Cene komponenti za stočnu hranu

Pa nisu oni blesavi, 20 kg sojine sacme za svinje tovljenike. Najverovatnije u tom premiksu ima metionina i lizina ali u malim kolicinama za cenu 370,0 pakovanje. Mislim da je bolje praviti hranu po starim recepturama koje sadrze soj. sac, sun. sacmu, mlevenu detelinu, rib. brasno, stoc. brasno, dkf i najobicniji 1% premiks za svinje. Normalno i prekrupu i nesto soli.

Za te LiraMix sam čuo reči hvale od mog drugara koji tovi piliće i uzima od njih premix.

Ne mogu svi da kupe komponente na dzak. Neki prave smese samo 100 kg, onda receptura kaze da idu komponente po 5-10 kg kako koja. Ja kada prepakujem moram naplatiti vrecu i ruke.
slazem se ja da to treba naplatiti, zato je ovde gde sam pre kupovao cena na pakovanje 10kg za 1 din veca od pakovanja 40kg, u ovoj novoj prodavnici je pakovanje 20 kg= 1000,00 a 10 kg 510,00 i oni kroz to naplacuju vrecu a ako im je nedovoljno za vrecu nek podignu cenu na 515,00 ili 520,00 a ne da zakidaju na masi posto je ovde rec o firmama koje sacmu kupuju na slepere u rinfuzi i jos krste soju sa kukuruzom,pogacom i ko zna cime jos, a kad jos i napune manje u vrecu pa dodje do tako manje prodavnice gde se mora vrsiti prepakivanje zbog specificnosti prodaje onda je normalno da taj vlasnik da bi ispravio manjak koji ima mora pakovati malo manje ili povecati cenu uz vec povecanu cenu zbog prepakivanja a negde se dodaje i prevoz pa imamo delova srbije gde sacma kosta 60,00/kg (danas sam kupio vestacko djubrivo i tamo je manje pakovano, izgleda da je to sveopsti trend :haha: )

kakve razlike ima u sojinu sacmu i pogracu jel to jedno te isto?pitam zato jer kod mene u selu jedan ima fabriku stocne hrane.??

Razlika je poprilicna.Pogaca moze da se napravi obicnim ekstruderom,koji neki imaju u kucnoj radinosti.Iscedi se ulje i dobije se pogaca od 38% proteina.Sacma se dobija malo skupljim procesom i ne moze je svako napraviti.Ima 44% proteina.
U prodaji se moze naci i pogaca,kojoj je dodata kreda.Kreda apsorbuje visak masnoce,koja je ostala procesom ekstrudiranja i prodaje se kao sacma.To nije ni videlo sacme,cak ima losije karakteristike od same pogace.

@rekreativac

Ne verujem da je namerno zakinuto na tezini. Najverovatnije da nije tarirao vagu ili je radniku dao da prepakuje pa ovaj ofrlje radio. Normalno da mora biti prava tezina posto se za takve stvari placaju velike kazne i nije se igrati. Ljudi su besni na sve i za najmanje sitnice obavestavaju inspekciju. Ja za prepakivanje komponenti i ostale stocne hrane moram da imam dozvolu polj. inspekcije, prostoriju odvojenu u kojoj se to radi, pakericu, tariranu vagu, deklaracije koje se kace na vrece i posebno magacin za komponente, normalno da to sve posedujem inace kazem kazne su jako velike i nije se igrati.

@SAMA

Pitaj nekoga iz "Viktorija grup".

sacmu po 24,00 mozes naci u elixir agrodiskontima to je firma iz sabca i na podrucju sid- mitrovica(tuda sam isao nedavno) imaju prodavnicu skoro u svakom selu.
inace ako imas neku firmu mozes kupitii direktno u uljari po verovatno jos povoljnijoj ceni.

danas sam video da u jednoj prodavnici imaju i suvih repinih rezanaca-31,00
i deteline u peletama -41,00 na pakovanje od 5 kila (mada sam video vrecu u kojoj ima i vise pa je verovatno i koji din. jeftinije)

A ha.:osmeh:Mozemo samo da molimo Boga,da se nije pojavila GMO soja,a sto se tice cene::lose::Od kako postoje drustva za zastitu potrosaca i nazovi kontrole,je blago receno katastrofa na svim poljima.Moracemo mi poceti streljati ko Kinezi,pa da se na silu probudi ljudska savest.Truju nas ko pacove,a mi to debelo placamo,a sa druge strane granice je kvalitet i to jeftiniji.::samo bes::

Suncukretova sacma 21-21,5 u vecini apoteka a u uljarici u Sidu mora biti 17-18 din ( 14,20 +PDV)
Sojina sacma
hrana produkt 45.5 din (Ova cena je bila pre 10-tak dana )
Gebijeva soja( kod nas je) 52 din (kupuju ,,ludaci" kao da je dzaba kao ona ne prasi pa je zato bolja :sta::haha:)
Soja firme Becejka 47.8 din
Kod Sotone ( mlin Popovic) 46 din

Koliko je bolje przena soja od sacme? Pitam samo jer vrsim przenje usluzno pa ako sve racunam treba da naplatim 800-1000 din na mazu (8-10 din/kg - usluga przenja) zavisno od kolicine. Naprimer sirova soja je 36 din, jos 10 din za przenje, i ako racunamo da tokom przenja gubi na tezinu (9%) onda ce to izaci 50,5 din po kilu.

Prženje soje je dosta rizičan posao,ako se ne isprži dobro ostaju tripsin inhibitori i ostale štetne materije koje su opasne za zdravlje životinja a ako se preprži onda se gube mnoge hranjlive materije.Bolje odnesi soju kod nekoga ko ima pravi ekstruder,to ti je najbolja računica.

Soja je bolja i sigurnija ekstrudirana.Tim postupkom se dobija punomasni sojin griz.Znaci nema odvajanja ulja.Njegova cena je 40 do 45 dinara.U maloprodaji i do 50.E sad ko tu moze da se uklopi nek se uklapa.Inace u zameni se za 100kg sirove soje dobije 76kg griza.Znaci 76kg griza 3600,sto ce reci 47,4kg kilogram.

Nazad
Vrh