 20% prot a drugi 17%. E sada koliko ce se i kojih amino kis. izvuci iz tih proteina to je druga stvar. Sigurno iz namirnica zivot. porekla da se razgradnjom dobijaju kvalitetnije amino kis. Samo da je daleko jeftinije raditi sa sinteticki dobijenim amino kis. nego sa rib. bras. stoji. Nutricionisti su tacno izracunali koliko ide metionina i lizina umesto odredjene kolicine riblj. brasna, a mast su nadoknadili ili sa soj. uljem ili kako danas rade sa punomasnim soj. grizom. Smese moraju sadrzavati zadate amino kis. a da li ce one nastati razgradnjom biljnih ili zivot. proteina ili nastalih sintetickim putem, stvar je nutricioniste koji pravi smesu. Znam sigurno da skoro vise nema smesa koje u sebi sadrze komp. zivotinjskog porekla. Stavljaju se komp. biljnog porekla i dodaju se amino kis. nastale sintetickim putem a sve zarad jeftinije smese. A da ima i onih koji rade sa mes. brasnom ali to ne bih nikome preporucio posto se zna od cega i kako nastaje mes. i kostano brasno.

Nadam se da necemo zbuniti ostale sa ovakvim nasim pisanjem.

Poslednja izmena:
Bojim se da cemo ih zbuniti.Ja imam bar 10 receptura u kojima ide i metionin i riba.Riba je bogata metioninom za razliku od sojine sacme,ali nemoj buniti ljude,da se u recepturu umesto ribe moze staviti metionin i da je problem resen.Ukoliko se riba ne stavlja,mora se dodati neko drugo hranjivo i to u vecem procentu,da bi se nadoknadio manjak proteina u smesi.Veci procenat je naravno zato sto ni jedno hranjivo nema toliko proteina kao riba.Npr 6kg ribe je 6x 70,je 420,a za to treba oko 9,5kg soje,koja nece biti iskoriscena bez dodatka metionina.
Meni se cini da ce ovo morati neko presuditi.Usli smo u neku polemiku i ocigledno se ne slazemo.Neko gresi.:osmeh: Mada imamo puno dodirnih tacaka.:ppozdrav:

Jeste u pravu si. Razgradnjom proteina iz rib. brasna dobijaju se i druge amino kis. sem metionina kao sto su cistin, triptofan, lizin... koje se moraju nadoknaditi u meri u kojoj fale drugim hranivom. Nesporazum je samo bio u nazivu proteini.:ppozdrav:

Ne moji su sto pitas? :haha: Sa zenom sam toliko provo,a jedva mi nategla dvoje i to iz dva puta.A Cveta evo dosad 7,pa sad vi vidite koja je bolja.:haha: :ppozdrav:

čika Dule jedna sugestija, Šabac-Šapca... :ppozdrav:

Bio sam ja pisao Sabac-Sapcu, nego sam ovde na forumu (ne secam se gde) video da neko pise Sabcu, pa sam pomislio da ja mozda gresim al ipak hvala na sugestiji.

---------- Poruka napisana 20-07-12 u 07:23 ---------- Prethodna poruka je 19-07-12 at 19:18 ----------

Dobro jutro zivinari.:ppozdrav:

Bar dan.Bice dobra cena kukuruza,a losa prasica :osmeh:.Informacija iz prve ruke.Prosli put kad su prasici bili 300 oprasila mi cela 4.:osmeh: Eno ih u tovu.E sad je oprasila 13.Znaci bice ne isplativo.:haha: Mada mene vise interesuje cena pilica,ali ne lezem sam,pa ne mogu dati tu informaciju.:osmeh: Malo sale na ovu muku od cena mi nadam se necete zameriti.Pogotovo sto je sala na sobstveni racun.:ppozdrav:

Dobro jutro zivinari. Jos nisam otvorio radnju, ali nema veze neka zovu. Posao i onako slabo ide da slabije ne moze biti. Ali nada uvek ostaje i zivi u nama.:ppozdrav:

Bice bolje Dule.Sezona tek dolazi.Malo ce se bune i cude,frkcu,cvrckaju,prave grimase,al jesti se mora.Jedan dodatni procenat ce verovatno otici u vegetarijance.Mada su i pasulj,grasak,boranija i ostale drage nam biljcice fasovale susu.Bice veselo,a kacamak skup.:osmeh:

Ovaj Duletov je praznicni ,i to onako pirocanski vezes papak i rebro pertlom i ubacis kad vri i jen, dva ,tri i napolje nazad u zamrzivac do sledeceg praznika.:osmeh:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh