Zbog toga poljoprivrednici polako ali sigurno postaju endemična vrsta u ovoj našoj zemlji Srbiji...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ako ti ne mozes da se snadjes to je tvoj problem ne moj.Sta treba da se vrati vreme Robin Huda da se krade od bogatih i daje sirotinji?!A ko je meni dao dok nisam imao kombajn,drugi traktor,masine..??Niko mi nije dao,svaka bora i seda su je platili i uvek se trudio da ustedim i ucio sam,nisam placao.Sam odrzavam auto,sam upravo sad radim instalaciju na 539,sam radim poslove po kuci i nikog ne zovem i ustedim ali,podmetem ledja i izbecim oci pa ucim.Ko daje subvencije recimo prodavnici boja i lakova,prehrambenoj prodavnici,majstorima elekrotehnike,obucarima i mnogim drugim zanimanjima??Niko,pa opet rade i ne zale se.A nekim ljudima stalno nesto ne valja.
Da te pitam nesto da li se sela prazne od juce ili to traje decenijama?U mom kraju mnogi iz logora nisu se vratili kucama vec ostali u svabiji da rade,stric je otisao iz vojske za Nemacku da vozi autobus jos danvnih 70 tih...A,kolko vidim i tim nasim komsijama ne cvetaju ruze iako imaju 300e subvencija,tako da to zavisi i od pojedinca.Ne slazem se za prodaju drzavnih resursa poput zemljista ili suma,ali takodje nisam ni za to da sr da Miskovicu,Matijevicu,Kosticu i ostalim biznismenima koji su procvetali u bivsem rezimu.@CVEJA Po
Ma super je.Samo neka nastave ovako,i treba da nas za.ebavaju.Ti kao da ne vidiš da se sela prazne kao metlom.Zašto?Jel zbog dobrog života?Pa ovde ljudi koji iole se bave ekonomijom znaju da mi nemamo šanse da budemo konkurentni ako su u okruženju subvencije 300 evra/ha,gorivo im je 80din, i šta misliš da mi treba da proizvedemo da bismo bili u startu ravnopravni.Ma tako nam i treba,sada bih baš voleo da donesu zakon da stranci mogu slobodno i ravnopravno da kupuju zemlju,pa ću te pitati šta bi radio za 10g.Lepo ćemo mi svi biti ko Sirijci,samo polakvi prodaju na hiljade hektara kojekavim AL DAHRAMA i ko zna kojim i čijim firmama a mi ćemo polako da uzmičemo i da se pitamo zašto je to tako.Ne bavim se samo poljoprivredom ali vidim koliko je teško ljudima koji žive od toga a država im ničim ne olakšava,samo im još zavlači ruku u džep.Pa samo da se zapitamo zašto je nemoguće da se država odrekne akcize na naftu za poljoprivredu,šta se ovde odvodnjava(da ne pričam da se plaća odvodnjavanje i na nebranjenim površinama),kakve su to cene goveda,svinja ,malina,jabuka,pšenice,kukuruza,soje(naročito sada kada MK komerc ima monopol).Država da misli na ovaj narod prodala bi svom narodu državno zemljište(na dugoročni kredit) i pokušala na sve načine da pomogne malim i mladim gazdinstvima da ostanu na selu,ali ne,treba brat od našeg predsednika da bude vlasnik cele Srbije.E j.bem ti državu,ali tako i treba narod zaslužuje vlast koju ima,ona je samo odraz naroda.Mi da smo neki,mi bi se dogovorili i 19-og isterali svu mehanizaciju i blokirali celu Srbiju da ne mogu autobusi da krenu nigde i neka se onda vidi koliko ih je došlo na miting a ne ovako,poslaće 5000 autobusa sa sendvičarima za Beograd,od čijih para jel se to neko pita,od čijih para će on da isplati kredite u švajcarcima? Uhhhh.
Cvejo, u redu je to što radiš sve sam. Ali to nije dobro i nije normalno za jedno društvo. Zato i propadamo. Ti a i svi mi zemljoradnici smo trebali da se izborimo za dobru cenu svog proizvoda. Da sa tim profitom možemo da platimo i automehaničara i molera i vodoinstalatera i da oni urade svoj posao profesionalno i budu dobro plaćeni za tu uslugu. Da se 'bogatstvo' raspodeli i spusti u narod. Ne trebaju nama subvencije ali je potrebna dobra cena proizvoda, dobra edukacija i posvećenost svom poslu. Da možeš da radiš ono što najbolje umeš i na najbolji način. Da ne trčiš pod nadnicu ili na teren pa kad stigneš tretiraš hemijom koja je sumnjivog kvaliteta. Da možeš da radiš svoj posao i da ga voliš i da ga radiš na vreme na najbolji mogući način. Da možeš da zaliješ kad je potrebno, da nađubriš kad treba...
