@Goran: pa ako je hrpio novce sa 100 jutara 5 godina da bi kupio 10 jutara za 100 000 Eura i čekao povrat ulozenog novca 25 godina sigurno nije pametna investicija, to ce mu reci svaki iole pribran promatrač. Tu je definitivno najpametniji onaj koji uspije prodati zemlju po toj cijeni, prakticki po cijeni građevinskog zemljišta jer ce on zivit od kamate ili bilo čega a ovaj baja će rmpačit idućih 20 godina i živit kao sirotinja ako mu je vecina zemlje kupljena po tim brojkama da bi nulirao. Očito ljudi vole radit eto samo nek se radi, ima takvih i oko mene ali ne bas toliko ekstremnih. Da se razumijemo, pričamo o ratarstvu i standardu kakav je kod nas i kod vas, ne o Nizozemskoj gdje siju tulipane i gdje vrijedi dat 30 000 Eura za hektar jer u krajnjem i kila bilo kakvog povrća uzgojenog tamo je 5x skuplja nego kod nas.
Ja sam samo misljenja tj realne konstatacije da je na 4-5000 Eura/kj otplata zemlje cca 10 godina, da netko ide u bilo kakav rizik biznisa a pogotovo nosit se sa ucjenama svih otkupljivaca da bi dobio ulozeno nakon 20-25 godina je za mene nenormalno, da se ljepse izrazim. Isprika na prvoj klasifikaciji ali stvarno mi nisu jasni ti likovi, pogotovo jer time dizu cijenu svim ostalim a ni sebe ne usreće previše. I onda se za 10 godina probudi Afrika i Azija te modernizira pa hrana bude jos jeftinija tj bude je vise i onda ce se cudit zasto poljoprivrednici propadaju.