Kod mene je na kotlu jedan regulator koji je u radu još od 85. kad je napravljeno grejanje. Ovo trenutno mu je četvrti kotao a on i dalje radi. I ima velik hod, izmeriću baš jednom prilikom koliko.
Nego, imam jedan drugi problem, koji se eto provlači već više godina. Zaključio sam da prosto ne postoji dovoljno vazduha na mestu gde stoji kotao jer čim je bala sojine slame malo nabijenija (a suva je skroz) ona se neko vreme nakon potpale skoro ugasi. Kad potpalim balu (obično novu balu stavljam kad je temperatura vode u sistemu 40 stepeni) ona krene da gori, na samom početku uz puno dima na dimnjaku (to je normalno za slamu), potom prestane taj obilni dim i temperatura se polako podigne do nekih 50-55-60 stepeni i tad vatra polako zamre, na dimnjak krene beli padajući dim, a kad se otvore vrata kotla vidim da nema plamena, da se bala (ostatak koji nije izgoreo) samo puši, i ako tako ostavim bala prosto nestane bez nabijanja neke veće temperature, a tek retko se sama ponovo propali. Obično bude dovoljno da je malo prodžaram i da ona ponovo plane i dalje ok izgori. U početku sam mislio da je to zbog zbijene bale, pune neotpalog lišća, često i zelenije slame (takva je bila situacija prošle godine da je bilo dobro da ikakvu slamu nabavim), ali npr. ove godine su bale odlične, suve potpuno, lišća u slami monoogo manje nego prošle godine, ali se slična stvar i dalje dešava doduše u manjoj meri. Sumnjao sam u dimnjak koji je šidelov 9m 20cm (korisna visina je 7.80m), ali sve više mislim da je problem nedostatak vazduha na poziciji gde je klapna kotla. Kotao je u kotlarnici koja je ukopana pola metra, a položaj je takav da je klapna na oko 1.5m od stepenica kod ulaznih vrata.
Imam neku ideju da probam preko nekog ventilatorčića (npr. kao oni mali iz kompjutera) ubacivati vazduh u kotao, ali tako da ide preko otvora za klapnu malo izdalje, tj da njena funkcija ostane očuvana (što se više spusti klapna više preprečuje put vazduhu iz ventilatora u kotao, a verovatno bih napravio i neki termostat da kontroliše venilator, pa da kad voda dostigne 65 stepeni da se vetilator ugasi). Pisao sam ja o ovome već na forumu, ali nisam ništa uradio po tom pitanju...