Nije poenta da se snađeš već je poenta da svako dobije dovoljno za svoj rad i trud i da ima za svoj život i život svoje porodice.
Evo i političari su se snašli pa nas uvalili u ovolika govna. Evo i lopovi su se snašli pa upadaju u kuće i otimaju.
drugarski pozdrav
Besmisleno je da se stalno vracamo na ista pitanja.Subvencije nisu socijalna vec ekonomska kategorija.Bez subvencija poljoprivreda nije konkurentna pa postepeno zaostaje (opada ili stagnira produktivnost) i sve se zavrsava u bedi,kao u africkim zemljama.
http://poljoinfo.com/entry.php?121-Zbog-cega-se-subvencionise-poljoprivreda
Treba uvek gledatti siru sliku,nismo sami na svetu.Pocev od porodice,sela,oblasti,drzave,regiona,itd.
Moramo razumeti da je koncept koji se i dalje vodi u nasoj zemlji poguban.Svet se prestrojava i mi ako ne uhvatimo prikljucak zavrsicemo u Balkanskoj konfederaciji pod patronatom Turske,a AV ce biti na celu Beogradskog pasaluka.
Pazljivo posmatrajte korake Kosova.Zasto Kosovo ne ukine takse?Ja sam rekao cim su takse uvedene (ovde na blogu,proverite)da takse nece biti ukinute.Vucic je tvrdio da ce biti ukinute u martu.Kosovo ce drzati takse dok ne ojaca sopstvenu proizvodnju,kao i proizvodnju zemalja regiona do tog nivoa da se dominantna uloga Srbije u prehrambenoj industriji urusi kada dodje do ulaska Srbije u tu novu ekonomsku zonu slobodnog kretanja ljudi kapitala i roba koju ce ciniti po planu Srbija,Kosovo,BiH,Makedonija,Albanija.Ulazak u tu zonu ce biti uslov da se Kosovo pismeno obaveze da nece imati nikakva potrazivanja od Srbije po osnovu ratne odstete,neisplacenih penzija,tzv. seksualnog nasilja i sl.
Pogledajte pazljivo ovaj ekonomski koncept koji iznosi Djilas:
https://www.espreso.rs/vesti/ekonom...i-koncept-prevazidjeno-shvatanje-uloge-drzave
Da sada ne obrazlazem teoretske razlike izmedju Vasingtonskog konsenzusa (stabilizuj,liberalizuj,privatizuj) koji je bio dominantan za vreme zutih pa je se cesto moralo ici nevoljno u te sve privatizacije i danasnje situacije u svetu.Dakle,danas vise nema tih spoljnih pritisaka da se sve mora prodati.A ovi ipak nastavljaju rasprodaju!
O vaznosti sela u nasem ekonomsko-politickom ambijentu dosta govor i Miskovic,koji prepoznaje razvoj situacije u svetu:
Nazalost vlasti Srbije su krajnje nekopetentne i ne umeju da se izdignu iznad blata u kome se valjaju i da nesto ucine za ovu zemlju kojoj se crno pise nastavi li se ovako.
CVEJA Po @
Matijevic ,Miskovic ,Kostic -prelistaj malo arhivu i utvrdi kad su navedeni likovi stekli bogatstvo ,za vreme zutih su ga samo legalizovali i oplodili.
Naseo si na propagandu ,kao i mnogi drugi.....
dejja@
Javna tajna po Beogradu je za sta sluze lokali i posl.prostor Zvezdinog stadiona.
Eto ti sad, dobro je znati da nije nama samo vrhovni takav kakav je, vec ima i u narodu slicnih njemu.
Ne praviti razliku izmedju neceg slicnog aj jos moze proci ali praviti se corav i ne razlikovati belo od crnog to je vec bolest.
U ovom slucaju daltonizam sigurno nije, mislim da je nesto mnogo strasnije!
Mogu i hocu ali,zato sutradan kada udjem u neki kapital najlakse ce biti da se kaze On je povezan sa politicarima,Av mu dao bespovratni kredit,ma to je ogranak firme brata Av ali,nece moci!Svakog cu pljunuti u lice ko to bude spomenuo.i treba sam da popravljas instalaciju, pa i Marko Milosevic je sam nosio gajbice, nije cekao subvencije od tate. ]