Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Sustina je sto nista drugo sem poljoprivrede ne radi ili vrlo malo radi. I sada svi koji imaju novaca ulazu u zemlju. Da smo znali da ce bitkoini biti to sto su danas, ja prvi bi ulozio tamo i sada se brckao na Baliju sa Stanijom:riba:
Cek'o bi im cenu kao i kukuruzu kad u zetvi bude malo 18, pa u prolece malo 20, pa u leto malo 22 i onda pred jesen se udaras nogom u **greška kad ode po 20. :osmeh: Ne mislim bukvalno samo na tebe, nego uopsteno. :ppozdrav:

Sustina je sto nista drugo sem poljoprivrede ne radi ili vrlo malo radi. I sada svi koji imaju novaca ulazu u zemlju. Da smo znali da ce bitkoini biti to sto su danas, ja prvi bi ulozio tamo i sada se brckao na Baliju sa Stanijom:riba:
Знам једног, уложио је 8000 еура у биткоине пре једно годину ипо или две, сад је милионер који чупа косу од среће што не може да извуче кеш лову ни еврић. Тако да ни то није сигурно, уосталом Шта је данас сигурно.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

@bojcetic није баш изгледа тако просто, нешто ту мени не штима, код тог што је купио....додуше има их двојица ал овај други ћути и ништа не говори. А ни код једног ни код другог не видим да нешто боље имају него пре, чак и мање
@jjova ни то није сигурно, ако не дозволи свемешајући

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Nego ljudi oce biti neki IPARD za kupovinu zemlje? Svi se samo o traktorima raspisali..

Poslato sa FRD-L09 uz pomoć Tapatoka

Očigledno da nam ekonomija nije jača strana. POšto se izdaje zemlja u tvom kraju? Podeli to sa cenom zemlje, pa ćeš videti koliko je to isplativo. Ljudi sa kojima sam pričao kažu da im je 3% priliva na godišnjem nivou na uloženi novac super, 5% je ekstra, sve preko toga je ekstraprofitiranje. Kamate su još uvek visoke, ali po meni je ulaganje u zemlju najsigurnija varijanta.

Ljudi koji su zadovoljni takvim procentom priliva obicno imaju cifru para sa mnogo nula ili mnogo ''necega'' iz cega konstantno kaplje pa mogu da funkcionisu normalno a vrlo cesto su takvi ljudi skrti pa im jos i ne treba mnogo da bi im bilo lepo a imovina se naravno uvecava. Problematika je ta sto obicni i da kazem mali paori (koji nemaju pride radno mesto sa platom ili vise plata u porodici) ne mogu iz svog ''mrtvog'' kapitala da izvuku dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje a kamoli uvecavanje poseda zbog drzavnog sistema a vrlo cesto i zbog suse. Ti isti paori su tu gde jesu, zemlju kupi po neko ko se jako odrekne svega i svacega u zivotu i tako prolazi zivot cas posla dok ljudi sa viskom novaca rado kupuju zemlju i opet izdaju tim istim paorima ili novopecenim tajkunima. Mene su terali da ucim skole i na fakultet ali mi je u jednom momentu zemlja postala draza od kljige pa za sebe kazem da sam propali student masinstva. Verovatno mi je to najlosiji potez u zivotu je kako neki kazu mogao sam i jedno i drugi ali prilike bas nisu bile takve. U paorluku sam od kad znam za sebe ali cene i trendove pratim nekih 10-ak godina i sad kad sve rezimiram, za to vreme cena zemlje je skocila preko 100%, cena arende takodje. Matematika kaze da bi se zemlja otplatila kad bi se davala u arendu 25-30 godina ili da se radi sa sopstvenom postojecom i potpunom mehanizacijom za ratarstvo nekih 15-20 godina kada se odbiju amortizacije i ulozi u repromaterijal. Naravno, nisam racunao mogucu prodaju te iste zemlje i ostvarivanje profita ili razliku u ceni od pre 10 godina i sada vec samo u bilo kom trenutku u tih 10 godina odnos cene arende i zemlje na vecito i zarade koja se mogla ostvariti po tim cenama u tom momentu.

U svakom slucaju, dobru zemlju nikad nije lose kupiti ko ima sredstava za tu investiciju.

Arendu u selu nabijaju svi, kao i cenu zemlje, od običnih paora, do sumnjivih likova. Ne mogu da verujem da svi idu sebi na štetu. Računam da je bolje odvojiti za ratu kredita, nego za skupu arendu. Problem je u tome što svi hoće da imaju sve, od novog traktora pa do kombajna.
Imam komšije koji se bave samo poljoprivredom, pa su nabili cenu zemlje 12 hiljada evra/kj. Takođe isto tako znam da uvećavanje poseda ide geometrijskom progresijom, u sistemu koji funkcioniše kod nas. To bi trebalo definitivno da se promeni, a verovatno će se i promeniti u narednih 10tak godina.

Uvečavanje ide uvek geometrijskim putem. Jer kupovinu svake nove jedinice površine 'podržava' više jedinica koje su već u funkciji da nose neku zaradu.

Nije kupovina zemlje baš kategorija da se račun a u koliko se godina 'pokrije', jer zemlja bar teoretski održava svoju vrednost.
Pitanje se više glasi 'Koliko godina moram (mogu) odvajat od zarade da pokrivam kredit?'.

