Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Znači da ko god je kod kuće stavio na povratnu nije po PS.Na niskotemperarurnim sistemima grejanja.
Jasno,zato što je to visoko temperaturno grejanje i u tom slučaju je pravilo da pumpa ide na povratni vod upravo zbog mogućnosti oštećenja pumpe i samog sistema.Ja sam pumpe na napojnom vodu imao samo na parnom grejanju gde je ispred izmenjivač toplote koji greje para.A na toplovodnim su na povratnom vodu.
Ja imam oko 170 m2 grejem, imam uniko kovacica (covek je pravi u kovacici) ovo mi treca pec za centelalno, druga njegova. Prosla je trajala 17 godina. Ta uniko je 25 kw, pre 8 god je bila oko 900e sad koliko je nemam pojma. Ja sam zadovoljan sa tom peckom.Pozdrav!
Roditelji imaju kucu od oko 100 m2 (plus sprat iznad nedovrsen ali njega ne grejemo svejedno) sa losom / nepostojecom izolacijom koju su zadnjih 20 godina grejali nekim glomaznim kotlom koji je gutao preko 20 kubika preko grejne sezone. Greju se iskljucivo drvima, ali kotao je najzad odapeo (stari zaboravni roditelji, nabili temperaturu a zaboravili iskljucenu pumpu, dobro je i to kako je proslo) pa moramo da nabavimo novi kotao.
Razgledam sta sve ima u ponudi od kotlova, liveni, celicni, razni proizvodjaci a ne razumem se narocito u tematiku. Iscitao sam zadnjih 20 stranica ove teme i pokusao da sto vise razumem ali bi mi svaka pomoc bila dobrodosla.
Ukratko, 100m2 sa losom izolacijom, pretpostavljam da mi treba neki kotao oko 20kW, na drva, ne znam da li liveni ili celicni, da li treba izbegavati odredjene proizvodjace, mozda obratiti paznju na neke detalje itd?
Generalno bi bilo lepo da ne guta bas 20+ metara preko zime na 100m2 i da je mozda jednostavniji za koriscenje (ali to naravno nije presudno).
Postoji i donekle problem prostora jer je prethodni kotao imao izlazni dimovod sa leve strane (pa se uklapao u manji prostor i bolji prilaz) dok danas svi imaju samo na zadnjoj strani sto zakomplikuje situaciju sa celicnim kotlovima (koji su generalno duzi) dok su liveni kraci i bolje se uklapaju u dimenzije ali koliko razumem stepen iskoriscenja je mnogo nizi i ako ispadne da guta isto kao prosli kotao verovatno se ne isplati.
Uglavnom, svaka preporuka i komentar su dobrodosli i hvala unapred!
Hvala na predlogu pogledacu!Ja imam oko 170 m2 grejem, imam uniko kovacica (covek je pravi u kovacici) ovo mi treca pec za centelalno, druga njegova. Prosla je trajala 17 godina. Ta uniko je 25 kw, pre 8 god je bila oko 900e sad koliko je nemam pojma. Ja sam zadovoljan sa tom peckom.
Hvala na informacijama, vecina ovih sto sam gledao su tropromajni a nisam znao za mes ventil tako da dobro te sam pitao. Naisao sam na YouTube-u na neke klipove sa horor scenama gde je tipa Centrometal ili neki drugi kotlao pun smole i curi svuda pa sam shvatio da bar kod ovih celicnih to je realnost da se kad tad desi samo je bitno da se propisno montira, podesi i odrzava kako se takve stvari ne bi desile brzo.@maksmaks
Kepo
Bajus
Topling
Centrometal.... Otprilike ovim redosledom bih ja birao... Mada nije nužno.... Možda čak i nema neke velike razlike u kvalitetu. Gledaj da je tropromajni i da ugradiš meš ventil. To ti je vrlo bitno. Meš ventilu je uloga da održava višu temperaturu u kotlu kako se ne bi stvarala smola koja će pojesti svaki kotao za kratko vreme a u sistem pušta toliko toplu vodu koliko ti odrediš-želiš.