Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

@Capone погледај добро ово што је колега написао. Ја нисам стручњак али мислим да дуња и обољева од због убрзаног раста у првим годинама.
Превише се нагрува азота па постане мање отпорна већ све даје у раст.
@radashin ове године креће са засадом дуње па и њега контактирај. Он је добар воћар.
Slažem se, samo treba naći formulaciju sa najviše fosfora, malo manje kalijuma a najmanje ili bez azota...a opet da mi je dostupno kako fizički tako i finansijski :) tako da moram obići apoteke za neki dan.

Poslednja izmena:
Da li ima isparavanja djubriva ako duze stoji na njivi pred oranje? Koliko temp i vetar uticu na to, u jesenjim uslovima
Ja sam do sad rasturao koliko mogu da uzorem, razlog da ne vetri djubrivo, a i da neko ne upali njivu, ali ova jesen je kisna.
Jedan kolega sve rasturi i polako ore, to oranje se razvuce i na mesec dana
Drugi rasturi sve, onda potanjira vucnom tanjiracom i onda ore.

Niže temperature u jesen smanjuju brzinu isparavanja, jer su hemijske i biološke reakcije sporije. Vetar povećava isparavanja jer uklanja vlagu sa površine

Slažem se, samo treba naći formulaciju sa najviše fosfora, malo manje kalijuma a najmanje ili bez azota...a opet da mi je dostupno kako fizički tako i finansijski :) tako da moram obići apoteke za neki dan.
Nađoh

"DUNJA ĐUBRENJE

Jesen

Za dunju u rodu dovoljno je od 500 do 700 grama veštačkog đubriva u jesenjoj prihrani. Voćarske formulacije su one koje sadrže malo azota a dosta kalijuma i fosfora, na primer:
NPK 6-12-24,
NPK 5-15-30,
NPK 10-12-26...
Đubrenjem ovim tipom mineralnih đubriva u osnovnom đubrenju, postižemo da rod i kvalitet budu stalni i bez oscilacije. Najbolje vreme za đubrenje je DECEMBAR, a krajni rok FEBRUAR.

Proleće

VAŽNO

Prihrana azotnim đubrivima kao što su UREA, KAN, SAN je jako štetna nakon druge godine i nikako se ne preporučuje. Prve i druge godine sadnice se mogu đubriti azotnim đubrivima, maksimalno 50 do 100g po sadnici u toku vegetacije i to najbolje POČETKOM LETA.

Kasnije se ovo đubrenje ne praktikuje. Azot hrani intezivno biljku i forsira njen rast i razvoj ali tu je greška, praksa je pokazala da bujna stabla sa bujnim rastom više oboljevaju od ervinije. Primeri su pokazali da zasadi dunje koji se intezivno prihranjuju azotom prvi stadaju od ervinije, tj. da je azot u prihrani najveći krivac za sušenje dunja. Mnogo je bolja situacija sa stablima koja se nikada ne prihranjuju."

Kako kolega pise
6-24-12 mu najvise lezi jer mu treba fosfora

Map je po meni preskup,iako ima najvise fosfora
Treba uzet papir i olovku i izracunati
Oko 50din je skuplji map od ove navedene formulacije,mozda malo manje

Da li ima isparavanja djubriva ako duze stoji na njivi pred oranje? Koliko temp i vetar uticu na to, u jesenjim uslovima
Ja sam do sad rasturao koliko mogu da uzorem, razlog da ne vetri djubrivo, a i da neko ne upali njivu, ali ova jesen je kisna.
Jedan kolega sve rasturi i polako ore, to oranje se razvuce i na mesec dana
Drugi rasturi sve, onda potanjira vucnom tanjiracom i onda ore.
Prehranjuju se lucerista i pasnjaci pa se nicim ne zatrpava, PK nece nikud. Rizik je da neko upali.

Jeste, u pravu si. Na kraju je 16 nije 24 kako sam napisao.
To sam uzeo malo jacu kombinaciju za beli luk....

U Arilju sam našao samo zorkino 6:12:24 po 60din, a sledeće nedelje stiže 10:26:26. Dal čekati ovo drugo?

edit: u Požegi ima i 5:15:15 po 62din, 6:24:12 po 72din.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh