Centralno i etazno grejanje.

Centralno na drvo . Peć Stadler 25kw u garaži 20m od kuće . Dimnjak je montaćni vanjski od onih elemenata a fi 160 dali je to premalo ? Izlaz peći je 160.

Visok je toliko da je viši bar pola metra iznad krova te garaže pa mislim da nije problem u visini . Ukupna visina nije nešto mnogo , zaboravio sam ali mislim oko 4m ali čuo sam da je bitno samo da izadje malo više od najviše tačke krova , Friško napravljeno , dosad sam imao grijanje iz etažnog kamina unutra a sad sam napravio vani tu "kotlovnicu" . Uglavnom čini mi se da slabo vuče cug , Dimi kad otvorim gornja vrata za loženje . Majstor koji mi je to postavljao kažeda sam trebao ići sa dimnjakom 200.

Pozdrav svim kolegama, imam pitanje u vezi potrosnje plina na mesecnom nivou. U pitanju je bergen kotao 26kw, radijatori su aluminijumski bergen orion 600/95. Kvadratura kuce je oko 100m2 visina soba je 3m. Prozori i vata su novi (PVC) jedan deo kuce je izolovan u procentima oko 70% debljina stiropora 10cm. Kuca je od cigle zidana na ciglu i po. E sad posto imam malu decu i temparatura je uvek oko 22stepena danju a nocu 20,5. kad su bili topliji dani i temparatura nije isla u minus potrosnja je bila oko 10m3 plina za 24 sata i voda u kotlu 55-60 e sad kako je malo postalo hladnije temparatura u kotu je sad oko 70stepeni i potrosnja je porasla na nekih 15m3 za 24 sata.. e sad me interesuje ako neko ima slicnu kucu i slican nacin grejanja ako moze da podeli svoja iskustva sa potrosnjom i eto na koju temparaturu zadaje kotlu da greje.. narucio sam dva kompleta radijatora 2x10 rebara pa bih to rasporedio po sobama i mislim da bih smanjio potrosnju plina tj da bih se brze ugrejao sa manjom temp vode.
plus da dodam da koristim kotao i za sanitarnu vodu.

Mislim da je malo 4m. Probaj negde da nađeš podatak o potrebnoj promaji za tvoj kotao pa onda uporedi sa ovim slikama.

@Nikoli Klek ,Ja grejem 120-130m2,temperatura je 22C konstantno,jedino sto je u spavacoj i hodnicima nesto niza. Danas sam upisao stanje,posto vodim evidenciju od 1.do 1.u mesecu,za novembar sam potrosio 130m³ a za decembar 270m3. U pitanju je bosch kondenzacioni kotao od 28kv,izolocija stiropor 10cm 17gr i na ploci i na zidovima,stolarija pvc osmokomorna.

Ne znam sta da ti kazem jer ne znam tačnu racunicu.Moj dimnjak je šidel,pravljen davno za stadler pec na čvrsto gorivo.Nisam siguran koji je fi ali znam da ima oko 8m visine.4m mislim da je nisko za potrebnu promaju kotla snage koji ti imas.

@ Momosaric

Pokusaj prvo sa malom nadogradnjom dimnjaka ako se dobro secam vrh dimnjaka mora biti 1.2m od izlaska na krov i 1.5m od kosine krova.Ili je obrnuto nisam siguran.

@ Nikoli Klek

Ako imas bebe za njih u sobi bi trebalo biti 18C, proveri sa doktorima.26kw kotao je za vecu kvadradturu.Poradi na izolaciji jer 70% je parcijalna izolacija tu gubis dosta toplote ako ti jedan zid nije recimo ceo izolovan takoreci kao da izolacije nema, jer neizolovani deo odvalci svu toplotu vani.

Ako ti tavan nije izolovan mozes krenuti odakle sa vunom kamenom, staklenom ja sam vise za kamenu.Jer sad radova na zidovima nema hladno je.

@miksan Da Mislim da je tavan glavni problem, nije izolovan, ali u planu mi je prosirenje kuce i u visinu i u sirinu pa zato je i izolacija stala na 70% a i tavan jos nije uredjen tj preuredjen. probacu da malo povecam povrsinu radijatora dodavanjem po jos kojeg rebra za ovu zimu pa mozda smanjim malo potrosnju. U svakom slucaju sta znam potrosnja je mozda malo veca nego da se grejem na drva i carobne peci ali je mnogo lakasa pa taj luksuz treba platiti. Cisto sam postavio pitanje da uporedim moju potrosu sa ostalim clanovima da bih znao nesto orijentacionalno gde sam.
Sto se tice male bebe od 4meseca sa njom, nema probema i u toj sobi je termostat pa zena namesta kako treba ali ovaj drugi mangup ide po celoj kuci pa onda i hodnike i neka predsoblja grejemo sve na istu temp.

Ova prethodna slika važi pod uslovom da je zadovoljena potrebna promaja kotla (mislim da je ta slika za pojedinačne pećke u kući a ne za kotao za centralno grejanje). Različiti kotlovi traže različitu promaju kroz njih za pravilno izgaranje ogreva. Npr. trajno žareći kotlovi traže dosta veću promaju (samim tim i ozbiljniji dimnjak) od dvopromajnih ili tropromajnih kotlova. Nekad kad nema uslova za promenu ili nadogradnju dimnjaka, stvar može da reši zamena kotla za kotao koji traži manju promaju. Naravno, kotlovi sa manjom potrebnom promajom su po pravilu manje efikasni. Pa sad gde se ko kako uklopi sa kotlom i dimnjakom...

Ja još nisam video OD VIŠE visok dimnjak,
Što je višlji to je bolji, da je bio veći telehendler, moj dimnjak bi bio veći od 10m
imao sam materijal za 12m ali ne moguće podići i spustit kroz krov ploču u kotlarnicu
Krov visok 5m, ploča 4m
Voleo bi da sam uspeo 12m kao CIGLANA

Prodao sam 'levator, šaljem spiralom

@Nikoli Klek ,Ja grejem 120-130m2,temperatura je 22C konstantno,jedino sto je u spavacoj i hodnicima nesto niza. Danas sam upisao stanje,posto vodim evidenciju od 1.do 1.u mesecu,za novembar sam potrosio 130m³ a za decembar 270m3. U pitanju je bosch kondenzacioni kotao od 28kv,izolocija stiropor 10cm 17gr i na ploci i na zidovima,stolarija pvc osmokomorna.
Миловане колико плаћаш гас по кубику?

Visok je toliko da je viši bar pola metra iznad krova te garaže pa mislim da nije problem u visini . Ukupna visina nije nešto mnogo , zaboravio sam ali mislim oko 4m ali čuo sam da je bitno samo da izadje malo više od najviše tačke krova , Friško napravljeno , dosad sam imao grijanje iz etažnog kamina unutra a sad sam napravio vani tu "kotlovnicu" . Uglavnom čini mi se da slabo vuče cug , Dimi kad otvorim gornja vrata za loženje . Majstor koji mi je to postavljao kažeda sam trebao ići sa dimnjakom 200.
7 metara visine ti treba i fi200 i nema da misliš.

Nazad
Vrh