Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Ja sam podigao kredit u septembru bas za kupovinu zemlje i nisu trazili da dodje zena da potpise...

Послато са GT-I9195 уз помоћ Тапатока

Ehh,o tome cemo da razmišljamo kad to dođe.:ppozdrav:

Proveri trenutne cene u okruženju pa razmisli kakve bi bile otkupne cene ove jeseni da suša nije digla cene na domaćem tržištu.

Prva prosečna godina i cene će biti te koje sam naveo.

A posle više nema nazad.

Ratari sa manje od stotinjak hektara u vlasništvu i bez mogućnosti samostalnog nastupa na lokalnom tržištu prestaće da postoje u narednih par sezona.

Slomu cena zemlje će prethoditi strahovit pritisak na male posede. Porezi, prirezi, razrezi, a sve u stilu: zemljište je isuviše dragoceno da bi stajalo zaparloženo.

Ukoliko se ne desi neki strašan prevrat na svetskoj pozornici, tipa veliki rat koji aktivno uvlači EU, u ovdašnjem zemljodelstvu sve će biti čisto do isteka 2020. godine.

Mislite da sam jako mračan i da preterujem ? E gledajte kakvi će uslovi biti propisani da bi mogao držati par svinja za kuću !

Voleo bih ja kćeri da te za carskoga sina prose, ama vidim ko mi oko dvorišta obigrava.

Proveri trenutne cene u okruženju pa razmisli kakve bi bile otkupne cene ove jeseni da suša nije digla cene na domaćem tržištu.

Prva prosečna godina i cene će biti te koje sam naveo.

A posle više nema nazad.

Ratari sa manje od stotinjak hektara u vlasništvu i bez mogućnosti samostalnog nastupa na lokalnom tržištu prestaće da postoje u narednih par sezona.

Slomu cena zemlje će prethoditi strahovit pritisak na male posede. Porezi, prirezi, razrezi, a sve u stilu: zemljište je isuviše dragoceno da bi stajalo zaparloženo.

Ukoliko se ne desi neki strašan prevrat na svetskoj pozornici, tipa veliki rat koji aktivno uvlači EU, u ovdašnjem zemljodelstvu sve će biti čisto do isteka 2020. godine.

Mislite da sam jako mračan i da preterujem ? E gledajte kakvi će uslovi biti propisani da bi mogao držati par svinja za kuću !

Voleo bih ja kćeri da te za carskoga sina prose, ama vidim ko mi oko dvorišta obigrava.
Malko preterujes :ppozdrav:

Zato što će sutra vredeti neuporedivo manje nego danas kada je ti kreditom kupuješ.

@Goran

Pravo na penziju jeste ustavna kategorija, ali iznos nije, tako nešto izjavi ministar neki dan. Nastavnici rade tri sata dnevno, a imaju godišnji odmor od 3 meseca, reče premijer. Što seljaci nisu vratili u budžet višak para koji su zaradili prošle godine, ministar, neki. Evo vam karte i pare za sendviče, idite u Poljsku da vidite cenu maline i sjašite s qur...

Verovanje u bajke, Boga i srećni rasplet još uvek nije zabranjeno.

Ova vlast ima fantastičnu vrednost. U načelu lažu da ti se život zgadi, ali zato batice u pojedinostima pljusnu istinu i nameru bez ustručavanja. Načelo je namenjeno prostoj svetini koja ekonomiji doprinosi kao potrošač, a pojedinosti su za uši privrednika i kapitalista. Cenim da ozbiljan seljak jeste ozbiljan privrednik.

Evo ti odgovor malinarima danas u medijima
https://www.agroklub.rs/poljoprivredne-vesti/komisija-nema-kartela-medju-hladnjacarima/38216/

Poslednja izmena:
Za Montoyu - Mislim da je 4,5 + euribor (koji je trenutno u minusu pa je onda jos manja)

Послато са GT-I9195 уз помоћ Тапатока

Zato što će sutra vredeti neuporedivo manje nego danas kada je ti kreditom kupuješ.

@Goran

Pravo na penziju jeste ustavna kategorija, ali iznos nije, tako nešto izjavi ministar neki dan. Nastavnici rade tri sata dnevno, a imaju godišnji odmor od 3 meseca, reče premijer. Što seljaci nisu vratili u budžet višak para koji su zaradili prošle godine, ministar, neki. Evo vam karte i pare za sendviče, idite u Poljsku da vidite cenu maline i sjašite s qur...

Verovanje u bajke, Boga i srećni rasplet još uvek nije zabranjeno.

