Cene junadi i gotovih bikova

Kod mene stvar spasavaju lokalni mesari, za sada placaju 4-4,10, ali sve su to male kolicine, bojim se da ce ovaj subvencionisani odkup osjetno oboriti cijenu mesa na trzistu.
Zanimljivo ce biti ispratiti sta ce biti sa tovljenicima, mislim da i tu postoji visak robe na trzistu jer se dosta uzgajivaca odlucilo za tov zbog visokog roda kukuruza prosle godine

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Da i tu je čudno , u dijelu prema Srbiji npr BN veća cijena tovljenika trenutno , oko 3km , a ovamo (BL) izgleda veća ponuda i trenutno realno oko 2.8km.
 
Sve se ponavlja ista priča.

Krenula jabuke u Rusiju, svi sretni, rusko tržište ogromno, svi proizvođači iz BiH ne mogu podmiriti samo Moskvu sa okolinom, znači kolikoo god da se proizvede malo je. Našao se neko pametan pa uvalio Rusima jabuku iz (čini mi se) Španije. Zbog EU sankcija, Rusija neće da uvozi robu iz EU. Rusi naravno nisu budale, otkriju to i gotovo, neće više da uvoze od nas. NIko nije odgovarao za to što je zaje*ao stotine malih proizvođača koji su mogli da žive.

Dođu Turci, kažu hoćemo junetinu. Turska ogromna zemlja, ima ih zilion i troše govedine čudo jedno+bezbroj turista. Znači koliko god da se proizvede malo je. Ludi seljaci nakupuju teladi, šverceri tu zarade jer je cijena teleta skočila na više od pola cijene odraslog bika. Krene izvoz, nađe se neko pametan pa Turcima uvali smrznuto meso iz EU. Turci naravno otkriju jer nisu budale i zaprijete nemojte više. Opet se nađe neko pametan i uvali im matore krave pod junetinu. Ovi gore na vlasti se je*u oko fotelja, niko ništa neće da potpiše, ugovoreni izvoz propadne, Turci nađu drugog snabdjevača jer nisu ni oni ludi da čekaju kad će kod nas koji nivo vlasti od 146 nivoa vlasti da se smiluje i nešto završe oko tih sporazuma. Jadni seljak naravno naje*e jer nema izvoza a domaće tržište zatrpano smrznutim otpadom iz EU i Argentine. Vlast se naravno utalila sa uvozničkim lobijem i naravno da svi sitni proizvođači iz RS i FBiH propadnu. Veliki igrači se zaštite sa ovim subvencionisanjem od 0,5KM/kg.

NIje ni u Srbiji bolje. AKo se ne varam, krenuo je izvor svinjetine u Rusiju ali se, naravno, našao neko pametan pa im uvalio smrznutu svinjetinu iz EU. Rusi to naravno otkriju i spuste rampu.

Kada na kraju podvučeš, sasvim je jasno zašto svi koji mogu napuštaju BiH/RS/FBiH. Kako da neko živi i od čega kada je kompletan sistem postavljen tako da nema šanse da nešto radiš i zaradiš?
 
Nije narod lud, to su pojedine klanice koje su alave i zele sto vise da zarade, nije narod kriv sto proda kravu toj klanici, kriva je ona jer hoce da je proda pod junetinu.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
Moguce da sam ja lose razumeo, ali sam svedok gde je jedna klanica mozda i na ivici propadanja koliko ne postuje radnike ali to je druga tema.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
Ovde ima dve cene ,jedna koju kupci placaju (1.85) i druga po kojoj prodavci kazu da su dali (1.9).Ovde na nasem terenu Djurdjevic ima coveka koji ide i zagovara za njega a znam da isto tako ima i sa sremske strane.
Ako hoces poslacu ti broj Milana Djurdjevica u pp.
 
Ja sam dao crne holštajne po 1.4 e i to sam morao da tražim vezu!Telad od mojih krava,imali navršenu godinu dana od telenja.Vrhunska roba, domaćinski hranjeni, prosek 610 kg komad i ne vredi, neće ih niko a da čekam ne znam šta bi dočekao.
 
Jedan drugar prodaje jos od juna 6 komada crnog holstajna, nikome ne treba roba na nasem kraju.Dobio sam informaciju da uvoze bikove iz Madjarske po 1.5e i to simentalca.
 
Nazad
Vrh