I uvek, stvarno uvek pare, zaradu ili bilokako to nazovemo, nosi masa. na tu masu se dele fiksni troškovi, od nje se uzima za život. Znači i kod kupovine sem direkt zarade na kupljenoj površini moraš bit pošten i računat, da ti zbog rasterečenja fiksnih trošaka i svaka jedinica 'stare' zemlje nosi nešto više nego dok se radila manja površina.

A pošto mi srpski nije maternji jezik, može mi neko objasnit jedno nedoumicu: često se tu svi tretiramo, da se ponašamo i radimo domačinski. A koliko ja razumem, domačinski bi bilo, da naslednicima ostaviš više neg što si ti dobio od predaka. Nisam nikad zasledio da se u domačinski ubrojava koliko si puta išao na letovanje, to se često koristi ko bitna stavka prilikom odluka o kupovini.

Da Tine, dotakli ste se srži pristupa pitanju "cene zemlje".

Nekom je zemlja sredstvo za privrednu aktivnost kojom zarađuje za život, a nekom je zemlja merilo bogastva i ličnog uspeha, statusni simbol.

Tradicionalni menadžment u poljoprivredi, tipa od oca je ostanulo sinu, sumanuto duva balon cena zemlje i biva sokoljen od strane oligarhije. To ! Bravo majstore, domaćine, ukrupnjavanje poseda, veća cena zemlje = veća kreditna sposobnost, ... ! Klasično iznurivanje. Oligarhija će svu tu fizikaliju da se sastave te table kupiti u bescenje, ahahahaa haha hahaha... Kako ?! Slomiće tržište nekretnina !

Cene arende će oboriti cena kukuruza od 12-14 RSD i soje 25-30 RSD. Šećerna repa je već trsila samo ovdašnji nusu obavešteni.

Neki od ovih momaka ovde su lepo primetili:

1) sve je krahiralo, jedino poljoprivreda radi i velika je navala

2) većina sadašnjih zemljoradnika zna samo to da radi.

Multinacionalni kapital+krupni domaći kapital+vrhunska menadžerska znanja, tehnike i moć SPRAM seljačke kuće i molitve: od oca je ostanulo sinu državo pomozi !

Da je da se porvemo pa u redu, ovako...

Ovako ćemo se porvati kad sirotinja raja potegne nož il gaserovac, šta kome već bude zgodno.

Da Tine, dotakli ste se srži pristupa pitanju "cene zemlje".

Nekom je zemlja sredstvo za privrednu aktivnost kojom zarađuje za život, a nekom je zemlja merilo bogastva i ličnog uspeha, statusni simbol.

Tradicionalni menadžment u poljoprivredi, tipa od oca je ostanulo sinu, sumanuto duva balon cena zemlje i biva sokoljen od strane oligarhije. To ! Bravo majstore, domaćine, ukrupnjavanje poseda, veća cena zemlje = veća kreditna sposobnost, ... ! Klasično iznurivanje. Oligarhija će svu tu fizikaliju da se sastave te table kupiti u bescenje, ahahahaa haha hahaha... Kako ?! Slomiće tržište nekretnina !

Cene arende će oboriti cena kukuruza od 12-14 RSD i soje 25-30 RSD. Šećerna repa je već trsila samo ovdašnji nusu obavešteni.

Neki od ovih momaka ovde su lepo primetili:

1) sve je krahiralo, jedino poljoprivreda radi i velika je navala

2) većina sadašnjih zemljoradnika zna samo to da radi.

Multinacionalni kapital+krupni domaći kapital+vrhunska menadžerska znanja, tehnike i moć SPRAM seljačke kuće i molitve: od oca je ostanulo sinu državo pomozi !

Da je da se porvemo pa u redu, ovako...

Ovako ćemo se porvati kad sirotinja raja potegne nož il gaserovac, šta kome već bude zgodno.
Za sad je cena malko jaca,zasto navodis te cene od pre par godina?

Koje cene proizvoda ce oboriti arende drzavne zemlje sa cca 100k po hektaru na 95k din po hektaru? Da prevedem za kolege mimo Srbije kod nas su zakupci spremni platiti 800e/hektar za jednogodisnji zakup. Privatni zakup isto mi deluje da se desi tektnoski poremecaji nece ispod 250e/kj.

E vidiš baš iz tog razloga je bolje plaćati ratu kredita za zemlju da bi posle ostala tvoja, nego takvu cenu zakupa.

Sve je tako, samo sto banka mi nece dati da kupim 50kj jer nemam toliko nehipotekirane imovine :haha: Jedino da procene mene koliko vredim pa ako ne vratim nek me na tenderu prodaju :haha:

Do sad si bi mogao to da uradis... otkad si ozenjen... slabo ce te banka da svrsta kao hipoteku... pa da na tender dodje zena, pa da preti druge iako bi oni - ili najvise one - bili spremni/spremne da daju vecu cenu :haha:

Sve je tako, samo sto banka mi nece dati da kupim 50kj jer nemam toliko nehipotekirane imovine :haha: Jedino da procene mene koliko vredim pa ako ne vratim nek me na tenderu prodaju :haha:
Izmedju ostalog da znaš ,sada kada si oženjen(i na papiru) žena mora da dodje u banku i da ti potpiše njenu saglasnost da uzimaš kredit.Samo da znaš.

Nazad
Vrh