a moze li mi neko pojasniti razlike izmedju mapa i dapa i za sta ih koristite najvise..npr koja je razlika izmedju njih i 3*15 ili 8*16-24...inace danas sam u loznici gledao cenu 3*15 subotica kosta 29 e 100 kg a fertil 41 e 100 kg....8-16-24 je 31 e 100 kg.
MAP i DAP su NP đubriva, dakle bez onog K. Sadrže azot(N) i fosfor(P) u određenoj razmeri(pogledati poslednjih par strana na ovoj temi).
Od čuvenog NPK 15:15:15 ih razlikuje to što ne sadrže kalijum. Zato se njihova primena preporučuje za zemljišta bogata kalijumom što je generalno slučaj na većini analiziranih parcela u Vojvodini, pa i u opšte u Srbiji preovljađuju takva zemljišta.
Najvažnija informacija u ovom mom odgovoru je to da nema univerzalnog dobrog đubriva(mislim samo na veštačka) već se na svakoj parceli primenjuje odgovarajući izbor mineralnih đubriva u skladu sa rezultatima kontrole plodnosti zemljišta i specifičnim potrebama planirane biljne proizvodnje u predstojeće četiri godine. Treba se samo obratiti lokalnoj poljoprivrednoj stanici ili stručnoj savetodavnoj službi ili kako se već gde zove.
O razlici između MAP-a i DAP-a ne bih pisao da se ne ponavljamo. Treba samo pogledati par postova ili stranicu-dve u nazad.
15:15:15 sadrži podjednaku količinu sva tri makro elementa(po 15kg aktivne materije na 100kg, dakle 15% od svakog)
8:16:24 je formulacija NPK đubriva sa povišenim kalijumom. Koristi se na zemljištima sa izraženim nedostatkom tog hemijskog elementa ili uoči setve/sadnje biljnih vrsta koje imaju povećanu potrebu za kalijumom.
Poslednja izmena: