Imali smo nekih razmirica i potpuno različitih pogleda na nastavak zajedničkog života, pa me u jednom trenutku naljutila i ja joj , kao zahvalni sin, obećam da ću joj pokloniti njivu kao svojevrsnu garanciju dogovorenog !!!
Naravno, pravno se potkujem i potrudim da lično i personalno napišem Ugovor o poklonu , koji je pisan sasvim u skladu s pozitivnim propisima u toj oblasti, i kao takav, potpuno validan, čim je potpisan i overen, i proizlaze iz njega pravne posledice...
Postoji i drugi motiv, gde po , danas-sutra, smrti moje majke, ta njiva će opet pripasti meni, kada na Ostavinskoj raspravi podnesem dokumenta kojima dokazujem svoje pravo na tu njivu, a u vidu tog Ugovora o poklonu, Uplatnica Poreza i Odvodnjavanja višegodišnjih, kao i činjenicu da sam nastavio da tu njivu obrađujem kao u zakup, odnosno, njiva mi je data na korišćenje bez naknade na 20 godina...
Tvoja prava kao vlasnika neke stvari, nekretnine , auta, nebitno, se sadrže u svojini i državini, i pravu raspolaganja, sama činjenica da si vlasnik pravno ne znači mnogo, barem u našem "pravu"...
Da li ste znali da se svojina može sticati održajem ?
NPR. Obrađujem njivu dugi niz godina, nisam njen vlasnik, vlasnika puno puta ubeđujem da pravno regulišemo naš odnos, on odbija, nezainteresovan je,
ja plaćam na svoje ime Porez i odvodnjavanje i posle izvesnog broja godina ili decenija, podnosim Zahtev da se upišem i kao formalni vlasnik parcele, jer sam dugo vremena u državini njive za koju je vlasnik nezainteresovan, neće da je obrađuje, uglavnom to bude u formi Tužbe, i na Sudu dokazujem da on nema prava na svojinu na sopstvenoj parceli !!!
Pošto mi je, jel', državinu svojevoljno prepustio, bez naknade, a ja sam se starao o toj imovini kao o sopstvenoj !!!

Znam za jedan takav slučaj...

Ovo niste znali, zar ne ?

U mom slučaju, njivu sam bukvalno poklonio majci kao svoju dobru volju...
Što je i napisano...
Što , opet, ne isključuje da u nekom trenutku mogu da se naljutim, pa predomislim i povučem poklon !!!!

Ljudi ne shvataju šta znači Ugovor o nečemu, a to je sve ono što se dve strane dogovore i sporazumeju, pa taj dogovor prenesu na papir, a koji podrazumeva i ispunjava određene pravne forme i formulacije...
Dovoljno je da "namerno" izostavim iz pisanog Ugovora, recimo, o kupoprodaji , neku pravnu normu i definiciju, a koja može odneti prevagu u moju korist da nastavim da koristim pokretnu ili nepokretnu stvar koju sam prodao drugome !!!!
Džabe je on kupio, mora taksativno da se navede da sva prava, naglašeno, raspolaganja, državina i svojina prelaze na novog vlasnika, recimo, isplatom celokupnog dogovorenog iznosa kupoprodajne cene, tek tada može ući u posed, da obrađuje njivu, recimo....
@Miloica
Odgovor:
Sestra se odrekla prava na delu stana, NE, to se ne smatra poklonom, jer je, verujem,PRETPOSTAVLJAM, se to dogodilo u ostavinskoj raspravi, u njenom toku, te se taj čin nikako ne može smatrati poklonom , jer u tom momentu nije bila vlasnik dela stana, kako da ti pokloni nešto što (još uvek) nije njeno....
Poklon bi bio da se ona, kao naslednik dela stana, prihvatila nasledstva u potpunosti, taj deo stana i pravno formalno upisuje kao svoju imovinu, tek tada bi mogla da nastupi kao poklonodavac i tebi pokloni taj deo koji poseduje...
Uf, umorih se....
Nisam za kompjuterom, nabadam slova po tabletu....