Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Cena obradive zemlje ce u jednom momentu poceti da pada kod nas, razlog je taj sto ce se, tj, sto se drasticno smanjuje broj sitnih proizvodjaca na racun velikih I krupnih I na racun moderne mehanizacije koja ima ogromne kapacitete za obradu.
Znaci, manji broj ljudi ce raditi vise hektara, a u jednom momentu kada se predje ta kriticna masa, bice veca ponuda ka malom broju kupaca koji ce poceti da dikitiraju svoje cene I uslove. Kod nas u Crepaji je jos uvek velika potraznja za zemljom, a dokle ce biti - voleo bih da znam. A sto se tice broja poljoprivrednih domacinstava, ja sam ubedjen da se prepolovio u poslednjih 10 godina, sitniji jednostavno odustaju, domacinstva stare, zemlja se daje u zakup, polako se krcka, a posle toga je samo jos jedan korak do vecite prodaje.

Kod nas ce ostati 4-5 porodica koje ce raditi svu zemlju, a mi mali cemo se boriti. Jos malo pa cu moci da prebrojim tacno domacinstva koja rade zemlju.

U velikoj smo letargiji, kako pojedinci tako i celo drustvo. Pa pogledajte nas poljoprivrednike, subvencije su nam 35e po ha, ejj.... U okruzenju 300, 500.... I sta radimo, nista..., cutimo i trpimo, tako to ide... na kraju ce nam sve uzeti.

Ne kod vas,nego u celoj Vojvodini.
Samo sto je kasno sada za bilo kakvo delovanje.
Nikada nije kasno za delovanje, mislim da je Beli to i pokazao na prethodnim izborima. Nažalost ljudi (seljaci) se bore da prežive i nemaju vremena, kao i novca da se povežu i organizuju. Posebno se može naglasiti da ne možemo da se složimo. Upravljaju nama na osnovu devize zavadi pa vladaj.

Mislim da jedna od mera da se ubalansira drusvo je donosenje zakona o maksimumu. Nek bude i 100ha i da povezana gazdinstva se prate. Ko ima preko toga nek ulaze u preradu ili da placa porez tipa 200e/ha.

Od maksimuma slaba vajda a za 3-4 generacije bice par ljudi u selu koji ce se baviti poljoprivredom . Na prvo mesto većini se obija o glavu jedno dete i situacija kakva jeste u našoj zemlji . Ne možeš da uzmeš više zemlje u zakup , udari poplava , grad , niska otkupna cena i kao šlag na tortu prevaranti koji uzmu robu i nikad ne plate a zakon ih štiti .

Baš tako Stevo,samo na stvar pojeftini,za kim žudi svaki muškarac,naročito mlađi.
Mada mi je baš jeftino.U Mačvi je zemlja lošijeg kvaliteta ali se ne prodaje ispod 5-6 hilj.evrića za jedan hektar.

Titel nije bas vrhunska zemlja, tako da verujem da je ova cena za tamosnje prilike realna. I kod nas je prodato po 3000e/kj losa zemlja, a bolja ide duplo.

Ma nas u Titelu u zadnji 15 tak godina zeza deficit vlage,u proseku sva okolna mesta dobiji duplu vise kise,mada i kod nas na bregu se krece cena oko 5 hiljada po kj.Arenda je neki prosek oko 150 evra po kj,sve zbog tog deficita padavina.Al sta se moze.

Smirilo se kod nas a mislim da tek ce se smiriti. Nema vise tih dobiti kao 2008-2012 godina. Nema tih cena ni kukuruza ni psenice. Repu sejemo intenzivno pa sada imamo problema sa vilinom kosicom. Taj parazit se uvukao na pojedinim njivama i na 20-30% povrsine.

Nazad
Vrh