Centralno i etazno grejanje.

Za tu snagu mora biti ozbiljan akumulator, a i pretvarač, što u zbiru nije malo para. Zavisi od toga koliko su dugi intervali bez struje.

Sada sam zvao ove iz Simanovaca, za njihove peci moze samo UPS pretvarac i nista drugo ne dolazi u obzir, jer ima neki prekid struje bem li ga.

Ja sam uradio na vikendici podno grejanje sa el.kablovima. 2 grejaca po 2kw. Za jedno 2 nedelje pustam u pogon,cekam da se jos mqlo osusi lepak za plocice,pa javljam utiske.

Gde nabaviti agregat na koji moze da se priključi pec na pelet? Problem je kada nemam struje nemam ni grejanja. Moze neka preporuka za agregat, nasao sam da pec koristi 400 w za potpalu, inace u radu joj je potrebno 100 w struje. Pec je Toby 17 Simanovci
Ja koristim ali pec na drvo i ugalj pretvarac, uzeo skoro za 100e, a 35 godina smo bez njega radili jer je u podrumu pec pa i kad nestane struja nece se nista desiti..

I ja sam isti kupio dok sam lozio drvo i ugalj, al na ovu pec za pelet ne može. I sto sam nasao o tih pretvaraca na sve peci mogu, jedino na Termomont ne mogu

Obrad, to što ti oni kažu UPS ne znači ništa drugo nego bukvalno Uninterruptible Power Supply...
UPS !!!!! 👍
A na srpskom bi se to prevelo kao neprekidno napajanje...
Taj uređaj sam sretao kao administrator mreže, za kompjuter koji služi kao server, i taj uređaj u sebi sadrži jedan akumulator transformator i štampanu ploču kao mozak konstrukcije....
Kad nestane struje, taj uređaj počinje da pišti povremeno i krene da isporučuje el. energiju iz sopstvenog akumulatora i kompjuter bi potrošio tu struju za 15-20 minuta jer je uređaj i akumulator u njemu izuzetno mali....
To je dovoljni vremena da se mreža bezbedno "spusti" i ugasi server, ili da ceo sistem prikačiš na neki drugi izvor el. energije.....
I šta su sad ti iz Termomonta izmislili ?
Ladnu vodu !!!
Zar Akumulator od recimo, sa mog sopstvenog traktora, od 143Ah, sa pretvaračem potrebne snage za tvoje grejanje, bi davalo nekoliko sati el. energije !!!!!!
I ta moja kombinacija (ili konstrukcija) bi se opet mirne duše mogla nazvati uninterruptible power supply !!!!!

Ja sam onaj moj pretvarac koristio sa akumulatorom od kombajna od 150Ah, i on je od 500 w snage. Ukljucim ga u struju kad pocne sezona, odmah stavim i akumulator dole i kada nestane struje sam je prebacivao i pokretao pumpu, a akumulator je dopunjavao takodje sam po potrebi. Uopste mi nije jasno sto ne moze ovaj

Meni su za gasni kotao objasnili da mora da se koristi neki pretvarac sa tzv"sinusom".navodno je elektronika u kotlu jako osetljiva na oscilacije napona...

Obrad, to što ti oni kažu UPS ne znači ništa drugo nego bukvalno Uninterruptible Power Supply...
UPS !!!!! 👍
A na srpskom bi se to prevelo kao neprekidno napajanje...
Taj uređaj sam sretao kao administrator mreže, za kompjuter koji služi kao server, i taj uređaj u sebi sadrži jedan akumulator transformator i štampanu ploču kao mozak konstrukcije....
Kad nestane struje, taj uređaj počinje da pišti povremeno i krene da isporučuje el. energiju iz sopstvenog akumulatora i kompjuter bi potrošio tu struju za 15-20 minuta jer je uređaj i akumulator u njemu izuzetno mali....
To je dovoljni vremena da se mreža bezbedno "spusti" i ugasi server, ili da ceo sistem prikačiš na neki drugi izvor el. energije.....
I šta su sad ti iz Termomonta izmislili ?
Ladnu vodu !!!
Zar Akumulator od recimo, sa mog sopstvenog traktora, od 143Ah, sa pretvaračem potrebne snage za tvoje grejanje, bi davalo nekoliko sati el. energije !!!!!!
I ta moja kombinacija (ili konstrukcija) bi se opet mirne duše mogla nazvati uninterruptible power supply !!!!!
Pa ne baš,elektronika ne trpi kad se promeni sinusoida već je poenta da ona bude konstantna,a bez UPS toga nema.

