Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Peet

Član
Učlanjen(a)
11 Apr 2010
Poruka
7.675
Lokacija
Lokve - Simiai - Juzni Banat
Ja sam pazario ovih dana 1 kj koji se granici sa mojom parcelom od 3.25 kj na dosta kvalitetnom zemljistu.
Parcela je davne '79 bila kupljena od sadasnjeg prodavca ali nisu imali jos uvek prenos pa smo nekako sredili sa potomcima. Sto je najbitnije vec je uknjizena u katastru na ime.
 

sinisa1979

Član
Učlanjen(a)
24 Okt 2010
Poruka
5.651
Lokacija
Subotica
Dukej, mi smo imali takvih situacija da kupujemo deo komšijske njive, da kažem ulazimo u suvlasništvo, i naglasili smo u ugovoru da ako dođe do deobe sa suvlasnikom, mi naš deo merimo pored naše njive tj ukrupnjavamo parcelu.
Znači, sve crno na belo kao što je već neko napisao. Nikako usmeni dogovor.
 

PGR

Član
Učlanjen(a)
18 Jul 2019
Poruka
50
Lokacija
Novi Sad
Da, ali to sve može da se dosta iskomplikuje ako zbog nekog njihovog duga njihov suvlasnički deo ode na doboš ili zemlju nasledi neko koga ne zanima dogovor... Zakon i ono što piše u katastru (idealni deo) je jače od ugovora koji je notar overio.
 

sinisa1979

Član
Učlanjen(a)
24 Okt 2010
Poruka
5.651
Lokacija
Subotica
ako njihov suvlasnički deo ode na doboš ili zemlju nasledi neko koga ne zanima dogovor...
Pa to svi pišemo i tvrdimo! Bez usmenog dogovora ništa! Samo na papir, baš zbog takvih budala koje naslede pa onda fantaziraju. A mislim da si pogrešno shvatio ono idealni deo. Po meni to znači da ako dođe do fizičke deobe parcele tj povlačenja crte-otvaranje novih brojeva, idealni deo znači da oba suvlasnika moraju dobiti jednake oblike parcela i površine srazmerno % vlasništva. Ako ćemo tako po tom zakonu, onda bi terali mak na konac tako da nijedan suvlasnik ne bi mogao raditi njivu. Zašto? Zato što se po tom onda svaka čestica, svaka grudva zemlje deli na npr dva (idealna) jednaka dela jer nigde ne piše gde je čije. I kako onda to obraditi posejati, naplatiti?

- - - - - - - - - -

Dukej, pročitaj post 6277 a i ostale na strani 314.
 

PGR

Član
Učlanjen(a)
18 Jul 2019
Poruka
50
Lokacija
Novi Sad
Tako je - po zakonu svako ima isto vlasničko pravo na svakom zrncu prašine. Kad se njiva podeli, bilo sporazumno ili sudskom fizičkom deobom (javna prodaja ako je njiva mala da bi se podelila), tj. kad se dobiju novi brojevi parcela, tek je onda svako vlasnik tačno određenog dela parcele. To što se neko nekad dogovorio i overio potpise kod javnog beležnika nije jače od slova zakona i onog što piše u katastru (mada kod nas sve zavisi od sudijinog tumačenja).

A što se tiče toga ko i kako radi njivu koja je u suvlasništvu, ako nema dogovora, prava moraju da se traže na sudu, a to je kod nas divota...
 

ACA RAIC

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2015
Poruka
2.446
Lokacija
NOCAJ
Ja sam upravo o tome i pisao na nekoj od proletnjih diskusija, nisam siguran koja je stranica, da gde god staneš ti nogom on može da kaže da je pola stope njegovo.Naravno da može da se ide na sud ali znamo svi kako to ide i koliko godina traje.
A opet, ako je komšija normalan, to može da ide kao podmazano.
Narod se dosta izpoganio pa po pravilu računaj da ćeš pre imati problema nego da će sve da ide po loju. Kad banka ili drugi poverioc stavlja hipoteku na zemlju ili kuću,obavezno traži da supružnik pristane na to svojim potpisom iako ne glasi na njega, jer u protivnom on posle uloži prigovor da je to zajednička tekovina i može se prodavati samo pola kuće ili njive,traktora,auta, a ko će to da kupi?
Jedino komšinica za sada nema nikakva prava raspolaganja komšijinom imovinom, sem novčanika.
 

dukej

Novajlija
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
5.996
Lokacija
Srbobran
Ako npr kupite jedno jutro od više jutara u susednoj parceli, da li činjenica da to jedno jutro služi za ukrupnjavanje vaše stare parcele može da pomogne da se to kupljeno jutro izvadi iz suvlasništva i pripoji broju moje postojeće parcele (ako već ne može da dobije svoj broj jer je manje od 1ha), jer i drugom suvlasniku ostaje veća površina od 1ha? Odnosno takvom deobom se ne bi dobila ni jedna parcela manja od 1ha.

Uzgred, sa prodavcem, tj budućim suvlasnikom neće biti problema jer su ok ljudi, pitam čisto teoretski jer otkud znam da li u budućnosti može da dođe do promene suvlasnika...
 

sinisa1979

Član
Učlanjen(a)
24 Okt 2010
Poruka
5.651
Lokacija
Subotica
Nisam imao takav slučaj pa nzm. Ali i da jesam, ne bih to radio. Zašto da izlazim iz suvlasništva? Takoreći, onda najveće pravo gubim, odnosno mogućnost da kupim (bude mi ponuđeno) ostatak ili deo te suvlasničke parcele?
Samo ti uđi u ortakluk i navedi ono što smo već pisali.... u slučaju slučaja, tvoj deo suvlasništva meriš pored tvoje 1/1 parcele, i ne sekiraj se. Pogotovo ako kažeš da su ok ljudi. A to šta će biti u budućnosti..... eeeee da čovek zna gde će pasti, tamo bi seo.
 

mixer87kac

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2015
Poruka
2.778
Lokacija
kać
Nemam ja tih problema, samo kažem da kod nas u katastru teško ima da se nadje neko sa dve čiste...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 

Spajki

Član
Učlanjen(a)
11 Okt 2009
Poruka
4.290
Lokacija
Bečej
Moj otac je nekada uz takve ugovore pravio kod geometra nacrt obrade zemlje i buduće podele obzirom da je suvlasništvo u pitanju i taj nacrt je kao takav bio deo kupoprodajnog ugovora.U slučaju suvlasništva ne možete teretiti svoj deo vlasništva bez saglasnosti suvlasnika (komplikacije pri stavljanju hipoteke na zemlju npr.).U svakom slučaju podela parcele i dobijanje novog broja nije problem,ima svoju cenu i ne moze se izdvajati povrsina manja od 0,5 ha koliko je meni poznato.U tvom slučaju ja bih ostao suvlasnik pogotovo ako ostatak ima nameru da i dalje prodaje zemlju.
 
Vrh