sale ratar
Član
Pravi čovek palete i nezna šta će sa viškom para ili otvara novo radno mesto pošto palete svi prave, zduvaće se i on samo plako.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
[h=3]Porez na kapitalni dobitak[/h]Plaća ga prodavac nekretnine, na razliku između cene po kojoj je nabavio (kupio ili izgradio) nekretninu i one po kojoj ju je prodao, po stopi od 10 odsto. Ako su nabavna i prodajna cena iste, ili je prodajna cena niža od nabavne, porez se ne plaća. Nabavnu cenu dokazuje obveznik poreza, a ako nema dokaza, utvrđuje je Poreska uprava. Poreska prijava podnosi se u roku od 15 dana od prodaje.
Svi koji su stekli nekretninu pre 24. januara 1994. godine oslobođeni su plaćanja ovog poreza i ne podnose poreske prijave. Porez se ne plaća ni pri prenosu nekretnine na bračnog druga i srodnike u pravoj liniji (deca, roditelji, babe, dede, unučići…), kao ni pri prenosu na bivšeg supružnika, ako je taj prenos u vezi s razvodom, odnosno podelom zajedničke imovine.
Ni prodavac koji je uložio novac u kupovinu druge nekretnine kojom rešava sopstveno stambeno pitanje ili stambeno pitanje članova svoje porodice, ne plaća ovaj porez, ali mora da podnese poresku prijavu. Ukoliko kupi novu nekretninu u roku od 90 dana od prodaje, uopšte neće morati da plati porez, a ako propusti ovaj rok, ali kupi nekretninu u roku od 12 meseci od prodaje, porez će mu biti vraćen. Ako u novu nekretninu ne uloži sav novac od prodaje, platiće porez na kapitalni dobitak srazmerno nepotrošenom delu.
Slobo jelo ti se vrti u glavi od cene ili si naviko na takve nepristojne ponude?Danas me zvao komsija iz ulice nudi 1 kj po 11000.njiva nije do mene.
bolje ti je da sada odmah platis porez. Ja sam pre nekih mesec dana kupio tri manje njive, i posle notara isao prvo u poresku upravu. Popunio sam jedan obrazac (nesto kao OP4) i posle nekih 10ak dana su me pozvali i dali resenje gde su procenili vrednost njive i odredili mi da uplatim 2,5% od te vrednosti. Kada sam uplatio i odneo im priznanicu, posle svega 4-5 dana su me pozvali i rekli da je sve gotovo i ja otisao po ugovore.Kakva je procedura kad se zavrsi kod notara, da li moze covek da knjizi u katastru pre placanja poreza na promet(tamo se dosta ceka na procenu)?
bolje ti je da sada odmah platis porez. Ja sam pre nekih mesec dana kupio tri manje njive, i posle notara isao prvo u poresku upravu. Popunio sam jedan obrazac (nesto kao OP4) i posle nekih 10ak dana su me pozvali i dali resenje gde su procenili vrednost njive i odredili mi da uplatim 2,5% od te vrednosti. Kada sam uplatio i odneo im priznanicu, posle svega 4-5 dana su me pozvali i rekli da je sve gotovo i ja otisao po ugovore.
Posle taj ugovor nosis u katastar na knjizenje.
Nema potrebe da se nerviras i ako malo sacekas, jer kao sto vec i znas, ove godine nemas subvencije na te njive, a promenu u katastru prijavljujes od 1.7. Taman do tada ces sve zavrsiti i uzeti nov posedovni list.