Ovde se prica o talasnom obliku naizmenicnog napona.
Jeftiniji inverteri cesto nemaju sinusni izlaz vec pravougaoni (square wave) ili modified sinus (takodje se kod nas cesto zove simulated sine wave):

Elektronika trpi svasta, u sustini sva elektronika svakako radi na jednosmernoj struji, ima prekidacko napajanje na ulazu, ispravlja na jednosmernu i spusta na potreban napon za elektroniku, uglavnom 12 ili 5V (klasican trafo pa ispravljac u savremenoj elektronici necete skoro nigde naci, trafoi su skupi i teski).

Ono sto ne trpi sve i svasta su elektromotori, za njih je bitno da talasni oblik napajanja bude sto cistiji sinusni. Los talasni oblik smanjuje snagu motora i povecava grejanje, izaziva vibracije i zujanje.

Da li ce ili ne odredjeni uredjaj trpeti drugaciji talasni oblik zavisi od konstrukcije samog uredjaja.

Takodje ako cesto i dugo nestaje struje onda je preporucljivo uloziti u neke deep cycle akumulatore, standardni akumulatori za vozila nisu optimizovani za duboko praznjenje vec za startovanje motora, veliko opterecenje na kratko vreme. Duboko praznjenje ih brzo ostecuje

E ljudi dajte mi konkretno neki predlog uzmi ovo ili ono, ovo vec postaje spansko selo za mene. Struje ne nestaje cesto, ali zimi zbog loseg vremena moze da dodje do nestanka struje od par sati, e zato mi treba. Ili da kupujem jednu kraljicu za unutra kao alternativu i nabavim drva za ne daj boze.

E ljudi dajte mi konkretno neki predlog uzmi ovo ili ono, ovo vec postaje spansko selo za mene. Struje ne nestaje cesto, ali zimi zbog loseg vremena moze da dodje do nestanka struje od par sati, e zato mi treba. Ili da kupujem jednu kraljicu za unutra kao alternativu i nabavim drva za ne daj boze.
Uzmeš neki UPS sa odgovarajućom trakcionom baterijom.Modela ima raznih pa odaberi spram cene.Bitno ti je da ima čist sinousoidni izlaz.

Što se tiče baterija ako je samo jedna teško dobiješ veliku autonomiju,recimo 100ah pri 300w ima autonomiju od nepuna 3 sata.

Ja sam onaj moj pretvarac koristio sa akumulatorom od kombajna od 150Ah, i on je od 500 w snage. Ukljucim ga u struju kad pocne sezona, odmah stavim i akumulator dole i kada nestane struje sam je prebacivao i pokretao pumpu, a akumulator je dopunjavao takodje sam po potrebi. Uopste mi nije jasno sto ne moze ovaj

