Chat 14

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odgledao sam snimak . Ozbiljna tema ali nisam shvatio jel to vec sva ta ukidanja u narednih godinu ipo dana ?
I samo da pitam jel znate godinu kada ste prvi put koristili herbicid ? Kada su se oni pojavili ?

. . .
388128b732d880ded491212237887e61.jpg

Sent from my RMX2155 using Tapatalk

2025-26 год.нас то не треба да дотиче са оваквим вођењем аграрне политике ми ратари Србије нећемо ни постојати. Ове године су нам бацили крстачу преко гроба, а догодине остаје да нам излију бетонску плочу преко гроба.

Odgledao sam snimak . Ozbiljna tema ali nisam shvatio jel to vec sva ta ukidanja u narednih godinu ipo dana ?
I samo da pitam jel znate godinu kada ste prvi put koristili herbicid ? Kada su se oni pojavili ?
Мислим да се код нас појавили тек негде крајем 80год.прошлог века. Чувени атразин за кукуруз, линдан инсектицид и за сунцокрет у праху био али немогу имена да му се сетим, а прскалице биле од месинганог бурета плаве боје.

Па ако не буде за вас, како ће бити за оне велике ратаре? Није ту баш све решено. Ово ако прође могу да се деси неколико ствари:
Цена хране последично иде горе и све повлачи за собом, једе ко има.
Велики произвођачи пакују кофере и селе производњу у јужну америку, африку или русију. Тамо где нема толико ограничења а има зараде.
Како год неко је решио да само козе и овце могу да опстану у таквој средини, имаће шта да брсте.
И на крају као што су написали у коментарима обрађивање мањих површина где може мотика и мања механизација да одради посао. То повлачи пуно више радних сати него досадашња обрада земљишта. Али има оптанак и будућност у оваквом систему ако икад дође.

Мислим да се код нас појавили тек негде крајем 80год.прошлог века. Чувени атразин за кукуруз, линдан инсектицид и за сунцокрет у праху био али немогу имена да му се сетим, а прскалице биле од месинганог бурета плаве боје.
Atrazin i monosan. Kasnije dual i primextra

. . .
388128b732d880ded491212237887e61.jpg

Sent from my RMX2155 using Tapatalk
Ovo lici na moj komentar ali nije . Ne koristim herbicide ali volim pesticide . Rade dobar posao . Pokusavao sam sa koprivom ( cak tri puta u nedelju dana sam prskao voce ) ali rezultati mozda na 50% . Pokusavao biopesticide i ista stvar .
Prebrzo je ovo mnogo ali ocito da hemija jebe sa bolestima . Ali opet EU je debilna ako prva krene u ovu pricu .

Krenula je hemija krajem sedamdesetih a možda i početkom sedamdesetih .Monosan je bio br 1 za širokolisne a inokor za uskolisne u kukuruzu .Inkorporacija treflana za suncokret .
Mi smo prvu prskalicu(agromehanika po Rau licenci ) kupili 1983 ,preko duvanske industrije ,pošto smo radili duvan .
Pre toga je otac imao jednu moravinu mesinganu u koperaciji sa još 3 rodjaka iako nismo imali traktor.

Ostace neka aktivna materija sigurno koja ce davati neke rezultate . To mislim na pesticide a za herbicide ce izgleda biti mnogo ozbiljnija stvar . Daj jurite oni organizacije iz Holandije koje su usle u parlament . Da se trazi bar savet i podrska ako su voljni da je daju 🤔

Mislis savjet tipa kako pronaci pametne ljude a voljne da vode ili kako da se ti ljudi , kad se nadju ,puste da rade , bez sufliranja , ili kako da oni ubijede narod da glasa za njih , ili kako oni ako dodju na vlast da ostanu dosljedni ?

Da a imam prskalicu jos u dvoristu za imt533 onu sto ide na blatobrane iz 1967 godine , bice da se atrazinski preparati kod nas pojavili 20godina prije nego sto si napisao:).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh