zeko
Član
Svaka ti čast ti imaš energetski efikasnu kućuoko 190kvadrata,plus imam 2radijatora u radionici,ali dogodine cu da pojacam u radionicu

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Svaka ti čast ti imaš energetski efikasnu kućuoko 190kvadrata,plus imam 2radijatora u radionici,ali dogodine cu da pojacam u radionicu
Mislim da je kod njega kvalitet peleta presudan,izradjuje ga od ugljeve prasineSvaka ti čast ti imaš energetski efikasnu kuću![]()
Nije mi samo jasno kako moze Jan Brtka da ugreje kucu og 190 m2 sa temperaturom vode u sistemu od samo 40 stepeni! Kod mene u kotlu drzim temperaturu na 70 a u sistemu na 60 stepeni!
Kad pada na 50 do 45 u sistemu obavezno lozim. Ukoliko bi drzao temp. na 45 stepeni u sobama bilo bi sigurno ispod 20 stepeni a kod nas se to tretira kao hladno jer inace sobna temp. kod mene je 25-26 stepeni!
Samo tako je moguće ,ali temperatura kotla je sigurno stalno konstantnaIzolacija je u pitanju i to jako dobra. izolovan pod, zidovi od 50cm, stolarija koja 100% dihtuje, izolovan tavan.
Ja održavam temperaturu vode na 40 stepeni, jer ako ode gore u kući moram da otvaram prozore na kip da ne bi bilo preko 25 stepeni.
Ja imam takav gorionik na tavanu, moj pokojni otac je ugradjivao na liveni kazan za centralno, a potrosnja je bila oko 20-25 litara nafte za kucu od 80 kvadrata dnevno.Ima li neko pojma koliko bi mogla biti potrošnja peći na naftu za centralno grejanje kuće od 150 kvadrata?
I gde bi mogle takve peći da se nađu?
Tu se meni nesto ne uklapa . 100 kg uglja dnevno cena niska znaci niskokaloricni ugalj , tolika kvadratura 190 km plus garaza , nema izolaciju samo pvc stolarija nikako mi se ne ulapa pa da su prostorije 2m visine itd . Ja bih voleo da cujem nesto vise . Jer Ja kao i vecina ako cekam temperaturu od 40 u kotlu pingvini padaju u nesvest od hladnoce u kuci . Nemam izolaciju samo pvc stolarija
Na tavanu imam kao izolaciju sloj soje 30-40cm.. Kad sam lane prodao soju, bogami se osetila razlika.Čovek kaže da nema izolaciju , izolacija je cudo i u pogledu uštede ogreva i energije jer kad se jednom zagreje lako se održava . Tavan je bitan jer dok nismo postavili stiropor na tavanu sneg se topio s krova samo tako .