Evo malog pojašnjenja oko snege pretvarača, korišćenog akumulatora i autonomije...Tvoj pretvarač je nazivne snage 500W ali on kod te tvoje stare pećke na drva nije davao svih 500W već samo onoliko koliko uzima cirkulaciona pumpa (obično oko 80W) jer taj kotao verovatno ništa drugo na struju nije imao. Pretvarač za svoj rad koristi nešto struje koju uzima od akumulatora (što je jači pretvarač onda koristi više struje za svoje potrebe (magnećenje trafoa + potrošnja elektronike)), ali je i dalje to mnogo manji deo od struje koju koristi za napajanje potrošača. Kod potrošača od 80W taj pretvarač je morao da uzme od akumulatora (grub i približan račun, samo da pokaže red veličine) 80/12=6.66 Neka za svoje potrebe uzme još 10% pa to bude 7.2A. Akumulator od 72Ah bi mogao tu struju da daje 10 sati i to bi otprilike bila autonomija tog akumulatora. Ali pretpostavimo da imaš dve pumpe da pogoniš, znači dupla potrošnja, e tu sad leži caka. Iako bi bilo logično da bi u tom slučaju autonomija datog akumulatora bila 5 sati (znači upola manje nego sa jednom pumpom), ona je svega oko 2.5 sata. To je zato što se pražnjenje akumulatora ne odvija po linearnoj krivoj već po kvadratnoj. Što veća struja mnogo manje vremena taj akumulator može da je daje pre nego što se isprazni do granice kad bi daljim pražnjenjem mogao da se ošteti. E sad zamisli da pretvarač mora da napaja potrošače čija je skupna snaga svih 500W, to je nekih 40tak ampera, da bi to radilo mora prilično velik akumulator...

A što se tiče kotla na pelet, on ima motor koji pogoni spiralu za doturanje peleta u gorionik, pa onda ima motor koji pogoni turbinu koja uduvava vazduh u gorionik, možda i motor koji pomera pelet u spremniku, ima grejač koji pali pelet, i na kraju ima elektroniku koja kontroliše ceo gorionik. Ako se elektronika napaja preko trafoa onda može da bude problem nesisnusni oblik napona, ali je to manje verovatno jer obično su sad svi napajački stepeni prekidačkog tipa a oni na svom ulazu imaju ispravljač pa ne verujem da im smeta kvadratni ulazni oblik. Grejaču sigurno ne smeta, ali motorima je već moguće da smeta kvadratni oblik ulaznog signala. Možda su ti zbog toga rekli da mora sinusni pretvarač. To postoji ali su gubici na njemu veći pa ima manju autonomiju. A tu se poteže i potrebna snaga, napisao si da mu je u radu potrebno 100W. To je ok, ali svaki motor prilikom starta povuče mnogo veću struju nego prilikom rada, pa se tu ne može računati sa 100W pretvaračom već većim... Možda bi ipak agregat bio bolje rešenje ako su prekidi struje veći (tipa par sati)...

Uh bre, sad kad pročitah ovo izlaganje @dukej sve to ima više smisla. Ja sam ne moje grejanje pre desetak godina namestio pretvarač neki pijačni kupljen na najlonu i koristio akumulator od kombajna 143ah ali kako Dukej kaže koristio samo za pumpu a ona radi u drugoj brzini i piše da je to 55w. E sad to je bilo duplo dobro jer mi je održavalo akumulator preko zime i osiguravalo rad pumpe. Sad sam na gorionik pistavio isto taj pretvarač ali nije do sad bilo potrebe za njim a kad sam pročitao ovo onda netreba ni da pokušavam. Hvala @dukej na objašnjenju.

Izvučeš gorionik iz struje da nastavi sa radom preko pretvarača i odmah ces videti da li radi ili ne. Ja imam: 1.dodavač peleta iz spremnika 25W
2.dodavač u gorionik 25W
3.pokretač rešetke 25W
4.izbačivač pepela iz kotla 25W
5.ventilator na gorioniku 34W
6.ventilator na dimnjači 64W.
7.pumpa vode na srednjoj brzini 62W
Postoje čist sinus pretvarači od 12/220/1000W koji u piku (momentu ukljucivanja) trpe 2000w.kod mene ventilatori ne rade punom snagom već su smanjeni a ovi motorići imaju neki svoj ritam uključenja i gašenja.Takav pretvarač sa pravim sinusom pogoni bilo kakav motorić i elektroniku.
Npr: https://www.kupujemprodajem.com/gra...njac-korektor-napona-12v-230v/oglas/122890877
Borik plus takodje ima pun sinus pretvarače ali bez ove prateće elektronike koja sama uključuje i isključuje kod nestanka i dolaska struje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh