Nije Hantarex nego Hameg.
koliko ga često koristim i ime sam mu zaboravio
Da ne kvarimo temu o ceni kukuruza....
Jesi ti donekle u pravu,ali sa druge strane i nisi,ne moze ti drzava preko noci dati sve,u toj evropi je i pre 100god postojao neki red,a kod nas nikad,zato su i toliko ispred nas.... Objekat za 10krmaca ako hoces da bude dobar i da imas sve u njemu znacii od boksa za krmacu do tovljenika tesko moze ispod 20000e da odradis,a cime da obradis njive,pa da ulozis u repromaterijal,pa u hranu.. kredit ce te zaklati,a dok se obrne krug ode voz ili sta ako bude losa godina,ofe kuca na dobos....
Mi smo mali i ne mozemo ocekivati da sa dve krmace imas olatunkao onaj sto radinu firmi 8h,a ti za dve krmace imas pola sata posla dnevno u proseku,neka bude i jedan sat... Ja imam 20kom i imam unproseku 3h dnevno posla kod njih i plus prasad i po 50tovljenika,.... Ne zalim se prosiravacu jos duplo sledece godine sigurno,...mi hocemo da sa minimalno rada zivimo,a to ne moze... Prvo ti sa dva tovljenika nikad nisi konkurentan meni koji imam primer 20kom svakog meseca,cele godine sam imao cenu od 160-180din za kg,a znas da subklanice kod nas placale 130-140din...
A da se vas pet komsija ujedinite i da ponudite istom tom mesaru svakog meseca 20kom imali biste istu cenu primer..a sta je jos tu dobro jedan komsija ima kombaj,skinuce svima zito pre kise,onaj drugi sejalicu,posejace svima kukuriz nodetkom,treci bure za prskanje,oprskacr svima dok si korovi mali,jeste da ce te platiti vi svi ostali za taj poso,ako nemate svoje pa i inace placate,alo je bitno da se odradi kvalitetno... I onda sve to sto je dobro,ovamo 1t,ovamo 500kg psenice,ovamo 20din na cenu i skupi se bar za ogrev,a nista nisi vise radio....
Svi ljudi srednje generacije kukaju za zadrugama,a niko nece s komsijom da se udruzi,ja dok sam imao po 2krmace cela familij uzimala prasad kod mene,sad kako povecavam svi idu kod drugog,a ja sve isto radim i kad sam imao 2 i sad 20,ista hrana isto sve,samo je kvalitet jedno 50% bolji...
Dakle nije bas sve da ne treba da se poznajemo i udruzimo,niti mi imamo sredstava da preko noci postanemo veliki niti mozemo,al pomoci jedni drugima trebamo i samo se tako moze opstati,al pisao sam vec svi gledaju da komsiji crkne krava...
Послато са TA-1021 уз помоћ Тапатока