Ova vlast ima fantastičnu vrednost. U načelu lažu da ti se život zgadi, ali zato batice u pojedinostima pljusnu istinu i nameru bez ustručavanja. Načelo je namenjeno prostoj svetini koja ekonomiji doprinosi kao potrošač, a pojedinosti su za uši privrednika i kapitalista. Cenim da ozbiljan seljak jeste ozbiljan privrednik.

Evo ti odgovor malinarima danas u medijima
https://www.agroklub.rs/poljoprivredne-vesti/komisija-nema-kartela-medju-hladnjacarima/38216/
Zivi bili pa videli, ali suvise si pesimisticki raspolozen danas da bi mogao realno da prorices buducnost.

Ja ne proričem.

Nisam ni pesimista ni optimista, već tvrdo stojim na zemlji i realno, kroz novčanik, sagledavam svet oko sebe.

Pratim privredna kretanja i pozitivno privredno pravo, kao i tokove ekonomske politike.

Upoređujem i orjetišem se sa i prema ostalim zemljama istočne Evrope, bivšim socijalističkim državama, a razmatram i komparativne prednosti i nedostatke zapadnih zemalja.

Osluškujem glasove i pratim stremljenja kapitala.

Analiziram raspoložive podatke i sintetizujem zaključke.

@IvicaR: Nije to "buducnost" to je model po kom svetski pljackasi u odelima (tzv Banksteri) godinama zgrcu kapital za prave svetske gazde. Balon se naduva, stvore se uslovi da se naivni ljudi zalete i krenu da upumpavaju ziv novac (da li ustedjevinu, kredit...) i onda odjednom balon se izduvao i vise nicega nemaaaaaaa. Banksteri odlaze u zalazak sunca da podele masne bonuse...

Ovo se desilo u poslednjih 10 godina sa nekretninama, zlatom, Bitcoinom (trenutno mozete gledati trecu epizodu iste balon serije), itd...

Cinjenica je da ce se balon nekretnina u Srbiji izduvati, dobro je sto imamo relativno malo novca u opticaju (ne racunam tajkune) pa ce taj dan doci mozda malo kasnije. Ali u svakom slucaju - ako uzimate zemlju - uzimajte sebi, a kredit nikad duzi od 15 godina.

Tako su razmisljali u Australiji i Francuskoj,intenzivna proizvodnja i brzo se vrate pare.Jedan moj prijatelj koji se odselio u Aus. je radio na rancu kod jednog veleposednika,bavili se ratarstvom i vocarstvom,uglavnom jabuke.Za 5-6 godina zahvaljujuci klimatskim promenama i nekom vetru sto im je nanosio so,blizu su mora,zemlja se pretvorila u pustinju i sad gaje neke poludivlje koze a zemlju ne moze da proda jer nista ne vredi.Gledao sam na francuskoj televiziji poljoprivrednu emisiju gde su naveli da su zbog pomame i neplanskog navodnjavanja,pokusaja 2 zetve unistili preko 30% plodne zemlje,izjavu da cena zemlje SIGURNO nece padati ne bih komentarisao...

- - - - - - - - - -

U neka normalna vremena do nedavno ii u Srbiji na ulaganja ako se novac vracao 7-10 god to je bilo opravdano ulaganje. Neznam ko je taj koji na ulozenih 100000 evra smatra dobrim priliv od 3% tj 3000 evra.Medjutim ako pogledamo da je i to vise nego sto bi banka dala onda ima rezona.
Paritet cena pp proizvoda i cena zemlje je davno i daleko od logike i ekonomije.
Ko prezivi pricace.....:ppozdrav:
Gde prestaje ekonomija i logika pocinje politika...

Desava se ta pomama zvana navodnjavanje i kod nas u okruzenju. PP Backi Gracac je na 1000+ ha napravilo sistem za zalivanje i zalivaju non stop. Imali su kukuruza 16t/ha i odusevljeni su efektom. To je sve lepo nekoliko godina onda potop. Iz tog razloga jabuke ne zalivam a kada to kazem ovim novim fancy vocarima gledaju me kao da sam u metalnom dobu.

" imamo relativno malo novca u opticaju"

Da to je zaista relativan broj, relativna vrednost. Još niko ozbiljan nije izašao u širu javnost sa procenom potencijalne dubine srpskog budžeta. Bar ja nisam primetio, a pratim i u toku sam sa okvirnim brojevima na tu temu.

Potencijalna dubina srpskog budžeta je količina novca koju budžet može ubrati kada dosegnemo, recimo , prosečnu platu 500 evra, sivu ekonomiju ispod 30%, jednocifrenu nezaposlenost, poreski opseg od bar 80% jedinica nepokretnosti...

