Chat 18

Nisam ni znao da je ministar Glamocic nadlezan za prava kucnih ljubimaca, mislio sam da kucni ljubimci ne spadaju u resor Ministarstva poljoprivrede ,sumarstva i vodoprivrede .

Zar misliš da se Božijih Zapovesti trebaju pridržavati samo vernici?
Smatraš da su prve četiri ili druga najvažnije?

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Trebalo bi svi.Prve 4 su odnos naš prema Bogu.U drugoj zapovesti Bog ne priznaje nikakve relikvije,ikone,zgrade(crkve,manastiri...)Popovi su nas okrenuli od Boga.

Smatraš da je sveštenik 'kriv' za nečiju (ne)veru.
Nepravilno tumačiš zapovesti.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Radi se o nepoštovanju Božije zapovesti gde sebe popovi ističu kao božije izaslanike.Pročitaj drugu božiju zapovest više puta.Ne mislim da te ičim uvredim samo moje tumačenje je drugačije od tvog.Shvatićeš i ti jer je zapovest jasno napisana.

Od komunista se svašta moglo čuti tokom njihove vladavine.
Srećom, u mojim krajevima su bili malo ređi i nisu baš zalazili previše pa se ponešto ispravno i očuvalo.
Poštujem i ateiste i agnostike a i vernike koji od verskih stvari najviše cene slave i preslave radi znate već čega.

Sent from my XQ-DQ54 using Tapatalk

Stvarno ne treba mnogo o tome. Svako radi kako misli da treba. Religija, vera, crkva, popovi.... Sve su to različite kategorije.
Ali je samo jedan Bog i Biblija.
"Не прави идола нити каква лика од онога што је горе на небу, или доле на земљи, или у води испод земље. Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој " (2Мој. 20.4-5)."-druga Božija zapovest.

Манимо се Цркве ако већ нисмо чланови. Члан је онај који редовно иде на Литургију а не онај који је само крштен и Слави Славу и прави се да је Православац... који мисли да је спорЦки да се нагна комшиница или било која туђа жена... који псује све и свашта... који не поштује Божје законе...
Колико ектара имају велепоседници (или ми сами) или неки рођаци па им не спочитавамо јер су већа сила... А на Цркву може свако да дигне ону ствар јер не узвраћа... Колико је неправди у нашој околини и држави и свету па ћутимо и шкргућемо зубима... а можда и сами правимо...
Шта је корист завист што неко некоме даје своје колико жели и може... Нису попови Свеци... Али има једна друга ствар...
Каква таква, СПЦ је најстарија организација на овим просторима. Старија је и од државе. Држава је нестајала али је Црква опстајала.
То је организација коју треба чувати и поштовати... и наравно надграђивати... и сутра ће кад опет буде нека сила ударила да се окупљамо око цркве да тражимо Спасење... изгледа да много добро живимо кад можемо тек тако да дигнемо патку на све и свакога... много смо се Вазнели без повода и дали себи на важности а само смо сламка међу вихорове...

Него... има много слободног времена а и ови интернети трпе све и свашта... и свакога... и мене грешнога... :)
E baš ti koji se nagnaju komšinici i bilo kojoj tudjoj ženi i psuju i lažu i mažu radi sopstvene dobiti, baš ti su na svakon liturgiji i redovni u crkvi danas. Slave slavu kao 2 svadbe da prave i Božić im je svetinja, a sutra ide da poseti kumu jer je kum na službenom putu... A onaj ponizan i pošten, taj danas ne ide u crkvu jer mu nije mesto medj takvima kakvi su danas u crkvi....

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Mesano je svuda,i ovakvih i onakvih... Treba samo shvatiti da na svetu liturgiju ides sebe radi a ne sela radi! Nije bitan ni pop kakav je niti onaj ispred a ni onaj iza tebe kakav je. Bitno je prisustvo i ucestvovanje,povezivanje sa činom svete liturgije.

E baš ti koji se nagnaju komšinici i bilo kojoj tudjoj ženi i psuju i lažu i mažu radi sopstvene dobiti, baš ti su na svakon liturgiji i redovni u crkvi danas. Slave slavu kao 2 svadbe da prave i Božić im je svetinja, a sutra ide da poseti kumu jer je kum na službenom putu... A onaj ponizan i pošten, taj danas ne ide u crkvu jer mu nije mesto medj takvima kakvi su danas u crkvi....

Mesano je svuda,i ovakvih i onakvih... Treba samo shvatiti da na svetu liturgiju ides sebe radi a ne sela radi! Nije bitan ni pop kakav je niti onaj ispred a ni onaj iza tebe kakav je. Bitno je prisustvo i ucestvovanje,povezivanje sa činom svete liturgije.
Shvatam ja šta ti kažeš. Ali jednostavno nije mi prijatno da budem sa takvim ljudima, pogotovo u crkvi...

Zoran je u pravu po pitanju druge zapovesti. Skoro svi ili možda i svi pravoslavci imaju ikonu slave u kući i pred njom se prekrste i pale sveći i možda kade tamlanom makar na dan slave i iako se ne klanjaju ipak imaju nekog idola koji nije bog i krše zapovest.
I ne shvataju da je krše već veruju da tako treba.
I ko ide u crkvu pa se posle ulaza sagne i ljubi ikone i ostavi možda nešto para pa i to je protiv druge "božje" zapovesti. Na njima nije bog. Tim isturenim ikonama.

Ako se ne poštuju zapovesti koje su dobro formulisane-nema tu vere u Boga.Samo zavaravanje,što kolega Vulkan reče-veruju da tako treba.
Nemojte me pogrešno shvatiti-nisam ja cvećka pa sad da vama držim predavanja.

Nazad
Vrh