Како да ти кажем... све те "сурунтије од зграда и инфраструктуре", које саме по себи нису ми ни раније биле нешто привлачне, биле су мизансцен доброг дела мог живота, оног много оптимистичнијег, "обрасле" са много сећања на неко друго време, неке друге људе и неке друге нас саме.
Ми смо се променили, друштво оних блиских људи се поодавно круни, а сад нестају и та места која сам познавао. Нема више ни оних мекика из машине на "Ластиној" станици, ни киоска на коме сам се 96. "навукао" на 'талијански "Тутомото"....
Када сам већ поменуо "Ластину" станицу и сада понекад пожелим да се сјурим ноћу неком од мојих рута, када сам на повратку са факултета журио да укебам бус, па гледао на сат, калкулишући до у минут.
Била варијанта 1: изађемо из нпр. 15-це на Бранковом мосту, па се сјуримо доле до раскрснице Југ Богданове и Гаврила Принципа, па замакнемо у ону малу и уску Светозара Радића, која као да је остала таква оронула као после бомбардовања (оног из 1941.), па избијемо на раскрсницу у Карађорђевој, тамо где су "Бристол" и зграда "Београдске задруге", а ту је велика шанса да и ако се и пре станице мимоиђемо са "Ластиним" бусом, возач нас препозна и покупи.
Била и варијанта 2: долетимо 704-ком или 706-цом до терминуса на "Зелењаку", па да не идемо oко пијаце и низ Каменичку, па поред Економског до станице, замакнемо иза оних бунгалова са радњицама, низ Краљевића Марка, поред Манакове куће, па опет до оне раскрснице код "Бристола" и до станице.
Или моја најчешће соло-варијанта 3, која је била цајтнот варијанта "ил' стигни, ил' чекај два сата следећи", када долазим до Зелењака у време када нема шансе да на време стигнем до станице: дођем из Земуна и наравно да по Марфијевом закону нема ни 16-це ни 95-це ни на видику, па удри пешке кроз подземни на Зелењаку до оног сокачета који га спаја са Сремском, па опет у подземни пролаз испред "Албаније", па кроз њега до Чумићевог, па кроз њега се провучем до улаза у Теразијски тунел, па поново кроз подземни до Нушићеве, па низ њу избијем до "Политике", па мало Хиландарском код бразилске амбасаде смотам низ Ђуре Даничића и на њеном крају гледам лево, да видим да ли иде моја "Ласта" од Бајлонијеве пијаце. Онда цупкам на семафору, да ме пусти да стигнем испред "Баније" и "Ластиног" стајалишта. И онда, кад стигнеш на бус, осетиш нирвану.
Био сам јесенас до Медицине рада ту више "Баније", у Џорџа Вашингтона, на прегледу за продужење возачке, па сам имао и времена до наредног буса да направим доообар круг по старим стазама и био је то пут, како кажу, "down the memory lane".