Cenu zemlje je krenuo da duva Mlađan Dinkić sa pozicije nekog ministra u u nekoj zrenjaniskoj priči. Baš u vreme kada je u Americi pukao ogroman balon i izazvao čuvenu Svetsku ekonomsku krizu.

"
ako uzimate zemlju - uzimajte sebi"

Saglasan.

Razumem ja da je seljak uspešan seljak isključivo ako uveća imetak, ali treba i razumeti da sada nije vreme kupovine zemlje za sinove i unuke.

U redu je sitnež uz i oko međe, ali za potomstvo, za slavu, za statusni simbol, nikako.

Bradonja to da ce cena zemlje drasticno pasti ja bi poverovao tek kad bi kostic miskovic i ostali veliki zemljoposednici poceli da prodaju svoju mukom stecenu zemlju a dotle ljudi kupujte i nebojte se.Bolje kupiti 1 jutro svoje zemlje nego uzeti 5 tudje u arendu :ppozdrav:

Bradonja to da ce cena zemlje drasticno pasti ja bi poverovao tek kad bi kostic miskovic i ostali veliki zemljoposednici poceli da prodaju svoju mukom stecenu zemlju a dotle ljudi kupujte i nebojte se.Bolje kupiti 1 jutro svoje zemlje nego uzeti 5 tudje u arendu :ppozdrav:
Jedan moj prijatelj (ozbiljan poljoprivrednik) koji nije uopšte zagrejan za kupovinu zemlje koja se kod nas kreće do 8000 eura po jutru ( a arende su oko 200 eura) kaže : "Ja ako platim jutro zemlje 8000, za te iste novce mogu da ga radim 40 godina u arendu i meni se ne isplati da kupujem na večito...". Ima nešto u tome...

Jedan moj prijatelj (ozbiljan poljoprivrednik) koji nije uopšte zagrejan za kupovinu zemlje koja se kod nas kreće do 8000 eura po jutru ( a arende su oko 200 eura) kaže : "Ja ako platim jutro zemlje 8000, za te iste novce mogu da ga radim 40 godina u arendu i meni se ne isplati da kupujem na večito...". Ima nešto u tome...
Ja sam vise za Alanfordovsku filozofiju bolje da imam nego da nemam,znaci vise volim kupiti po jutro ili dva nego tih par stotina tudje zemlje.Taj sto daje u arendu polako ce je rasparcavati i prodavati a ako je taj tvoj kolega nekupi za neki kraci vremenski period nece imati sta da radi.:ppozdrav:

Jedan poznanik je pre nekoliko godina ,u vreme buma stanogradnje u NS prodao svoj stan i otišao u podstanare da bi uložio u stanogradnju.Argumenti ovih" nemože zemlja da pojeftini "su teška smejurija kakve je on teorije o profitu u građevini imao.Stan na Limanu za koji je ,kada ga je dobio u vlasništvo od države,dobijao 25000 prodao je za 80 000.Zamisli koliko će dobiti za 2 stana koji su u izgradnji za 10 g kada...
Danas je naravno i dalje podstanar jer je investitor kome je dao pare odustao od izgradnje i sada mašta o svom stanu na lim.koga bi mogao kupiti za 55 000 samo kada bi mu inestitor vratio bar 30000.
Ja koji nemam veze sa stanovima sam tada mislio bože kava Budala.
To sigurno misle i o nama oni koji čitaju ove naše nebuloze koje iznosimo ,a nemaju dirktne veze sa zemljoradnjom,ali imaju neko minimalno logično rauđivanje o funkcionisanju raznih sistema:ppozdrav:

Meni se cini da ovakav nacin poljoprivrede na koji smo mi navikli, ubrzano odlazi u istoriju. Kao da je momenat da se izlazi iz poljoprivrede, dok ne bude previse kasno.
Eh... kada bih bio vidovit, pa da znam da li sada prodati sve njive i poceti nesto novo. To mi se mota po glavi vec duze vreme....

Meni se cini da ovakav nacin poljoprivrede na koji smo mi navikli, ubrzano odlazi u istoriju. Kao da je momenat da se izlazi iz poljoprivrede, dok ne bude previse kasno.
Eh... kada bih bio vidovit, pa da znam da li sada prodati sve njive i poceti nesto novo. To mi se mota po glavi vec duze vreme....
Nisi valjda prva generacija koja se bavi zemljoradnom?Bilo je i gorih vremena od ovih nastupajucih pa nam dedovi nisu odustali :ppozdrav:

Nazad
Vrh